Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bulgaristan'da NABUCCO İnşaatı Haziran'da Başlıyor

NABUCCO Komitesi yılın ilk toplantısını Bulgaristan'ın Başkenti Sofya'da düzenledi. Toplantıda, Azerbaycan'da Şahdeniz doğalgaz rezervlerini işleten Şahdeniz 2 Konsorsiyumu ile NABUCCO Doğalgaz Projesi arasında prensip anlaşmasına varıldığı duyuruldu.

yapi.com.tr / AA
Bulgaristan'da NABUCCO İnşaatı Haziran'da Başlıyor

Toplantıya Türkiye'nin yanı sıra Avusturya, Romanya, Macaristan ve Bulgaristan hükümet heyetleri, yatırımcı şirketler ve Avrupa Birliği temsilcileri de katıldı. Şeref konuğu olarak toplantıda bulunan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, burada yaptığı konuşmada, Şahdeniz 2'nin alacağı karar konusundaki iyimserliğini belirterek, ''Haziran'da NABUCCO'nun Bulgar güzergahı olan 424 kilometrelik bölümünü inşaatına başlıyoruz'' dedi. Bulgaristan'ın, NABUCCO'nun ana motorlarından biri olmak istediğini ifade eden Borisov, ''Geçmişte bazı katılımcılar NABUCCO'dan çekilmeye karar verdi. Biz Haziran'da inşaat çalımlarımıza başlıyoruz. Katılmak isteyen şimdi katılsın, yoksa sonradan bizlerden doğalgazı pahalıya almak zorunda kalacak'' uyarısından bulundu.
     
Türkiye'yi temsil eden Enerji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Murat Mercan da, prensip anlaşmasına varılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Mercan, TANAP Projesi'nin Türk ve Azeri hükümetleri tarafından imzalanıp, ülke meclislerince onayladıktan sonra Azeri Şahdeniz 2 doğalgazının Türk sınırlarına kadar taşınma projesinin bir anlamda şekillendiğini anlattı. Bundan sonraki süreçte bu doğalgazın Avrupa'ya hangi yolla taşınacağına dair bir karar verileceğini söyleyen Mercan, Türkiye'nin bu süreçte her zaman yapıcı olmaya devam edeceğini vurguladı. Mercan, ''Herhangi bir tercih konusunu söylememiz şu an uygun değil. Bu tercihler daha çok ekonomiktir, teknik çalışmalar sonucunda ortaya çıkacaktır'' dedi.
     
Toplantıda onaylanan bildiriye göre, Şahdeniz 2 Konsorsiyumu'nun ''NABUCCO Pipline İnternational''da yarı hisseli pay sahibi olması bekleniyor. Bu çerçevede 18 Ocak'a kadar yapılacak görüşmelerde, NABUCCO'ya katılan BOTAŞ, Romen ''Transgaz'', Macar ''FGSZ'', Avusturyalı ''OMW'' ve Bulgar ''BEH'' şirketlerinin katılım paylaşımı yeniden düzenlenecek. Her biri yüzde 16,67 oranında pay sahibi olan mevcut ortakların, Şahdeniz 2'ye paylarının bir kısmını satarak, Şahdeniz 2'nin katılım ortaklığını yüzde 50'ye yükseltmeleri bekleniyor.

''İki proje yarışıyor, biri TAP, diğeri de Batı NABUCCO''
    
Toplantı sonrasında AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Mercan, ''Bu süreç içinde iki farklı proje yarışmakta. Bir tanesi TAP dediğimiz Yunanistan ve İtalya'dan geçen proje, diğeri de Batı NABUCCO dediğimiz, Bulgaristan, Romanya, Macaristan üzerinden Avusturya'ya kadar uzanacak boru hattı projesi'' dedi. Her şeyden önce Batı NABUCCO ya da TAP hakkında karar verebilmek için TAP ile TANAP arasında, Batı NABUCCO ve TANAP arasında belli ilkelerde prensip anlaşmasına varılması gerektiğine işaret eden Mercan, şunları kaydetti:
     
''Dün akşam itibarıyla NABUCCO uluslararası şirketlerimiz NİK ile Şahdeniz Konsorsiyumu arasında bir prensip anlaşmasına varılmıştı. Bugün bu anlaşmaya varılmasının memnuniyeti ifade edildi ve önümüzdeki 6 aylık süreç içinde Batı NABUCCO'nun ne tür çalışmalar yapması ve Şahdeniz 2 Konsorsiyumu'nun ne tür çalışmalar yapması gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. Ocak'tan Haziran'a kadar önümüzdeki 6 aylık süre her iki proje için de kritik süreçler. TAP ve Batı NABUCCO önümüzdeki aylarda nihai tekliflerini Şahdeniz 2 Konsorsiyumu'na sunacak. Bildiğiniz gibi Şahdeniz 2 Konsorsiyumu'nda Türkiye'nin de ortaklığı var, Batı NABUCCO'da da Türkiye'nin Botaş Şirketi'nin ortaklığı var. Bu çalışmalar çerçevesinde bugün ciddi bir toplantı yapıldı. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar gözden geçirildi''.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bulgaristanda-nabucco-insaati-haziranda-basliyor_103845.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!