Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Binaların Estetik Görüntüsü Başarıyı Etkiliyor

Rigips’in, Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) işbirliğiyle düzenlediği "Akılcı Okul Çözümleri" konferansında, okul projelerinin tasarım ve uygulamalarında karşılaşılan ihmaller ve çözüm yöntemleri masaya yatırıldı.

yapi.com.tr
Binaların Estetik Görüntüsü Başarıyı Etkiliyor

Okul projelerinin tasarımı sırasında uzmanlık gerektiren detayların ihmal edilmesinin dünya genelinde ve Türkiye’de yol açtığı problemlerin ele alındığı konferansta, konuşmacılar ses yalıtımı, akustik düzenleme, iç hava kalitesi, darbe dayanımı ve pasif yangın güvenliği sistem çözümlerini irdeledi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Saint-Gobain Rigips Alçı Genel Müdürü Mehmet Tunaman, Saint-Gobain grubunun tarihçesinden bahsetti. Tunaman ayrıca, 6-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Yapı Fuarı’nda, 10 numaralı holde, 151 numaralı solonda akılcı okul konseptinin uygulanacağı standa herkesi davet etti.

Bina Akustiği Uzmanı, SG Küresel Ürün Pazarlama Müdürü Jonathan Cherr, “Pasif Yangın Güvenliği ve Darbe Dayanımında Tasarımın Önemi” başlıklı bir konuşma yaptı. Cherr, iyi bir okulun nasıl olması gerektiğinden, iyi tasarımın öneminden, okul tasarlarken tasarımı etkileyen faktörlerin neler olduğundan bahsetti. Malzeme tasarlayıcılarının bu konuda neler yaptıklarına da değinen Cherr, ilham verici, yaratıcı mekanların tasarlanmasını sağlamaya çalıştıklarını belirtti. İyi bir eğitim için bina konforunun önemine vurgu yapan Cherr, “İyi binalar tasarlarsak hem öğrenciler hem de öğretmenler olumlu yönde etkilenecektir. İyi binalar eğitim kalitesini de etkiliyor” dedi. Öğrencilerin başarı seviyeleri ve okul binaları arasındaki ilişkinin kıyaslandığı araştırmalardan bahseden Cherr, binaların estetik görüntüsü ve başarı arasında sıkı bir ilişki olduğunu ifade etti. ABD’de binaların öğretmenler üzerindeki etkilerini inceleyen bir araştırmadan bahseden Cherr, kötü koşullara sahip, bakımsız okullarda görev yapan öğretmenlerin genel durumunun da kötü olduğunu, daha sık hastalandıklarını, iş tatminlerinin azaldığını ve moral düşüklüğü yaşadıklarını belirtti. Cherr, “Öğretmenlerin performansı üzerinde binaların etkisi büyük. İyi binalarda çalışan öğretmenlerin raporlu gün sayısı daha az oluyor. Öğretmen ve öğrencilere kötü koşullara sahip, bakımsız okullar sunulduğunda şu mesaj verilmiş oluyor; biz size önem vermiyoruz.

Endüstri Mühendisi, SG Akustik Sistemler Küresel Pazarlama Yöneticisi Davy Vennekens, “Kötü Akustik ve İç Hava Kalitesinin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri” başlıklı konuşmasında, tasarımcıların ve tedarikçilerin hava kalitesi, darbe dayanımı ve yangın dayanımı konusuna önem vermeleri gerektiğinin altını çizdi. Ses yalıtımı olmayan okullarda öğretmenlerin ve öğrencilerin sağlık sorunları yaşadığına dikkat çeken Vennekens: “Ses yalıtımı olmayan okullarda görev yapan öğretmenler, birkaç yıl sonra uyku bozukluğu yaşayabiliyor” dedi. Binalarda iç hava kalitesinden de bahseden Cherr, “İç hava kalitesi, Türkiye ve hatta dünya için yeni bir konsept. Ancak daha önemli hale geliyor. Çocukların performansı için büyük önem taşıyor. Zamanımızın %90’ını iç mekânlarda geçiriyoruz. İç hava kalitesi, hava kalitesi, sağlığı ve performansı etkiliyor. Bu konuda pek çok mevzuat hazırlanıyor” şeklinde konuştu.

Uluslararası Ticaret Uzmanı, RUG SEMIN Genel Müdürü Jürgen Wowereit ise “Müdahale Kapaklarının Yanlış Seçilmesinin veya Kullanılmamasının Etkileri” başlıklı sunumunda, daha az küresel bir konu olarak değerlendirilen ve spesifik bir konu olan müdahale kapaklarından bahsetti. Wowereit, “Müdahale kapakları öngörülemiyor; ilk aşamada konulmayıp sonradan ekleniyor. Müdahale kapakları yanlış yerleştirilirse ya da sonradan eklenirse, tüm sistem tehlikeye girer. Planlama aşamasında eklenmediği için maliyetler de atar” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/binalarin-estetik-goruntusu-basariyi-etkiliyor_119833.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!