Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Datça Can Yücel Sokağı’nda Neler Oluyor?

Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi, Türk şiirinin önemli sanatçılarından Can Yücel'in yaşadığı Muğla’nın Datça ilçesi Eski Datça Mahallesindeki “Can Yücel Sokağı’nda koruma değerleri ve kültürel koruma değerlerine aykırı uygulamalar" olduğunu ileri sürdü.

yapi.com.tr
Datça Can Yücel Sokağı’nda Neler Oluyor?

Vefatından önceki son 10 yılını Datça’da geçiren Can Yücel’in yaşadığı ve birçok önemli eserlerini yazdığı evi ve sokağı, Eski Datça ile bütünleşmişti. Müze haline getirilen ancak kapalı tutulan evin giriş kapısı da şairin resimleri, şiirleri ve yazılarıyla süslendi. Can Yücel Sokağı sürekli ziyaretçilerle dolup taşarken ortaya bir iddia atıldı.

Sözcü’den Mustafa Sarıipek’in haberine göre; Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü, Yüksek Şehir ve Bölge Koruma Plancısı, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu imzasıyla sosyal medyada bir açıklama yayınlandı. Açıklamada, “Evrensel şairimiz Can Yücel ve eşi resim sanatçısı Güler Yücel’in eski Datça Mahallesi’nde; son yıllarını geçirdikleri sokakta koruma değerlerine ve kültürel koruma değerlerine aykırı uygulamalar yapılıyor. Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi'mizin de 10 yıl önce içinde olduğu duyarlı çabalarla durdurulan benzeri girişim bugün bir kez daha bu kez lokanta, eğlence mekanı yapılmak üzere mahalleye dayatılmak isteniyor. Doğal ve kültürel yaşam girişimimiz ve mahalle sakinlerinin de içinde yer aldığı ve 2011 yılında yapılan duyarlı girişimlerle yapılmasına izin verilmeyen, eski Datça Mahallesi Can Yücel Sokağındaki ilk benzer uygulamalar yıllar sonra bu kez 2021 yılında bir kez daha farklı biçimde gündeme geliyor” ifadeleri kullanıldı.

“Oysa artık eski Datça Sokağındaki böylesi gelişmeler gündemden çıkmalı bir kez daha Can Yücel ailesini ve Eski Datça sakinlerini ve ülkemizin değerlerini huzursuz etmemelidir.” denilen açıklamanın devamında ise şunlara yer verildi:

“Bunun yolu ise çok açıktır. Kültür Bakanlığının ilgili koruma kurulu bölge, mahalle ve sokağa ilişkin bütünsel bir koruma kararı almalı ve ilgili belediyesi de bu kararın uygulanması yolunda duyarlı, kararlı ve samimi takipçisi olmalıdır. Ancak telafisi mümkün olmayan kültürel ve tarihsel zararların oluşmaması için Datça Belediyesi bu uygulamaları gecikmeden durdurmalıdır. Bölge insanından aldığımız duyumlar bizleri endişelendirmektedir. Tarihi SİT olan kararlarının bir parçası olan bahçe duvarlarının yıkılıp inşaat uygulamalarına ilişkin adımların atılmasına izin verilmemelidir.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/datca-can-yucel-sokaginda-neler-oluyor_184516.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!