Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Beyaz Eşya Yan Sanayi Endüstri 4.0'a Öncülük Edecek

Beyaz Eşya Yan Sanayiciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özaydemir, beyaz eşya yan sanayicilerinin Türkiye’nin Sanayi 4.0 dönüşümüne öncülük edeceğini söyledi.

yapi.com.tr
Beyaz Eşya Yan Sanayi Endüstri 4.0'a Öncülük Edecek

Dünya Gazetesi'nden Soner Cavkaytar'ın haberine göre, TÜBİTAK raporuna göre Türkiye’nin Sanayi 4.0 dönüşümüne liderlik edebilecek üç sektörden birinin beyaz eşya ve yan sanayi olduğunu hatırlatan Beyaz Eşya Yan Sanayiciler Derneği (BEYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Burak Özaydemir, dünyanın 2’nci büyük beyaz eşya üreticisi konumunda olan Türkiye’nin küresel rekabetteki gücünü korumak için bu dönüşümü hızlı bir biçimde gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi. Özaydemir, “Sanayi 4.0 sürecinde geride kalmamız durumunda sektörümüzdeki global gücümüz tehdit altına girebilir” uyarısında bulundu.

Beyaz eşya sektörünün ana sanayi ve yan sanayilerle birlikte düşünüldüğünde doğrudan ve dolaylı olarak toplam 500 bin kişiye istihdam sağladığını vurgulayan Özaydemir, sektörün nitelikli insan kaynağı ihtiyacının önümüzdeki dönemde daha da artacağının altını çizdi. Özaydemir, “Teknoloji yoğun bir ekosistem içinde firmaların ihtiyaçlarına yönelik çözümler üreten entegratör firma ve yetişmiş insan kaynağı ihtiyacı artacaktır. Sektörün insan kaynağı donanımının artırılmasına yönelik BEYSAD da mesai harcayacak. Sanayi 4.0 ile yaşanan dijitalizasyon hem beyaz yaka, hem de mavi yakalı personelde donanımın artmasını şart koşuyor” diye konuştu.

Pilot proje ve farkındalık uygulamalarını hayata geçiriyoruz

Sanayi 4.0 dönüşümünde sektörün önünü açacak BEYSAD BE4 etkinliğini geçtiğimiz yıl kasım ayında İstanbul’da gerçekleştirdiklerini ifade eden Özaydemir, “Beyaz eşyada ana sanayi, yan sanayi ve teknoloji firmalarını bir araya getiren, sektörün önündeki engel ve fırsatları, sektörün güçlü ve zayıf yanlarını ortaya koyan iki günlük zirvenin sonuç raporunu yayınladık. Microsoft, Festo, ABB, Fanuc, Staubli gibi yazılım, otomasyon, robot üretim firmalarının sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinlikte firmalar beyaz eşya sektörüne özel çözümlerini sundular. Zirvede ortaya konan pilot projeler de sektörün bilgi paylaşımına açıldı. Bu projeleri farklı firmaların kullanmasını tercih ediyoruz. Sanayi 4.0’ın doğru anlaşılması için belirlediğimiz farkındalık, pilot proje uygulamaları ve yaygınlaştırma aşamalarını sırasıyla hayata geçiriyoruz. Bu dönemde Staubli, Festo, ABB gibi firmalarla sektörümüzün üye firmaları özel etkinliklerimiz kapsamında derinlikli bilgi paylaşımı sürecindeler” dedi.

Katma değerli üretimi Türkiye’ye getirmeliyiz

BEYSAD’ın 180 üye firması olduğunu hatırlatan Özaydemir, beyaz eşya yan sanayinin 460 milyon dolarlık doğrudan, 1.5 milyar dolarlık ana sanayi ile birlikte yaptığı ihracat olduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı: “Beyaz eşyada küresel güce sahip üretici bir ülkeyiz. Ancak Sanayi 4.0 ile katma değerli üretim doğudan batıya kayıyor. Katma değeri yüksek üretimi ülkemize getirmeliyiz. Gördüğümüz kadarıyla üretim maliyetlerindeki avantajını kaybedecek Uzakdoğu ülkeleri özellikle satın almalar yoluyla batı ülkelerinde yüksek teknoloji yatırımları yapıyor. Bu süreçte üretimde kullandığımız ithal teknolojileri yerlileştirirken, sektörlerin ihtiyaçları ile de entegre etmemiz gerekiyor. Sanayi 4.0’da kullanılan temel teknolojilerin maliyeti dışında, bunları sisteminize entegre etmek için kullandığınız tamamlayıcı unsurlar da kritik ve toplam maliyetin bazı durumlarda yüzde 75’ini oluşturuyor. Sanayi 4.0’da teknoloji uygulamasında yerel çözümler oluşturmamız durumunda, elde ettiğimiz birikimle bölge ülkelerine hizmet verecek düzeye ulaşabiliriz. Türkiye, sektörümüzde özel üretim gücü ve bilgi birikimiyle bulunduğu bölgeye liderlik edecektir.”

Yurtdışında faaliyetler artacak

BEYSAD’ın önem verdiği konulardan birinin de ihracatın artırılması olduğuna değinen Özaydemir, “Beyaz eşya yan sanayicileri olarak farklı coğrafyalarda faaliyet göstermeyi hedefl iyoruz. Ana sanayi firmaları global olunca yan sanayisi de global bir kimliğe kavuşmak durumunda. Çünkü birbirlerini tamamlıyorlar. Önümüzdeki dönemde farklı ülkelerde depolar, son işlemleri yapan üniteler ve üretim tesisleri kurulması yönünde girişimler var. Sektörümüzün yurtdışındaki faaliyetlerinin artması gerektiğini düşünüyoruz. Yatırım anlamında Avrupa’yı odağımıza alsak da çeşitli ülkelerde birçok inceleme gezisi düzenledik. Globalde Çin dışında, Avrupa’da Polonya, Amerika kıtasında Meksika ile rekabet halindeyiz. Sektörümüzde verilen teşvikler, yatırım getiriyor. Rakip ülkelerde verilen teşviklerin, global yatırımları çektiği görüldü” şeklinde konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/beyaz-esya-yan-sanayi-endustri-4-0a-onculuk-edecek_157718.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!