Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Cunda’da RES Gerginliği

AKP iktidarının, tabiat parklarını yenilenebilir enerji yatırımlarına açma kararı, Türkiye’nin en büyük tabiat parkını bünyesinde bulunduran Ayvalık’ta endişeyle karşılandı.

Cumhuriyet Ege
Cunda’da RES Gerginliği

AKP iktidarının, tabiat parklarını yenilenebilir enerji yatırımlarına açma kararı, Türkiye’nin en büyük tabiat parkını bünyesinde bulunduran Ayvalık’ta endişeyle karşılandı.

Balıkesir Ayvalık Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretme Santrali adlı şirket, birinci derece doğal SİT, Tabiat Parkı ve Milli Park koruması altındaki Alibey Adası’nın (Cunda) 24 ayrı noktasında, 30 megavat enerji üretmek için 2006 yılında lisans aldı. Şirketin zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplı Derviştepe, Alibeytepe, Çimtepe, Deveboynutepe ve Aktepe bölgelerinde rüzgar türbini kurma girişimi, Ayvalık Belediye Meclisi ve korumacı çevrelerin, doğal dokuya zarar vereceği gerekçesiyle Çanakkale Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na yaptıkları itirazın ardından durduruldu.

Ancak 2009 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan revizyon planı ile Cunda, mutlak koruma alanından çıkarılarak, sınırlı kullanım statüsüne alındı. Hükümetin, 6094 Sayılı Yasa’da değişiklik yaparak, tabiat parklarını ve doğal SİT alanlarını yenilenebilir enerji yatırımlarına açan 29 Aralık 2010 tarihli yasa değişikliği de, Ayvalık’ta tedirginliği artırdı.

17’si endemik, 753 çeşit tespitli bitki türünün bulunduğu Cunda Adası’nda Hazine’ye ait yaklaşık 7 kilometrekarelik bir alanın ilgili firmanın kullanımına açıldığını anımsatan Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, “Ruhsatın özellikle Hazine arazilerine verilmesi manidardır. Milli parkın içinde direkler ve yollar için ağaçlar kesilip, toprak kazılacaksa o zaman milli parkın ne anlamı olur? Projeye göre nakil hatlarının arası 10 kilometre. Buradan bir de Ayvalık’a taşınması bize inandırıcı gelmiyor. Bizim Cennet Tepesi’nde rüzgar enerjisi için rüzgar ölçümleri yapılmış ruhsatlı bir alanımız var. ‘Gelin oraya kurun’ diyoruz. Israrla Cunda’yı istiyorlar” dedi.

Avukat Özge Toygar da değişiklikteki çelişkilere dikkat çekerek, “Yalnızca doğal SİT alanlarıyla ilgili, koruma kurullarından olumlu görüş alınması şartı getirilirken, milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ile tabiatı koruma alanlarında, muhafaza ormanlarında, yaban hayatı geliştirme sahalarında, özel çevre koruma bölgelerinde ise bakanlığın olumlu görüşü yeterli bulunuyor” diye konuştu.

Ayvalık Çevre Derneği Başkanı Nuray Özer ise, çevre ile ilgili yasa düzenlemelerinin küçük toprak sahiplerinin değil, büyük yatırımcıların işini kolaylaştırmak için yapıldığını söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cundada-res-gerginligi_85251.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!