Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Nabucco Projesi Tarih Oluyor

Azeri Şah Deniz konsorsiyumu doğalgazı taşımak için Batı Nabucco Projesi'ni seçmedi.

yapi.com.tr
Nabucco Projesi Tarih Oluyor

Reuters'in haberine göre, Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya taşımayı amaçlayan Batı Nabucco boru hattı konsorsiyumunun başında bulunan Avusturyalı enerji şirketi OMV, projenin doğalgazı üretecek Şah Deniz konsorsiyumu tarafından seçilmediğini açıkladı. On yıldır planlama aşamasında bulunan Batı Nabucco projesi, Azeri doğalgazını taşımak için Statoil, AXPO ve E.ON Ruhrgas konsorsiyumunun planladığı Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) projesi ile yarışıyordu. Azeri gazını Avrupa'ya ulaştırmak için gündeme getirilen Nabucco ve TAP projeleri, Avrupa'nın enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi açısından önem taşıyordu. İnşaatına gelecek yıl başlanması planlanan ve maliyeti 6-7 milyar dolar olarak öngörülen TANAP, 16 milyar metreküp kapasiteyle başlayacak ve 60 milyar metreküpe kadar çıkabilecek.

Gaz Türkiye'den geçecek

Seçilen proje, Azeri Socar'ın yüzde 80 ve BOTAŞ'ın yüzde 20 pay alarak gündeme getirdiği, Şah Deniz sahasından üretilecek gazı Türkiye'nin batı sınırına kadar taşıyacak TANAP hattının devamı niteliğinde olacak. Projenin şekillenmesinin ardından BP, Statoil ve Total , Socar'ın TANAP'taki yüzde 29 hissesini almıştı. Aynı zamanda Petrol Ofisi'nin ana ortağı olan OMV tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Batı Nabucco projesi konsorsiyum tarafından seçilmedi" denildi. "OMV Avrupa'ya doğalgaz arzını çeşitlendirmek ve güvenlik altına alacak farklı yeni görevler almak niyetindedir ve mevcut arz güzergahlarını tamamlayacak alternatifleri değerlendirecektir."

'Nabucco projesi bitti'

OMV CEO'su Gerhard Roiss düzenlediği basın toplantısında, Şah Deniz Konsorsiyumu'nun TAP'ı seçmesinde İtalya ve Yunanistan'daki gaz fiyatlarının yüksekliğinin etkili olduğunu söyledi. "Bu politik bir karar için bir kılıf mıdır, bunun kararını size bırakıyorum" diyen Roiss, "Nabucco Projesi bizim için bitti" şeklinde konuştu. Nabucco konsorsiyumu üyeleri arasında Avusturyalı OMV'nin yanı sıra Macar MOL, Bulgaristan'dan BEH, Romen Transgaz ve Türkiye'den BOTAŞ yer alıyor. Diğer bir Alman enerji şirketi RWE, Nabucco konsorsiyumundan bir süre önce çekilmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/nabucco-projesi-tarih-oluyor_110190.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!