Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye'nin "Çevre Direnişi" Haritalandı

Politik Ekoloji Çalışma Grubu'nca hazırlanan Türkiye'nin 'Çevre Direnişi Atlası'nda, Taksim Meydanı düzenlemesi ve ODTÜ ormanının yanı sıra çoğu HES'ten oluşan 149 çevre ihtilafı yer aldı.

yapi.com.tr
Türkiye'nin "Çevre Direnişi" Haritalandı

DHA'nın haberine göre, Boğaziçi, Bahçeşehir, İstanbul Teknik ve Marmara üniversitelerinden akademisyenler ile bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çevre aktivistlerinden oluşan Politik Ekoloji Çalışma Grubu, Türkiye'nin çevre ihtilafı olan konularını bir atlasta topladı.

Türkiye genelinde 11 kategoride 149 çevre ihtilafının belgelendiği ve birçoğunun detaylı bilgilerine yer verilen bu atlasta Taksim Meydanı düzenlemesi, ODTÜ ormanı yol projesi, 3'üncü havalimanı ve 3'üncü köprü projeleri ile altyapı, ulaşım ve kentsel dönüşüm ihtilafları yer aldı. Haritada 48 ihtilafla HES'ler ve su yönetimi öne çıkarken 42 ihtilafta fosil yakıtlara vurgu yapıldı.

Ortak Platform

Politik Ekoloji Çalışma Grubu'na göre çevre ihtilafları, çoğu zaman yerel toplulukların doğal kaynaklara erişimini kısıtlayan, bu kaynakları tahrip eden veya kirleten, insan sağlığı ve toplumsal yaşam açısından risk taşıyan doğal kaynak kullanımına ilişkin tasarı ve uygulamalar sonucunda ortaya çıkıyor. Grup üyeleri oluşturdukları veritabanının, hem çevre hareketleri hem kuruluşlar ve bilim insanları arasında iletişimi sağlayan bir platform görevi görmesinin ve çevre siyasetine, aktivizmine katkıda bulunmasının amaçlandığını belirtti.

Tahribatı yüksek büyüme

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Begüm Özkaynak, 'Çevre Direnişi Atlası' çalışmasının genelde yerel hareketler, akademisyenler ve çevre aktivistlerini bir araya getirmeyi amaçlayan bir çalışma ve yerel kaynaklardan elde edilen bilgiler doğrultusunda oluşturulan bir harita olduğunu söyledi. Haritanın, Türkiye'nin büyümesinin çevre üzerindeki etkisini gösterdiğine dikkati çeken Doç. Dr. Özkaynak, "Ekolojik tahribatı yüksek bir büyüme resmi çıkıyor ortaya. Su ve enerji ihtilafları çok ağırlıklı haritada. Genel olarak çevre yıkımı ve maliyeti yüksek bir yapı" dedi.

Türkiye'nin çevre ihtilafları

Politik Ekoloji Çalışma Grubu'nca hazırlanan Türkiye'nin 'Çevre Direnişi Atlası'nda 11 kategori yer alıyor.

Bunlar nükleer; HES'ler ve su yönetimi; maden ve yapı malzemesi çıkarımı; orman, toprak, tarım ve hayvancılık ihtilafları; altyapı, ulaşım ve kentsel dönüşüm ihtilafları; fosil yakıtlar (kömür-doğalgaz-kaya gazı vs); atık yönetimi; endüstriyel ihtilaflar; turizm ve eğlence kaynaklı ihtilaflar; biyolojik çeşitlilik; rüzgar, güneş ve jeotermal enerji.

Atlasta HES ihtilafında Doğu Karadeniz ağırlıklı olmak üzere Trakya'daki Ergene Nehri'nden Hasankeyf'e, Antalya'daki Ahmetler'den Hatay'daki Hacıahmetli'ye kadar ülkenin dört tarafındaki su tartışmaları yer alıyor. Nükleer ihtilafta ise Sorgun-Yozgat Uranyum madeni projesi, Sinop nükleer santrali, Mersin Akkuyu nükleer santrali ile İzmir Gaziemir Kurşun fabrikası bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-cevre-direnisi-haritalandi_115705.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!