Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Koruma Altındaki Vadiye HES’çi Akını

Rize'nin 2010 yılında SİT alanı ilan edilen İkizdere Vadisi'nde daha önce yapılmak istenilen HES'e bölge halkı izin vermemişti. Bölgede faaliyetteki 2 taş ocağıyla mücadele edilirken, şimdi de bir başka şirket HES yapmak için ÇED olumlu raporu aldı.

yapi.com.tr
Koruma Altındaki Vadiye HES’çi Akını

İkizdere Dernekleri Federasyonu 2008 yılında, İkizdere Vadisi’nin sit alanı ilan edilmesi için Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna müracaat etti. Kurul başvuruyu incelerken HES yapmak için girişimde bulunulunca yöre halkı ve dernekler dava açtı. HES projesi 2009 yılında Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. 2010 yılında da Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, vadiyi SİT alanı ilan etti.

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre; Dünya’da, koruma altındaki 200 vadiden biri olan İkizdere Vadisi’ne vatandaşların karşı çıkmasına rağmen bugüne kadar 2 taş ocağı açıldı. Taş ocaklarına karşı açılan davalar devam ederken şimdi de bir başka şirketin HES yapmak için ÇED olumlu raporu aldığı ortaya çıktı.

İkizdere Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı İsmet Ekşi, Vadinin 2010'da Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından SİT alanı ilan edilmesine rağmen ilgili bakanlığın bu kararı 10 yıl sonra tescil ettiğini ileri sürdü.

Bakanlık tarafından koruma altına alınan vadinin taş ocakları ve HES’lerle yok edilmeye çalışıldığını dile getiren Ekşi, “Koruma altına alınmış bir vadide nasıl yeniden taş ocağı ve HES projeleri yapımına izin veriliyor? Vadiyi yok etmek istiyorlar. Ama izin vermeyeceğiz. Ekosistemi ve canlı yaşamını tehdit eden hiçbir yapılaşmaya izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/koruma-altindaki-vadiye-hesci-akini_183124.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!