Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çelik Üreticilerinin Çin Endişesi

Dünyada çelik üretiminde ilk 10 ülke içinde yer alan Türkiye'nin Çin'den yaptığı ithalattaki artış sektör temsilcilerini endişelendiriyor

yapi.com.tr/AA
Çelik Üreticilerinin Çin Endişesi

Dünya çelik üretiminde ekim ayı sonu itibarıyla ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye'nin özellikle Çin'den yaptığı ithalattaki hızlı artış sektör temsilcilerini endişelendiriyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) verilerine göre, bu yılın ocak-ekim döneminde ham çelik üretimi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,9 azalarak 28 milyon 435 bin tona geriledi. Aynı dönemde, miktar bazında ithalat yüzde 7,2 azalarak 11 milyon 196 bin tona, ihracat da yüzde 4,7 düşerek 15 milyon 44 bin ton oldu. Söz konusu dönemde tüketimde de yüzde 1,2'lik kayıp görüldü. 

Ülke ve ülke grupları bazında ithalata bakıldığında ise aralarında Çin'in de bulunduğu Güneydoğu Asya ve Uzakdoğu ülkelerinden ithalatta yüzde 21,5 artış görülürken, Çin'den yapılan ithalatın tutarı yüzde 55 artarak 457,1 milyon dolara ulaştı. 

"Çinliler piyasa fiyatlarının altında satış yapıyorlar"

Sektörün 2014 yılı performansını ve ithalatta yaşanan artışları değerlendiren TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, ithalattaki artışın geçmiş yıllarda Rusya ve Ukrayna'dan gelen ürünlerden kaynaklandığını belirterek, "Fakat bu yılın temmuz ayından itibaren Çin faktörü devreye girdi. Çin menşeli ürünler dünya piyasalarını istila etmeye başladı" dedi. Yayan, Çin'in neredeyse girdi maliyetlerine yakın fiyatlarla piyasaya girdiğini ve bunun sektörü olumsuz etkilediğini ifade etti. 

Çinli üreticilerin ihracatta vergi iadesi almalarının ve faaliyet gösterdikleri bölgelerdeki yerel idarelerce desteklenmelerinin de avantaj sağladığını anlatan Yayan, "Böyle olunca da Çinliler dünya piyasalarında oluşan fiyatların 100-150 dolar altında piyasalara giriş yaptılar" diye konuştu.

"Çin'den ithalat kumara dönüştü"

Alınan tedbirlere karşın Çin'den yapılan ithalatın neden önlenemediğine ilişkin de görüşlerini paylaşan Yayan, Ortadoğu ve Körfez ülkeleri ile Suudi Arabistan ve Mısır'ın ra aralarında yer aldığı bazı ülkelerde Çin ürünlerini deneme arzusunun ortaya çıktığını dile getirdi.

Çin'den mal alan ülkelerin fiyat konusunda çok avantaj sağlamadıkları gibi kalite yönünden de problem yaşadıklarını dile getiren Yayan, "Bazı kuruluşlar için Çin'den ithalat yapmak tam bir kumara dönüştü" diye konuştu. 

"Üretici tüccar olmaya yönlendirilmemeli"

Yerli üreticilerin neden ithalata yöneldiğine dair görüşlerini paylaşan Yayan, girdi ve nihai ürün üreticilerinin ihtiyaç duyulan ürünü yurt içinden sağlamak gibi bir iradeye sahip olmaları gerektiğini söyledi. 

"(Kim üç kuruş daha ucuz veriyorsa oradan alırım) anlayışıyla konuya yaklaşılırsa tamamıyla ithalata bağımlı bir görüntü ortaya çıkar" diyen Yayan, bu anlamda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı ithalata bağımlılığın azaltılmasına yönelik eylem planını önemli bulduklarını belirtti.

Eylem planlarının vaat olmanın ötesine geçerek uygulamaya aktarılacağının farkında olduklarını kaydeden Yayan, "Bundan dolayı da çok müteşekkiriz. Türk ekonomisi bunun karşılığını fazlasıyla görecektir. Eylem planlarına bakıştaki ciddiyet bizi mutlu ediyor. Birileri Çin'den ithalat yapıyorsa böyle bir girişimde bulunduğunda elinin yanacağını bilmeli" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/celik-ureticilerinin-cin-endisesi_127006.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!