Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çanakkale Köprüsü'ne Kaç Araç Garanti Edildi?

Çanakkale Köprüsü için verilen yıllık garanti 16 milyon 425 aracı kapsıyor. Oysa Çanakkale’de feribotla taşınan yıllık araç sayısı, bayramlar dahil en fazla 3.5 milyon adet.

yapi.com.tr
Çanakkale Köprüsü'ne Kaç Araç Garanti Edildi?

Mart 2022 tarihinde hizmete geçecek Çanakkale Köprüsü'nün, geçiş garantisi ile Türkiye bütçesinde yeni bir kara delik ortaya çıkarmasından endişe ediliyor. Yıllık 16 milyon 425 araç için geçiş garantisi verilen ve dünyadaki diğer köprülerden milli gelir bazında 7.5 kat pahalı olan Çanakkale Köprüsü'nden geçmeyecek her araç için bütçeden Euro bazında ödeme yapılacak.

Sözcü’den Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre; İBB Meclis Üyesi ve İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Danışmanı Suat Sarı, “Çanakkale Köprüsü'ne verilen araç garantisi yıllık 16.4 milyon adet. Oysa Çanakkale'deki feribot işletmesini yapan Gestaş tarafından yıllık taşınan araç sayısı, bayramlar dahil en fazla yıllık 3.5 milyon adet… Yeni kara delik Çanakkale Köprüsü olacak.” dedi.

Sarı'nın verdiği bilgiye göre devlet, Çanakkale Köprüsü'nden yıl bazında geçmeyen 12 milyon 500 bin araç için 11 yıllık işletme döneminde, her yıl ortalama 190 milyon Euro ödeme yapacak. Çanakkale Köprüsü'nde otomobil geçiş ücreti 15 Euro+KDV, yani 16 Euro olacak. Bugünkü kurdan geçiş ücreti 144 TL'yi bulacak. Sarı, “Gestaş firmasının halen feribotlar için uyguladığı fiyatlar 85 TL otomobil ve bir yolcu 5 TL olmak üzere 90 TL. Bu da 10 Euro'ya karşılık geliyor. 30 dakika feribot bekleme süresinden kazanmak için araçlar köprü geçişine 54 TL daha fazla öder mi, göreceğiz.” dedi.

Sarı'nın verdiği bilgilere göre Çanakkale Köprüsü bağlantılı otoyolda km başına ücretler 0.05 Euro+KDV  olacak. Bu durumda Kınalı-Tekirdağ, Çanakkale-Savaştepe 324 km yol gidecek bir otomobil bugünkü Euro kurundan 157 TL ödeyecek. Köprü geçişi 144 TL ilave edildiğinde bu rakam toplam 301 TL olacak.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/canakkale-koprusune-kac-arac-garanti-edildi-_184669.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!