Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Deniz Atıklarını Geri Dönüşüme Kazandıracak

PAGÇEV, deniz ve büyük göllerin yüzeyindeki atıkların temizlenerek geri dönüşüme kazandırılması için çalışmalara başladı.

yapi.com.tr
Deniz Atıklarını Geri Dönüşüme Kazandıracak

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi (PAGÇEV), Türkiye'deki deniz ve büyük göllerin yüzeyindeki atıkların temizlenerek geri dönüşüme kazandırılmasını gündemine aldı.

PAGÇEV açıklamasına göre, tüm dünyada deniz yüzeyi üzerinde biriken atıkları balıkçılarla iş birliği yaparak temizlenmesini içeren Atıksız Denizler Vakfı'nın (Waste Free Oceans Foundation- WFO) Projesi, Türkiye'ye PAGÇEV tarafından "Mutlu Balıklar" adıyla taşındı.

Geçen yıl Büyükada'da başlayan organizasyonunun ikinci uygulaması Beşiktaş Kuruçeşme'de yapıldı. Av yasağı döneminde balıkçılara ek bir kazanç da sağlanması hedeflenen hareketle, balıkçı tekneleri işsiz dönemlerinde özel bir ağla deniz yüzeyindeki atıkları topluyor. PAGÇEV ise toplanan atıkların geri dönüşümünün sorumluluğunu üstleniyor. Böylece, Türkiye'de de tümüyle deniz atıklarından üretilen ürünler için ilk adım atılmış oldu.

WFO Vakfı'nın gerçekleştirdiği projeyle, tüm dünyada deniz yüzeyinde biriken atıkları balıkçılarla iş birliği yaparak temizleniyor. Toplanan atıklar plastik, cam ve metal olarak ayrılıyor, daha sonra da geri dönüşüme gidiyor. Atıkların geri kazanımı ise yeni üretimlere yöneliyor. 

Bu doğrultuda ilk örnekler Amerika ve Avrupa'dan geldi. Amerika'da bir kot üreticisi denizlerdeki plastik atıklardan ürettiği kot kumaşıyla yeni bir koleksiyon sunmaya hazırlanırken, Avrupa'da bir deterjan firması da yüzde 10'u WFO Vakfı balıkçılarının topladığı deniz atıklarından olmak üzere yüzde 80'i geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen deterjan şişesini kullanarak yeni ürününü piyasaya sürdü. WFO'nun bu tür ürünleri bir yandan farkındalığı artırırken, diğer yandan bu ürünü alan tüketiciler deniz atıklarının toplanmasına da katkı vermiş oluyor.

"Dünyadaki geri kazanım çalışmalarını yakından takip ediyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı ve WFO Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Yavuz Eroğlu, temsilcisi bulundukları plastik sektöründe sorumluluklarının bilincinde olduklarını vurgulayarak, modern dünyanın  plastiklerle ilgili 4R (Reduce-azalt, Reuse-yeniden kullan, Recycle-geri dönüştür, Recover-geri kazan) yaklaşımıyla hareket ettiğini dile getirdi.

Eroğlu, kendilerinin de bu bilince sahip olduklarını kaydederek, "Atıkların geri dönüşümüyle elde edilen malzemeleri kullanarak geri kazanımın önemine inanıyoruz. Özellikle deniz atıkları en önemli gündem maddelerimiz arasında yer alıyor ve dünyadaki geri kazanım çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Benzer örneklerin ülkemizde de üretilmesi en büyük temennimiz" ifadelerini kullandı.

Dünya denizlerindeki kirliliğin yüzde 80'inin karasal atıklardan oluştuğunu ve bugün okyanuslarda yaklaşık 142 milyon ton atık bulunduğunu aktaran Eroğlu, bu sayıya her yıl 10 milyon ton daha atık eklendiği bilgisini verdi.

Eroğlu, bir ülkenin sadece kendi kıyılarını temizlemesinin de yeterli olmadığına dikkati çekerek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Türkiye denizlerindeki atıkların yüzde 53'ü dış kaynaklı. Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili ve maalesef diğer ülke atıklarından büyük oranda nasibimizi alıyoruz. Lübnan'ın Sayda sahilindeki düzensiz depolama alanlarından denize karışan atıklar Akdeniz kıyılarımızı, Suriye'nin Lazkiye kentinin atıkları Hatay'ın Samandağ kıyılarını, Tuna nehriyle gelen atıklar ise Karadeniz'i tehdit ediyor. Mutlu Balıklar projesiyle deniz yüzeyindeki atıkları temizlerken, bir yandan da işsiz dönemlerinde balıkçılarla işbirliği yaparak kendileri için ek bir gelir kapısı yaratacağız. Ülke ekonomisine sağlayacağımız katkı, projemizin diğer önemli boyutunu ortaya koyuyor. Projeyle ülkemizdeki tüm kıyılara ve büyük göllere ulaşmak en önemli hedefimiz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/deniz-atiklarini-geri-donusume-kazandiracak_124595.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!