Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bilgelik Mabetleri

Ahmet Ertuğ bir buçuk yıl boyunca kılı kırk yaran bir çalışmayla Avrupa'daki 23 görkemli kütüphaneyi fotoğrafladı, onları Temples of Knowledge kitabında bir araya getirdi. Bundan sonraki eseri için seyahatlerini sürdüren Ertuğ en güzel kütüphanelerin sırlarını anlattı.

Gazete Habertürk / HT Pazar
Bilgelik Mabetleri

br />
Her bir çekim için üç gün harcıyorum

- Hazırlık safhası da dahil olmak üzere bir şehirde çekim için yaklaşık kaç gün geçiriyorsunuz?

Her bir çekim için bir şehirde yaklaşık üç gün geçiyorum. Çekimden bir gün önce o mekânda keşif yapıyorum. Sonra o gece konuya konsantre oluyor ve nasıl bir çekim yapacağımı kararlaştırıyorum. Çekim günü özel izin aldığmız için, ziyaretçilerin kütüphaneye giriş saatinden önce içeri girdik. Bazı durumlarda da kütüphane ziyarete kapatıldı. Ancak, yine de hiç beklenmeyen sorunlar nedeniyle çoğu zaman stresli bir ortam oluşuyor ve hata yapma riski bulunuyor. Çekimlerden hemen sonra filmlerin banyosu yapılıyor ve neticeler kontrol ediliyor. Ama artık film banyosu her yerde yapılamıyor bu nedenle asistanım filmleri Zürih, Viyana gibi şehirlere banyo ettirmeye götürüyor.

- Türkiye'de mevcut hangi mimari yapı bir kütüphaneye dönüştürülse bu kitaba girmeyi hak ederdi?

İstanbul'daki Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi en beğendiğim kütüphane. Ancak bu kitabın konusu daha erken dönem kütüphaneleri kapsadığı için yer almadı.

- Mükemmel bir sonuç için banyo ve baskıda dünyanın en iyileriyle çalışıyorsunuz. Özellikle İtalya'daki Lionello matbaasını tercih ediyorsunuz...

Bu matbaa iki renkli baskı yapan ve yavaş çalışan bir makine kullandığı için kitabın baskısı dört veya beş ay sürebiliyor. 

- Bilginin Mabetleri kitabı için hiç kalkıp o şehre giderek yeniden çektiğiniz fotoğraf oldu mu?

Hayır olmadı, ama opera evleriyle ile ilgili son projemde bir binayı yeniden çekmek durumunda kaldım.

- Kapak fotoğrafı yaptığınız kareyi nasıl seçiyorsunuz?

Alternatifler arasından seçerek karar vermem yaklaşık 6 ay sürüyor.

Ahmet Ertuğ kimdir?

Londra'da mimarlık okudu

Ahmet Ertuğ, Londra'da Architectural Association School of Architecture'da mimarlık öğrenimi gördü ve 1974'te mezun oldu. Fotoğrafçılığa da buradaki öğrencilik yıllarında merak saldı. İngiltere, İran ve Türkiye'de mimarlık yaptı. 1979'da Japonya Vakfı'ndan geleneksel Japon mimarisi üzerine burs kazandı. Bu vesileyle Japonya'da bol bol yolculuk edip eski tapınakların, Zen bahçelerinin ve festivallerin fotoğraflarını çekme fırsatı buldu. İstanbul'a döndükten sonra tarihi yarımadayı koruma planında mimar olarak görev aldı. 1980'li yıllarda ise kendi yayınevinin kurarak fotoğrafçılığa yoğunlaştı. Ertuğ & Kocabıyık Yayınevi bünyesinde Bizans, Helen, Roma ve Osmanlı sanatı üzerine 25 kitap yayınladı. Bu kitaplar için çektiği fotoğraflar dünyanın en ünlü müze ve galerilerinde sergilendi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/bilgelik-mabetleri_81379.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!