Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yanan Alana Yakın Çimento Fabrikası Tepki Çekti

Muğla Menteşe’ye kurulması planlanan çimento fabrikasına Muğlalılar tepki gösterdi. Menteşe Kent Konseyi Başkanı Nuran Aldan, fabrikanın kurulacağı bölgenin geçen yaz yanan orman alanlarına olan yakınlığına dikkat çekti.

yapi.com.tr
Yanan Alana Yakın Çimento Fabrikası Tepki Çekti

Muğla’nın Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi’ne kurulmak istenen çimento fabrikasına Menteşe Kent Konseyi, MUÇEP Menteşe Meclisi ve Deştin Çevre Platformu tepki gösterdi. Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda yapılan açıklamada, Menteşe Kent Konseyi Başkanı Nuran Aldan, 1993 yılında başlayan sürecin inatla devam ettiğini ve Menteşe Belediye Başkanlığına ruhsat başvurusunun yapıldığını söyledi.

BirGün’de yer alan habere göre; Aldan, 1993 yılından beri planlanan projeye karşı bölge halkının büyük bir direniş sergilendiği ve projenin birçok kez iptal edilmesine rağmen son aşamada ÇED olumlu kararı ile imar planlarının kesinleştiğini belirtti.

Şirketin Menteşe Belediyesi’ne ruhsat başvurusu yaptığını ifade eden Aldan, bölgedeki yangınları hatırlatarak şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle 2021 yılı yazını tüm ilimizi etkileyen yangın felaketleri ile geçirdik. Menteşe İlçemiz bu dönemde en çok yetişkin orman alanını kaybeden ilçelerden biri oldu. Yanan orman bölgelerinin bir kısmının fabrika alanına çok yakın olduğu da kamuoyunca bilinmektedir. İlimiz açısından en öncelikli amaçlardan birinin bu felaketin etkilerini gidermek, yangının yarattığı hasarı onarmak olduğu açıktır. Yapılması planlanan fabrikanın termik santrallere ve başkaca kirletici faaliyetlere yakınlığı ciddi bir sorundur. Hali hazırda Yatağan ilçemizde santrallerden kaynaklı kirlenmenin boyutunun tespit edilemediği bilinmektedir. Mevcut kirletici işletmelerin verdikleri zararın boyutunu dahi test etme olanağına sahip değilken bu kadar ciddi bir başka kirletici işletmenin aynı bölgenin yüküne eklenmesi kabul edilemez.” dedi.

TMMOB’nin çimento fabrikasına ilişkin ÇED Çekince Raporu hazırlandığını belirten Aldan, rapordan öne çıkan kısımları okudu:

“Tüm ÇED süreci günümüzde geçerliliği sorgulanması gereken eski verilere dayalı olarak sürdürülmüştür. Örneğin rüzgar dağılımına ilişkin meteoroloji verileri Yatağan Meteoroloji İstasyonunun 1961-2001 arası ölçümlerine göre değerlendirilmiştir. Oysaki Fabrika alanı Yatağan istasyonundan daha yüksek kotludur. Bu yükseklik farkı dikkate alınmamıştır.

Fabrikanın hava kalitesine etkisi değerlendirilirken yakın çevredeki 3 adet katı yakıtla üretim yapan termik santralın ve diğer çimento fabrikalarının verileri topluca değerlendirilmemiş, kurulacak alandaki tek kirletici tesismiş gibi değerlendirme yapılmıştır.

Tesisin yerleşim alanlarına ve su göletine olan yakınlığı olduğundan uzak gösterilmiştir.

Raporda fabrikanın soğutma suyu ve diğer su ihtiyacının nereden karşılanacağı ve ne kadar su kullanılacağı yer almamaktadır. Muğla’nın kuraklık yaşanan illerden biri olduğu, hali hazırda su sıkıntılarının yaşandığı koşullarda bu belirsizlik kaygıyı artırmaktadır.

Fabrika alanında bir kısmı kuru bir kısmı ise yağış mevsimlerinde canlı dere yatakları bulunmaktadır. Fabrika inşaatı ve faaliyeti dere yataklarının yapısını bozacaktır.-Fabrika alanı tarım alanlarına ve zeytinliklere fazlasıyla yakın olup Zeytincilik Kanunu’nun 20 maddesinde yazılı 3 Kilometrelik mesafe sınırı gözetilmemiştir."

‘Fabrikayı istemiyoruz’
Aldan şunları söyledi: “Hali hazır durumda çimento fabrikası ile ilgili olarak son aşamaya gelinmiş olup Menteşe Belediye Başkanlığı’na ruhsat başvurusu yapılmıştır. Faaliyete dayanak oluşturan ÇED raporu 31 Aralık 2014 tarihli olup geçerlilik süresi olan 7 yıl 31 Aralık 2021 tarihinde dolmaktadır. Bu nedenle işletmeci şirketin bu süre dolmadan ruhsatlandırma faaliyetini tamamlamaya çalıştığı gözlemlenmektedir. Konuya ilişkin yetki sahibi kurum ve kuruluşların, 2021 yılında yaşadığımız yangın felaketlerinin etkilerini öncelikli olarak değerlendirmeleri ve yüksek kamu yararını üstün tutmaları gerekli ve zorunludur. Bu sebeple Bayır’da kurulması planlanan çimento fabrikasının çevre ve canlı yaşamı yönünden yaratacağı sıkıntıları tekrar hatırlatıyor ve Bayır’da çimento fabrikası istemediğimizi bir kez daha duyuruyoruz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/yanan-alana-yakin-cimento-fabrikasi-tepki-cekti_188566.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!