
Barolara Çevre için Dava Açma...

Dünyayı Tüketince Sıra Uzaya Gelecek!

Türkiye'nin "Çevre Direnişi" Haritalandı

Çevre Kirliliği Ölçümünde Yeni Düzenleme

Çevre Faaliyet Belgesi Almayan...

CHP'nin Son Kararı Sarıgül ve Yavaş

İşte Türkiye'nin "Çevre Talanı Haritası"

Çevre Katliamına Bilirkişi İncelemesi!

"15 Günde Nasıl Çevre Mühendisi Olunur?"

'Çevre Dostu Şehir' Ödülü...

Karadeniz’e Kömür Tehdidi Raporu!

Kömürlü Termik Santrallere...

Dilovası'na Kömür Tozu Yağıyor

Kömür Kullanımı Patladı; Çevre...

Kömür Taşırken "Lüks Daire" Oldu

Kömüre Veda Eden Şehir!

Türkiye Kömür Üretiminde Dünya...
"Çevre Davaları Yaşam Hakkı Davalarına Dönüştü"
Polat, Ece, ve Safi madencilik şirketlerinin, Rusya ve Güney Afrika’dan getirdikleri kömürleri işlemek için Adana’nın Ceyhan ilçesinin Kurtpınarı köyünde kurduğu kömür depolama tesisleri köy halkının hayatını kabusa çevirdi.

Evrensel'den Volkan Pekal'ın haberine göre, deniz yoluyla getirilen kömürlerin nakliyatının maliyeti düşük ve ucuz olduğu için köyle liman arasına kurulan tesislerden kırma, paketleme işlemleri sırasında yükselen kömür tozları, denizden gelen hakim rüzgarla köyün içine taşınıyor.
Çevre davaları yaşam hakkı davalarına döndü Her gün isli havayı solumak, zehirlenmiş sebze meyveleri yemek zorunda kalan köylülerin, çocukları istifra şikayetiyle okuldan eve gönderildikleri, ağaçları meyve vermez duruma geldiği için Polat Madencilik Ltd. Şti.ne açtıkları davanın ilk duruşması önceki gün görüldü. 74 müvekkil ile birlikte duruşma sonrası köylüyle birlikte ortak basın açıklaması yapan Adana Barosu Kentleşme ve Çevre Komisyonu Başkanı Av. İsmail Hakkı Atal, “Çevre davaları çevre davaları olmaktan çıkmıştır, yaşama hakkı davalarına dönmüştür. Bu insanların sadece ağaçları kirlenmiyor, kendileri de zehirleniyorlar” diyerek, “Köylüler, hayvanlarını kestiklerinde ciğerlerinin küçülmüş olduğunu görüyorlar” şeklinde konuştu. Tedbir talebi reddedildi AKP, CHP ve MHP’li İl Genel Meclis üyelerinin oy birliğiyle yaşanılan bu zararın tespit edildiğini ifade eden Atal, çevre mevzuatına aykırı olarak kurulan tesislerle ilgili Adana Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne kapatılması için idari başvuruda bulunduklarını, kapatılmamaları durumunda Valiliğe idari dava açacaklarını dile getirdi. Tedbir olarak işletmelerin kapatılması taleplerinin mahkeme tarafından reddedildiğini belirten Atal, keşif taleplerine 16 Şubat 2014 tarihinde görülecek duruşmada karar verileceğini ifade etti. Köylülerden Suat Kahraman köy ve çevresinde ayçiçeği, üzüm, zeytin ve buğday yetiştirildiğini söyledi. Çukurova’da üretilen buğdayların yumuşak oldukları için maya olarak başka buğdaylarla karıştırılarak Türkiye’nin her yerinde kullanıldığını belirten Kahraman, “Yetiştirdiğimiz buğdayların hepsini siz de yiyeceksiniz. Adana, İstanbul, her yer yiyecek” dedi. Un fabrikası dediler Sugözü Çevre Koruma Derneği Başkanı Kemal Özbenli, tesisin temeli atıldığında kendilerine un fabrikası yapıldığının söylendiğini belirtti. Köylünün sağlığı için ya tesislerin, ya da köyün kalkacağını ifade eden Özbenli, bu tesisler kapatılana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdi. |