
Beyoğlu'nda Çatı Yangını

Esenyurt'ta Büyük Yangın

“Kıştan Değil, Yalıtımsız...

İZODER’den Sosyal Sorumluluk Projeleri

İZODER'den Dünya Çevre Günü Açıklaması

İZODER'den Hastane Yangını Açıklaması

İZODER'den 10 Maddede Isı...
“Binalarda Yangından Korunmak ve Kurtulmak İçin Acil Önlem Almalıyız”
Yalıtım konusunda kamuoyu ve sektörü bilinçlendirmeyi amaç edinen İZODER, 25 Eylül-1 Ekim ‘Yangından Korunma Haftası’ kapsamında açıklama yaptı.

Yangın yalıtımı ile öncelikle binaların güvenli bir şekilde tahliye edilmesinin sağlandığını belirten İZODER Başkanı Levent Pelesen, “Ülkemizde meydana gelen yangınlarda çok fazla can ve mal kaybı yaşanması, yangından nasıl korunacağımız ve kurtulacağımız konusunda acil önlem almamız gerektiğini gösteriyor” dedi.
Yangına karşı savunma ve hücum hattı oluşturulmalı “Yangına karşı alınacak önlemleri pasif ve aktif olmak üzere iki ana başlık altında topluyoruz. Pasif yangından korunma önlemleri yapılarımızın yangına karşı savunma hattını, aktif önlemler ise hücum hattını oluşturur. Dolayısıyla, yapısal olarak alınması gereken yalıtım önlemleri ile yangın söndürme, algılama, uyarı gibi yangın anında devreye giren aktif önlemler birlikte düşünülmeli. Yangının zararlı etkilerinin sınırlandırılması ve güvenli kaçış bölgelerinin oluşturulması amacı ile oluşturulan bölümlerin duvarlarına, tavanına ve döşemesine yangın yalıtımı yapılarak bu kısımlara alev ve dumanın ulaşması engellenmelidir. Yapılarımızın yangın başlangıç anından söndürme işleminin tamamlanmasına kadar geçen sürede yıkılmadan ayakta kalması için gerekli tasarıma ve yapısal özelliklere sahip olması büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede çatılar ve cephelerde mevzuatlarda tanımlanan performansları mutlaka sağlamalıdır. Kazan dairesi gibi özel alanlara da duman gazlarının ve yüksek sıcaklığın ulaşmaması sağlanmalı, hava kanallarına ve tesisat borularının geçtikleri bölgelere de yangın yalıtımı uygulamaları yapılması büyük önem taşımaktadır.” |