Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Beyoğlu "Akıllı Kent" Oluyor!

Beyoğlu, çok yakında Türkiye'nin ilk "Akıllı Kent"i oluyor.

Hürriyetim
Beyoğlu "Akıllı Kent" Oluyor!

eyoğlu, çok yakında Türkiye'nin ilk "Akıllı Kent"i oluyor. Beyoğlu Belediyesi, HP'nin de desteğiyle, bölgedeki sokaklara, binalara ve kişilere dair eski ve yeni tüm bilgileri tek bir veritabanında topluyor. 120 kişinin görev yaptığı proje için Beyoğlu'nun 45 mahallesi, 27,800 binası, 121,000 konutu dolaşıldı ve 234,332 kişiyle 120 soruluk bir anket yapıldı.



Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, dünyanın çok hızlı bir seyir içinde olduğunu ve bu hıza, devlet kurumlarının da yetişmeleri gerektiği ifade ediyor: "Bürokrasiden kurtulmanın yolu, bilgileri operasyonel hale getirmekten geçiyor. Biz, Beyoğlu Belediyesi olarak, fiziki mekanların ve burada yaşayan insanların bilgilerini aynı veritabanında topladığımız 'Akıllı Kent' projesiyle bir ilki gerçekleştiriyor olmaktan gurur duyuyoruz".

HP Türkiye Genel Müdürü S. Şahin Tulga, projenin, Türkiye'nin bilişimdeki gururu olduğunu belirtiyor. Tulga, ayrıca "Akıllı Kent" projesini, topluma katkı projesi olarak gördüklerini ve bir toplumsal sorumluluk bilinciyle bu projeye gönülden destek verdiklerini de vurguluyor.

Akıllı sistem nasıl işliyor?
Beyoğlu idari sınırları içerisinde, yersel ve fotogrametik yöntemlerle üretilen 1/1000 ölçekli mevcut haritaların, coğrafi bilgi sistemi ve topolojik altlığı hazırlanıyor. Böylece, binalar, yol çizgileri, yapı adaları ve arazi modelleri tek bir çatı altında toplanmış oluyor. Beyoğlu'nun uydu görüntüleri ile değişiklikler anında takip edilebiliyor.

Arazi çalışması yapan 200 kişi tarafından Beyoğlu'nun mahalleleri, sokakları ve evleri tek tek dolaşılıyor, buraların dijital fotoğrafları çekiliyor ve tespit formları dolduruluyor. Böylece binalarla ilgili tüm veriler kayıt altına alınmış oluyor. Binaların kaç katlı olduğundan, asansörü, yangın merdiveni ve sığınağı olup olmadığı gibi bilgiler toplanarak binalara veya bağımsız bölümlere sicil numaraları veriliyor.

Tek veritabanında kadastro, ada, parsel bilgileri, tapu sicil kayıtlarıyla ilişkilendirilebilir hale getiriliyor. Kadastro parselleri, ilgili belgelerden koordinatlar girilerek sayısallaştırılıyor ve güncelleniyor. Tapu sicil müdürlüğünde, tapu kütüğü ve kat kütüklerinde bulunan tüm bilgiler veritabanına giriliyor. Böylece, bu veriler, kadastro parsel bilgileriyle eşlenebilir ve güncellenebilir hale getiriliyor.

Tüm bilgiler dijital ortamda
Binalarda ya da dairelerde oturan kişilere ait bilgiler de tek tek veritabanına işleniyor. Örneğin, kişilerin sosyal güvenlikleri var mı, belediye hizmetlerinden faydalanıyorlar mı, binada ya da dairde özürlü kişiler var mı, oturanların eğitim durumları ve aylık ortalama gelirleri nedir, vb.

Arazi çalışması ile tespit edilen harita bilgileri, örneğin binadaki yapısal değişiklikler ve yollar güncelleniyor. Arazide, bina, bağımsız bölüm ve kişi ile ilgili elde edilen bilgiler de harita destekli olarak bilgisayara aktarılıyor. İmar arşivindeki klasörlerde bulunan yapı izin belgelerinin dijital fotoğrafları çekilerek, dijital imar arşivi hazırlanıyor. Dijital yapı izin belgelerindeki bilgiler de bilgisayara girilerek, yasal yapı izin belgeleri ile sahadaki bina bilgileri karşılaştırılıyor.

HP'den bilgisayar desteği
Tüm bunlara ek olarak, bağımsız bölgelerde yaşayanların bilgilerinin toplanmasıyla muhtarlık kayıtları güncelleniyor ve adres bilgileri kesinleştiriliyor. Tapu sicil müdürlüğü ve muhtarlıklar, belediyenin tüm birimleriyle entegre oluyorlar.

Tüm muhtarlıklara ve tapu sicil müdürlüğüne, HP tarafından bilgisayar veriliyor ve bu birimler arasında entegre iletişim sistemi kuruluyor. Böylece, gerek tapu sicil müdürlüğünde, gerekse muhtarlıklarda yapılan değişiklikler, belediye tarafından anında fark edilebiliyor. Kısaca, Beyoğlu'nda insana, binaya, sokağa ve mahalleye dair tüm bilgiler, tek bir dev veritabanında toplanıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/beyoglu-akilli-kent-oluyor_30899.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!