Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bilim İnsanları Uyardı: Muğla’nın Nefesi Kesilecek

Muğla'da kurulmak istenen entegre çimento fabrikasına karşı başlatılan nöbet sürüyor. Bilim insanları ve çevreciler, projenin doğaya ve insan sağlığına vereceği zararlara dikkat çekerek, su kaynakları ve tarım arazilerin yok olmaması için uyarıyor.

yapi.com.tr
Bilim İnsanları Uyardı: Muğla’nın Nefesi Kesilecek

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi ile Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ortak sınırında olan Tekağaç mevkiinde, etrafında yerleşim yerleri, bağ, bahçe, zeytinlik alanlar, tarım alanları, dere ve baraj gibi su kaynakları bulunan ve tamamen orman alanı içerisinde olan bölgede entegre çimento fabrikası kurulmak isteniyor. 9.5 dönüm kapalı, 7.656 dönüm açık hammadde ocakları olan saha, Menteşe ilçesinin iki katı büyüklükte bir alanı kapsıyor. Ekonomik ömrü 40 yıl olan tesisin doğayı tahrip edeceğini ve insan sağlığını bozacağını savunan yöre halkı ile çevre aktivistleri, çalışmaların durdurulması için iki aydır çadırlarda nöbet tutuyor.

Cumhuriyet’ten Muhammed Özmen’in haberine göre; bölgede nöbet eylemini sürdüren Muğla Çevre Platformu’ndan Mehmet Özavcı, projenin Muğla için büyük bir tehlike olduğunu söyledi. Fabrikanın enerji ihtiyacını karşılamak için Kütahya'dan yıllık 306 bin ton kömür getirileceğini belirten Özavcı, projenin Zeytincilik Kanunu’na da aykırı olduğunu vurguladı.

Özavcı, “Zeytinliklere 3 kilometreye yakın alana ancak zeytin sıkma veya zeytinyağı tesisleri dışında bir tesis yapılamaz. Fabrikanın kurulmak istendiği bölgenin 250 metre yakınında zeytinlikler var. Burada çok açık bir ihlal var." ifadesini kullandı.

Özavcı, bölgede açılacak 13 taş ocağında yapılacak patlatmalar nedeniyle Bayır Barajı, Bayır Kazan Göleti, çevredeki dere ve çaylar ile yeraltı su kaynaklarının yok olacağını ifade etti.

Toprak bilimci Prof. Dr. Doğan Kantarcı ve tıbbi jeoloji uzmanı Dr. Şeref Atabey, yapılmak istenen çimento fabrikası ve ham madde tesisine ilişkin bir rapor hazırladı. Rapora göre çimento fabrikası, geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açacak. 13 adet kil ve kalker ocağı ve bir beton santralının tamamen orman alanı içinde kurulduğuna dikkat çekilen raporda, çimento üretiminin her aşamasında farklı kirleticilerin ortaya çıktığı vurgulandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bilim-insanlari-uyardi-muglanin-nefesi-kesilecek_190611.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!