Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Çelik Kullanımına Dair Bilincin Güçlenmesine Destek Olmayı Amaçlıyoruz"

Türkiye'nin en uzun soluklu yarışmalarından biri olan ve bu yıl 15. yılını kutlayan PROSteel Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması'nın proje ortakları arasında yer alan Borusan Mannesmann'ın Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Aylin Ganiç'e yarışma ile ilgili değerlendirmelerini sorduk.

yapi.com.tr
"Çelik Kullanımına Dair Bilincin Güçlenmesine Destek Olmayı Amaçlıyoruz"

Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) ve Borusan Mannesmann’ın ortaklaşa düzenlediği "PROSteel 2015 Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması, Yapı-Endüstri Merkezi’nde (YEM) bu yıl 15. kez düzenlenecek. Türkiye’deki en köklü öğrenci yarışması unvanını elinde tutan yarışma, mimarlık ve İnşaat Mühendisliği bölümlerinde okuyan öğrencilerin birlikte çalışmalarını teşvik etmeyi, çelik yapı tasarımı ve uygulaması konularında deneyim kazanmalarını hedefliyor.

Borusan Mannesmann’ın Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Aylin Ganiç, yarışmanın 15 yıllık serüvenini yapı.com.tr’ye anlattı...

AylinAylin Ganiç

Yapı.com.tr: Bu yarışmayı desteklemekteki amacınız nedir?

PROSteel Çelik yapı tasarımı öğrenci yarışmasını, binalarımızın malzeme kalitesi sorunlarının ve çeliğin yeterince kullanılmamasının acı sonuçlarını yaşadığımız büyük Marmara depreminin hemen sonrasında düzenlemeye başladık. Ulus olarak aldığımız bu tip acı dersler hiç kuşkusuz bizim gibi sanayi firmalarına büyük bir misyon yüklüyor.

Biz de bu misyonla geleceğin mimar ve mühendislerini çelik malzemeyle henüz öğrenci sıralarındayken tanıştırmayı görev edindik. Çünkü geleceği gençler inşa edecek ve çelik malzemeyle pratikleri ne kadar erken başlarsa alışkanlıkları da o hızla gelişecek. Yarışmamız bu yıl 15 yaşına giriyor. 15 yıldır bu yarışmayı hem düzenleyen hem de ana sponsor olarak destekleyen kuruluş olmaktan büyük gurur duyuyoruz. 2003 yılından beri yarışmayı Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) ile birlikte düzenliyoruz. Yapı Endüstri Merkezi de organizatörlüğünü yapıyor. Beyin takımımız bu üç yapının birleşmesinden oluşuyor, zaten arkada çalışan bu kadar profesyonel bir ekip olmasa bu yarışmayı 15 sene sürdürmemiz olanaksız olurdu.

"Çelik kullanımına dair bilincin güçlenmesine destek olmayı amaçlıyoruz"

Bu yarışmayı üniversite düzeyinde, öğrenciler arasında yapılan en köklü yarışma diye nitelendirmek yanlış olmayacaktır. Üniversitelerin Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencilerinin katıldığı yarışma ile gençlerde, binalarda çelik kullanımına dair bilincin güçlenmesine destek olmayı amaçlıyoruz. Öğrenciler çelik malzemeyle yaratıcı çözümler geliştirerek, çelik yapı tasarımı ve uygulamaları konusunda deneyim kazanıyorlar. Yarışma aynı zamanda, çeliğin dayanıklı binalar inşa edilmesindeki rolünün vurgulanması açısından da önem taşıyor.

Yapı.com.tr: Yarışmanın disiplinler arası çalışmayı teşvik etmesi bekleniyor. Sizce bunu başarabiliyor mu?

Yarışmanın en önemli hedeflerinden biri bu iki farklı bölümden öğrencilerin birlikte çalışma alışkanlıklarını ve yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Yarışmaya katılan ekipler en az bir Mimarlık ve bir İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencisinin bulunması şartıyla en çok 5 öğrenciden oluşuyor Birbirlerine yakın olmakla birlikte iki farklı disiplin olarak kabul edilen mimarlık ve inşaat mühendisliği gerçekten birlikte çalışabilirlerse sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir binalar ortaya çıkacaktır.

Bu bakımdan çok başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Özellikle ödül töreni öncesi düzenlediğimiz kolokyumlarda, öğrencilerin jüriyle diyaloglarında bunu gerçekten başardığımızı fark ediyoruz. Projeler ve seçim kriterleriyle ilgili tartışmalarda mimarlık ve inşaat mühendisliği öğrencilerinin projelerini kendi mesleki bakış açılarından anlatmaları ve süreci birlikte nasıl yönettiklerini paylaşmaları bizi ve tabi ki de jüri üyelerini çok etkiliyor. Bu yüzden doğru yolda olduğumuzdan emin bir şekilde ilerliyoruz.

"Bugüne kadar 3400 öğrenci katıldı"

2000 yılından bu yana sürdürdüğümüz yarışmamıza bugüne kadar 1200’ü inşaat mühendisi, 2200’ü mimar olmak üzere toplam 3400 öğrenci katıldı. Bu rakamlar bir öğrenci yarışması için gerçekten beklenenin üstünde rakamlar, bu kadar çok genç arkadaşımıza ulaşıyor olmak bizim için mutluluk verici.

Yapı.com.tr: Yarışmanın 15 yıllık sürecinden bahsedebilir misiniz? Bu süreç zamanla ne gibi değişiklikler yaşadı?

Biliyorsunuz bu süreçteki yol arkadaşımız Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA). TUCSA ile 12 senedir süregelen bu işbirliğimizin hem bize hem de yarışmaya çok şey kattığını düşünüyoruz. Dernek Başkanı Prof. Dr.Nesrin Yardımcı aynı zamanda jüri üyemiz ve bu yarışmaya ekibiyle birlikte hem ruhunu hem de tecrübesini katıyor. Diğer yandan son 10 senedir yarışmanın organizatörlüğünü yapan Yapı Endüstri Merkezi’nin de bu yarışmanın profesyonel bir şekilde ele alınmasındaki katkısı yadsınamaz. İki iş ortağımıza da sürece bu denli sahip çıktıkları ve liderlik ettikleri için teşekkür etmek isterim.

Jüri hem akademisyenlerden hem de profesyonellerden oluşuyor

PROSteel Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışmasının en önemli özelliklerinden biri de her sene hem jürisinde hem de yarışma konusunda değişiklik yapmamız. Jürimizde hem üniversitelerin mimarlık ve inşaat mühendisliği bölümlerinden öğretim görevlileri hem de piyasanın önde gelen mimarlık ve proje ofislerinden özellikle çelik alanında çalışmış mimar ve mühendisler bulunmaktadır. Bu; farklı bakış açılarını, yenilikleri çok destekleyen aynı zamanda da öğrenci yeterliliklerini de göz önünde bulundurmamızı sağlan ideal bir yapı oluşturuyor.

Her sene farklı yarışma konularıyla öğrencilerin pratiğini arttırmayı seviyoruz. Bu konular temel kent sorunlarından, marjinal yapılara kadar değişiklik gösterebiliyor. Öğrencilerin yaratıcılıklarını görmek, karşılarına çıkan engellere ürettikleri farklı çözümleri farketmek bizi çok heyecanlandırıyor.

Yapı.com.tr: Yarışma katılımcılara ne tür fırsatlar sağlayacak?

Bir proje üzerinde yaratıcı bir çalışma yaparak mesleki gelişimini desteklemek bir öğrenci için en önemli fırsattır. Profesyonel kariyerine başlamadan hemen önce böyle bir çalışma yapmak gençlerin formasyonlarını geliştirmelerine ve mesleğe güçlü bir adım atmalarına olanak sağlıyor. Diğer yandan işlerini piyasadan takip ettikleri, belki hayranlık duydukları Jürimizdeki mimar ve mühendislerle tanışma, projelerini tartışma fırsatı buluyorlar. Bunun da kendilerini gösterebilmeleri ve geliştirebilmeleri açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Bunun yanı sıra PROSteel Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması dereceye giren öğrencilere çok cazip ödüller sunuyor. Projeleri ile ilk üçe giren takımlara verilen para ödüllerinin yanı sıra mansiyon ve teşvik ödülleri de sahiplerini buluyor. Borusan Mannesmann olarak biz de finale kalan projelerden birine Borusan Mannesmann Özel Ödülü veriyoruz. Jüri değerlendirmesinde son elemeye kalan projelerin tümüne ise 'Başarılı Katılım Belgesi' veriliyor. Diğer öğrenci yarışmalarıyla kıyasladığımızda ödüllerimizin fark yarattığını söyleyebilirim.

Yapı.com.tr: Borusan Mannesmann Özel Ödülü veriliyor. Sizin bu özel ödülü alan projeden beklentiniz nedir?

Biliyorsunuz Borusan Mannesmann olarak güçlendirilmiş çelik yapı profilleri üretiyoruz. Ülke genelinde birçok havalimanı, avm, kültür projesi ve endüstriyel projede kutu profillerimiz ve borularımız tercih ediliyor. Mimarlar ürünlerimizi estetik açıdan, mühendisler de kolay montaj ve maliyet avantajı açısından tercih ediyor. Dolayısıyla bizim için ürünlerimizi geleceğin mimar ve mühendisleriyle daha öğrenci sıralarındayken tanıştırmak çok önemli. O yüzden projelerinde ağırlıklı olarak Borusan Mannesmann ürünleri kullanan ekiplerden birine Borusan Mannesmann Özel Ödülünü veriyoruz. Malzemeyi en etkin şekilde kullanan, orijinal, uygulanabilir ve belirli bir yaratıcılıktaki her proje bu ödülü kazanabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/celik-kullanimina-dair-bilincin-guclenmesine-destek-olmayi-amacliyoruz_129991.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!