Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bilgelik Mabetleri

Ahmet Ertuğ bir buçuk yıl boyunca kılı kırk yaran bir çalışmayla Avrupa'daki 23 görkemli kütüphaneyi fotoğrafladı, onları Temples of Knowledge kitabında bir araya getirdi. Bundan sonraki eseri için seyahatlerini sürdüren Ertuğ en güzel kütüphanelerin sırlarını anlattı.

Gazete Habertürk / HT Pazar
Bilgelik Mabetleri

Bir ucundan diğer ucu zor görülen upuzun bir galeri. Metrelerce yükseklikteki duvarlar tamamen kitapla kaplı. Binlerce, belki de yüz binlerce kitap. Üstelik bu kitaplar o raflarda yüzlerce yıldır duruyor. Tam bir mabet burası, bilginin mabedi. Ahmet Ertuğ bu yıl yayınlanan son kitabına işte bu ismi verdi: İngilizce ismiyle Temples of Knowledge yani Bilgelik Mabetleri.

1993'ten beri Ertuğ&Kocabıyık Yayınları bünyesinde prestij kitapları yayınlayan Ahmet Ertuğ, Bilgelik Mabetleri için İspanya, Portekiz, Fransa, İrlanda, Büyük Britanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, İtalya ve İsviçre'de 30 tarihi kütüphaneyi fotoğrafladı. Ertuğ, bu kitap için de tıpkı öncekilerde olduğu gibi her detayı düşündü. Kitaba hangi Avrupa kütüphanelerinin alınacağına, bu alanda uzman bir yazar grubuyla birlikte karar verdi.

Daha sonra, işin en önemli kısmı olan fotoğraf çekimlerine sıra geldi. Google Earth'ten güneşin binalara girdiği saati önceden tespit etti. Çekim için birkaç gün önceden gittiği şehirlerde ise şöyle bir çalışma planı izledi: Bir gün önce fotoğraf makinesi olmadan binayı gezdi, gün ışığının içeri nasıl girdiğini inceledi. Ertesi sabah çok erken saatte ise 25 kiloluk fotoğraf makinesini hazırladı. Ertuğ, yıllardır olduğu gibi kütüphaneleri de bu eski tip mekanik makineyle fotoğrafladı. Üstelik her birinde tek bir kare çekmenin peşindeydi ve kimi zaman bu kareyi çekmek neredeyse bir saat sürdü. Bir süredir yeni kitabı için çalışmalarını Avrupa'da sürdüren Ahmet Ertuğ, Bilgelik Mabetleri'yle ilgili sorularımızı yanıtladı, detaylara ne kadar önem verdiğini bir kere daha ortaya koydu.

- Kitaba giren 30 kütüphaneyi bir yazar grubuyla beraber belirlediniz. Bu seçimi yaparken kriterleriniz nelerdi? Kütüphane binasının mimari özellikleri mi ön plana çıktı yoksa sahip olduğu koleksiyon mu önem kazandı?

Kütüphanelerin iç mimari görkemi, kütüphane olarak yerleşim düzeni ve koleksiyonların önemine göre karar verdik. Kitapta modern kütüphane binalarına yer vermedik. Çünkü modern kütüphane binalarında artık kitaplar sergilenmiyor, hepsi depolarda saklanıyor. Bu nedenle de ilgimi çekmiyorlar. Yeni kütüphane olarak tek bir örneği, Londra'daki British Library kitaba dahil ettim. Orada da sadece Kral'ın kitapları korunduğu için çok başarılı bir konsepte sahip camlı kütüphanenin fotoğraflarını çektim.

- Önceki kitaplarınızın prestijine karşın çekim izni vermeye yanaşmayan ya da zor izin veren kütüphane çıktı mı?

Paris'te Academie des Inscriptions et Belles Lettres'in kütüphanesi. Üstelik de 2008 yılı dönem başkanı Jean-François Jarrige ahbabım olmasına rağmen kütüphaneci izin vermediği için orada çekim yapamadık.

- Bu çekimler sırasında sizi en çok etkileyen kütüphane hangisiydi?

Zaten beni etkilemeyen eserlerin fotoğrafını çekemiyorum. Bu kitaptaki kütüphanelerin hepsinden etkilendim. Özellikle de Avusturya'daki Admont Manastırı Kütüphanesi, İspanya'daki El Escorial Sarayı Kütüphanesi ve İrlanda'daki Trinity College Kütüphanesi'nden...

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/bilgelik-mabetleri_81379.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!