Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Başbakan Geldi Kapak Açıldı

Erdoğan Rize’ye gitmeden birkaç gün önce memleketi Güneysu’daydık. HES kapakları açılmış ki tamamen kuruyan dere yatağı göze çok batmasın! Başbakan’ın hemşehrileri çoğunlukla sessiz. Ama isyan edenler de var...

Milliyet Gazetesi
Başbakan Geldi Kapak Açıldı

Erdoğan Rize’ye gitmeden birkaç gün önce memleketi Güneysu’daydık. HES kapakları açılmış ki tamamen kuruyan dere yatağı göze çok batmasın! Başbakan’ın hemşehrileri çoğunlukla sessiz. Ama isyan edenler de var...
Fotoğraflar: Ozan Güzelce

Başlarken...

Son bir yıldır Karadeniz’den farklı sesler yükseliyor. Devlet yetkilileri, bölgede enerji üretmek için yüzlerce HES (hidroelektrik santral) projesini destekliyor. Öte yandan sivil platformlar, bilim adamları, halk, hatta zaman zaman Tarkan gibi sanatçılar “HES’lere hayır” diye isyanda. Neredeyse her gün, ülkenin farklı bir bölgesinde ama en çok doğu Karadeniz’den “çevre eylemi” haberleri geliyor.

Türkiye’de ortalama 1500, sadece Karadeniz’de 700 HES projesi var. Peki bunlar, devletin ve ihaleyi alan şirketlerin söylediği gibi “bölgeyi kalkındıracak, Türkiye’ye çok şey kazandıracak” projeler mi? Enerji üretimi için HES, olmazsa olmaz mı?

Ve buna karşı çıkan, Orman ve Çevre Bakanı Veysi Eroğlu’nun söylediği gibi “vatan haini” mi?

Sahi, derelerin başında nöbet bekleyen, horon vurarak tepkisini dile getiren, “bizim hayatımız dere, elimizden almayın” diyen insanlar kim? Sinop’tan Senoz’a, Loç Vadisi’nden Fındıklı’ya dalga dalga yayılan bu sivil direnişin nedeni ne?

Oturduğumuz yerden bu sorulara cevap vermeye kalkmak, anlamaya çalışmak yeterli değil. Bu nedenle foto muhabiri arkadaşım Ozan Güzelce’yle Doğu Karadeniz’e gidip olan biteni kendi gözlerimizle görmeye karar verdik.
İki günde toplam 740 km yol katettik. Rize’de HES inşaatı tamamlanmış Senoz vadisine de gittik, henüz hiçbir enerji şirketinin giremediği, Hopa yakınındaki Fındıklı köyüne de... Başbakan Erdoğan’ın memleketi Güneysu’daki sessiz isyan edenleri de gördük, eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın amcaoğlunun tek başına verdiği mücadeleyi de. Gencecik eylemcilerle de konuştuk, yaşı 87’yi bulan ninelerle de... Solcusu, sağcısı, dindarı, Karadeniz insanının sıkıntısının ortak noktasını bulunca şaşırdık. Yüksek sesle “Ben HES istiyorum” diyene de rastlamadık. En güzeli, kim vatan haini, kim değil, okuyup siz karar verin.


Hüsnü Kapot, Güneysu’da kuruyan dere yatağını gösterip “Başbakan geliyor diye biraz su verdiler” dedi. 

Kiminle konuşsam, aynı dertten mustarip: Karadeniz’in havası hiç bu kadar sıcak, hiç bu kadar boğucu olmamıştı? Sadece kıyı şeridinde değil, daha yüksek rakımlı köylerde bile dal kıpırdamıyor. Bu yaz dağlarda hiç kar yok ki bu da bir ilk. Dereler bile dondurucu soğuğunu yitirmiş.

Meseleye “küresel ısınmanın etkileri” deyip geçmek var. Ama bırakın havanın, suyun ısınmasını? Dere yataklarının kuruması, bitki örtüsünün yok olması ve yeşil alanların tarumar olmasının sebebi, Basra’dan gelen sıcak hava dalgası değil! İnsanoğlunun marifeti bu...

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/basbakan-geldi-kapak-acildi_81875.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!