Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'Bu Santral Uçakları da Etkiler'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, özel bir şirketin Balıkesir Paşaköy yakınlarında eski SEKA Kağıt Fabrikası alanına kurmak istediği enerji santraline verdiği ÇED olumlu raporu, mahkemeye taşındı. Kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

yapi.com.tr
'Bu Santral Uçakları da Etkiler'

Balıkesir Barosu, Tabip Odası, Mimarlar Odası, Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER), Balıkesir Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Paşaköy ve Büyükbostancı kırsal mahallelerinde yaşayan vatandaşlar; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tesisle ilgili ÇED olumlu raporu vermesini Balıkesir İdare Mahkemesi'ne taşıdı. ÇED için yürütmesinin durdurulması ve kararın iptali istendi.

DHA'nın haberine göre, TÜKODER Balıkesir Şube Başkanı avukat Necdet Bayhan, "Kömürle çalışacağı açıklanan enerji santrali uzun süredir Balıkesir'in gündeminde yer alıyor. Kömürle çalışacağı açıklanan bu tesis; yerleşim alanlarına, hastanelere, üniversite kampüsüne, içme suyu kaynaklarına yakınlığı nedeniyle insan sağlığı açısından, tarım ve hayvancılık açısından tehditler içeriyor. Şirket tüm tepkilere karşın kömürle çalışacağı açıklanan santralden vazgeçmedi. Biz öncelikle ÇED raporunun iptali için başvuruda bulunduk. Ancak bu başvuru reddedildi ve ÇED raporu onaylandı. Biz de raporun Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü web sitesinde yayınlanmasının ardından dava açtık. Anayasa'nın 56'ncı maddesine göre, herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Hukuka aykırı olan bu işlemin uygulanması halinde doğada ve insan yaşamında yaratacağı zararların giderilmesi olanaksızdır. Bu nedenle öncelikle ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulmasına, yargılamasının duruşmalı yapılmasına, yargılama sonunda hukuka aykırı işlemin iptaline karar verilmesini arz ve talep ediyoruz" dedi.

'ÇED raporu eksik, mülkiyet sorunlu'

Bakanlığın onayında ÇED olumlu kararına esas olan gerekçelerin ne olduğuna yer verilmediğini vurgulayan Bayhan, "İlan metninde halkın görüş ve önerilerinin ÇED raporu içerisinde yer alıp almadığına dair herhangi bir bilgi de bulunmamaktadır. Mahkemenin en kısa zamanda yürütmeyi durdurma yönünde karar vermesini umut ediyoruz" diye konuştu.

Projenin kurulması planlanan alanın ÇED raporuna da eklendiğini dile getiren Bayhan, "Tapu fotokopilerine göre mülkiyet Albayraklar'a ait görünse de dava sürecinde sunacağımız geçmiş tarihli mahkeme kararlarına göre söz konusu şirketin mülkiyet hakkı da tartışmalıdır" dedi.

Uçaklar için de tehlikeli iddiası

Enerji santralinin kurulacağı alanın 9'uncu Ana Jet Üssü'ne de yakın olduğuna dikkat çeken Bayhan, "ÇED raporu da bu konuya da hiç değinilmemiştir. Tesisin baca yüksekliği, bacadan çıkacak duman, üsse inecek veya üsten kalkacak uçaklar için büyük tehlike yaratabilecektir" dedi.

Tesise karşı 9 bin 373 imza

Enerji santralinin kurulmaması için gerçekleştirilen imza kampanyaları sonucu 9 bin 373 imza toplandığını ve bu imzaları da mahkemeye sunduklarını belirten Bayhan, şunları söyledi:

"Bu imzaların genelde şehir merkezinden toplandığı şeklinde dedikodular var. Ancak durum bundan ibaret değil. Fabrikanın etkileyeceği kırsal mahalleler de bu santrali istemiyor. Kampanyaya Paşaköy'den 900, Büyükbostancı'dan 200, Atköy'den 350, Ovaköy'den ve çevre köylerden de 50 civarında vatandaşımız katılıp, imza verdi. Kurulacak enerji santralinin çevresindeki kırsal mahallelerde yaşayan insanlarımız bunu istemediklerini açıkça söylüyor. İmzalarıyla da söylediklerinin arkasında duruyorlar. TÜKODER, Balıkesir Barosu, Balıkesir Tabip Odası, Mimarlar Odası, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, Elektrik Mühendisleri Odası ile birlikte Paşaköy ve Büyükbostancı'da yaşayan 6 vatandaşımız davaya müdahil oldu. Dava dilekçesinde kurum ve kişilerin avukatları yanında ayrıca 21 avukatın vekaleti var."

http://www.yapi.com.tr/haberler/bu-santral-ucaklari-da-etkiler_138014.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!