Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'Bedri Rahmi'nin Üzerindeki Klima Kaldırıldı!

Beşiktaş Belediyesi, 4. Levent'te 1950'lerde yapılan mozaikler için 2012'de 'Aradığımız Parça Sizde de Olabilir' dedi. Reklam panolarının, tabelaların, klimaların altında kaybolan 20 ünlü mozaik yeniden hayat buldu.

yapi.com.tr
'Bedri Rahmi'nin Üzerindeki Klima Kaldırıldı!

4. Levent’te Konaklar Mahallesi’ndeki Akçam Caddesi ve bu caddeye bağlı sokaklar, çağdaş Türk sanatının 6 önemli temsilcisini 1957’den beri ağırlıyor. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nurullah Berk, Ferruh Başağa, Sabri Berkel, Ercüment Kalmık ve Eren Eyüboğlu gibi sanatçılara ait 20 büyük mozaik bu caddede. Fakat eserler günümüze kadar pek korunamamış.

Radikal'den Hazal Polat'ın haberine göre, İstanbul III Numaralı Koruma Bölge Koruma Kurulu’nun sanat eserlerinin korunması için 2012’de karar almasıyla 20 büyük mozaik panoyu korumak için Beşiktaş Belediyesi kapsamlı bir restorasyon projesi başlattı. Belediyenin mozaikler hakkında yaptığı ayrıntılı araştırma sonucunda 20 eserin yedisinin mantolama altında kaldığı, altısının üzerinin tabela ve reklam panolarıyla kapatıldığı, iki tanesinin ise baca, sundurma, klima ve benzeri unsurlarla tahrip edildiği belirlendi.

Vitrin uğruna yıkılmış!

Nurullah Berk’in yaptığı bir duvar mozaiğinin ise vitrin açma amacıyla yıkılarak yok edildiği görüldü. Sadece 4 mozaik zarar görmemişti. Proje kapsamında mozaiklerin cephelerde algılanabilmesi için boya renklerinden eserlerin rölövelerinın alınmasına, restorasyon projelerine kadar ayrıntılı bir çalışma yapılıyor. İlk olarak Ziraat Bankası’nın klima dış üniteleriyle tahrip ettiği Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun eserinin üzerindeki klimalar kaldırıldı. Daha sonra ise aynı çalışmalar diğer mozaikler için başladı.

‘Beşiktaşlılardan destek bekliyoruz’

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ise projeyle ilgili şunları söylüyor: “Bu büyük sanatçıların tablolarını ancak milyonlar ödeyerek alabileceğimizi, daha gerçekçi bir söyleyişle alamayacağımızı hepimiz gayet iyi biliyoruz. Ama elimizdekilerin kıymetini bilmiyoruz. 6 büyük sanatçının olduğu kadar 4. Levent projesini 1947-1957 yılları arasında tasarlayıp uygulayan mimarlar Kemal Ahmet Arû ve Rebiî Gorbon’un da emaneti bu eserler. Bu emaneti çocuklarımıza sağlam bir şekilde devretmek için Beşiktaş Belediyesi olarak bir çalışma başlattık. 20 eseri ve bu eserlerin bulundukları cepheleri tek tek çizip geçirdikleri tahribatları belgeleyeceğiz. Ancak bu çalışma sırasında Beşiktaş sakinlerinden de destek bekliyoruz. Eserlerin özgün hallerine ait fotoğraflar elinizde varsa bunları Beşiktaş Belediyesi ile paylaşabilirsiniz. 4. Levent mozaiklerini koruma dayanışmamıza ortak olun. Bu imecenin sonucunda mahallemizin bir açık hava sanat müzesine dönüşeceğine inanıyoruz. Barselona, Paris ve Avrupa ’nın önemli kentlerinde gördüğümüz sanat duvarlarının benzerlerine sahip olmanın gururunu paylaşacağız.’’

http://www.yapi.com.tr/haberler/bedri-rahminin-uzerindeki-klima-kaldirildi_113925.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!