Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çankaya Köşkü’ne Cumbalı Kardeş Geliyor

Meclis başkanlarının 30 yıl kullandığı Başkanlık Konutu tamamen yıkılarak tarihe karıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ailesinin ikamet ettiği Dışişleri Konutu’nun tam karşısında hummalı bir inşaat çalışması başlatıldı.

yapi.com.tr
Çankaya Köşkü’ne Cumbalı Kardeş Geliyor

Meclis Başkanlık Divanı’nın geçen aylarda aldığı karar sonucu, 1980 öncesi Yunanistan Büyükelçiliği rezidansı olarak kullanılan, 1983’ten beri Meclis’e tahsis edilen konut yıkıldı. Meclis başkanlarının, eski olduğu için 20 yıla yakın süredir ikamet etmediği konutta geçmiş yıllarda ender olarak resmi görüşme ve kabuller yapılıyordu.

Güvenilir işçi

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, Meclis Başkanlığı, inşaata komşu olan Japon Büyükelçiliği rezidansı ve Dışişleri Konutu’ndaki Gül ailesine rahatsızlık verilmemesi için özel önlemler aldı. İhale şartnamesine “Çalışmalar çevredeki diğer resmi konutların çalışma ortamını etkileyecek derecede ses yapmadan yürütülecektir” şartı konuldu. Yıkılan binanın yerine konuşlanan dev iş makineleri çalışmalarını dikkatle yürütüyor. Müteahhit firmayla, işçilerin TBMM güvenlik birimlerince kontrol edileceği ve uygun görülmeyenlere izin verilmeyeceği konusunda anlaşma yapıldı.

7 milyon lira

Meclis yönetimi, yeni bina için 2013 bütçesine 7 milyon 100 bin lira koydu. Yeni Başkanlık Konutu, geleneksel Türk mimarisinin modern bir örneği olarak projelendirildi. 2 katlı binada, resmi kabuller ve yabancı konukların ağırlanması için 2 büyük, bir orta salon yapılıyor. VIP statüde ihale edilen konutta, kullanılacak ithal ürünlerden özel tutkallara, Afrika kökenli iroko ve venge ağaç türlerinden küfeki taşına kadar her türlü ayrıntı düşünüldü.

Tavana mezartaşı deseni

Projeye göre bina, Aksaray Sultanhanı’ndan motifler, Semerkant Uluğbey Medresesi’nden desenler gibi geleneksel Türk motifleriyle donatılacak. Kaşgarlı Mahmut’un Divanü Lügati’t-Türk eserinden harita ve çizimler işlenecek. Ahşap pencere kapaklarında Süleymaniye Camisi’nin “çıtakari” deseni olacak. Tavanlar için Ahlat mezartaşlarındaki işlemelerden alınan 16 yıldızlı figür seçildi. Bitlis’in tarihini 3 bin 500 yıl önceye götüren bu desen, nüfuz sahiplerine faniliği anımsatıp alçakgönüllülüğü unutmamaları mesajı verecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cankaya-koskune-cumbali-kardes-geliyor_108020.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!