Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

ÇED’de "Kritik Bilgiler Silindi" İddiası

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevre izinlerinin verildiği internet sunucusunda yaşanan sorunla birlikte “e-çevre izinleri” uygulaması durdu.TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, serverda yaşanan sorunla sistemdeki tüm kritik bilgilerin silindiğini iddia ederken,bakanlık yetkilileri herhangi bir veri kaybının olmadığını açıkladı.

yapi.com.tr
ÇED’de "Kritik Bilgiler Silindi" İddiası

ÇED Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden yapılan duyuruda, “Bakanlık sunucularında (server) meydana gelen sorun nedeniyle 27 Ekim 2014 tarihi itibariyle e-çevre izinleriyle ilgili hizmet verilememektedir. Bahse konu sorunun giderilmesini müteakip e-Çevre İzinleri uygulaması yeniden devreye alınacak olup, sistemin devrede olmadığı süreler dikkate alınarak işletmelere sistem üzerinde gerekli ek süreler verilecektir” denildi. Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, Bozoğlu ise kritik bilgilerin bulunduğu sistemdeki bilgilerin çalınma riskinin çok yüksek boyutta olduğunu belirterek şunları söyledi:

Hayati bilgiler bulunuyor

“Çevre İzin Lisans Yönetmeliği kapsamında fabrikaların bakanlıktan izin alması gerekiyor. Bugüne kadar 15 bin tesis başvurdu. e-Devlet Projesi kapsamında yapılan bir projeydi. İnternet üzerinden elektronik imzayla verilen bilgiler var. Bakanlık inceleyerek lisansları buradan veriyor. Elindeki tek bilgi kaynağı burası. Tüm envanter ve fabrikalarla ilgili bilgi kaynağı burada tutuluyor.

Kurtarılması umut ediliyor

Biraz bilgi vardı ancak onun da kaybolmasına neden oldu. Bakanlık fabrikalardan izin ve lisansları verirken, risk değerlendirme raporları isterken hayati olan bilgileri için yeterli önlem almadığının göstergesidir. Bütün bigiler yanmış gitmiş durumda. Geçmişe ait yani 2010’dan beri bilgilerin de kaybolduğunu düşünüyoruz. Buna dair yurtdışından cihaz getirmeyi planlıyorlarmış bunların kurtarılmasını umut ediyorlar.

Kritik bilgiler çalınır

Bu sistemin güvenlik anlamında da büyük eksiklikleri var. Çok basit hacker saldırılarıyla bu bilgilerin alınması durumu var. E-imzayla insanlar bilgi yüklüyorlar. Bütün bilgiler bu şekilde çalınabilir, çok kritik bilgiler var. Emisyon, deşarj, Ticaret Sicil kayıtları gibi birçok önemli döküman bu sistemde yokolmuş bulunuyor. Çalınma riski çok yüksek boyutta.”

"Sistem çok güvenlikli"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise sistemde veri kaybı olmadığını savunarak, “Sistem çok güvenlikli. En geç gelecek hafta yeniden çalışmaya başlayacak ve veri kaybının olmadığı ortaya çıkacak. Bu süreçte herhangi bir sıkıntı söz konusu olursa bu karşı tarafa yansıtılmayacak” bilgisini verdiler.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cedde-kritik-bilgiler-silindi-iddiasi_126052.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!