Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Deprem Testi Maliyeti Ne Kadar?

İstanbul geçen hafta deprem gerçeğini bir kez daha hatırlarken, deprem testi başvurularında da patlama yaşandı. Deprem testi yapan firmaların yetkilileri yaşanan yoğunluğa yetişmekte zorluk çekiyor. Deprem testi fiyatları binaların kat sayısına göre değişkenlik gösteriyor.

yapi.com.tr
Deprem Testi Maliyeti Ne Kadar?

İstanbul geçen hafta Silivri açıklarında yaşanan 5.8’lik depremle korku dolu anlar yaşadı. Can kaybının yaşanmadığı depremde büyük panik meydana geldi.

Sözcü'den Barış Özkan'ın haberine göre; uzun bir aranın ardından depremin kendisini İstanbul’a hatırlatması sonrası, vatandaşlar da deprem testi yapan şirketlerin yolunu tuttu. Başvurularda büyük artış yaşandı.

Deprem testlerinin fiyatları binaların kat ve metrekare sayısına göre değişiyor. 10 kata kadar olan binalar riskli bina tespit yönetmeliği çerçevesinde değerlendirilirken, 10 katı aşan binalar Türkiye bina deprem yönetmeliğine tabi oluyor. Bu durumda her kat için deprem testi yapıldığı için fiyatlar da aynı doğrultuda yükseliyor.

Deprem testi yapan bir firmanın yetkilisi Mustafa Öz, konu hakkında açıklamalarda bulundu. Deprem öncesi internet sitelerini 100 kişinin ziyaret ettiğini söyleyen Öz, bu rakamın depremin ardından 5 bin 600’lere çıktığını belirtti. Deprem öncesi günde 5 kişinin firmadan teklif aldığını belirten Mustafa Öz, “Şu an günde 300 teklif veriyoruz. Önümüzdeki 4 ay boyunca doluyuz.” dedi.

Test fiyatlarının binanın kat sayısına ve metrekaresine göre değiştiğini belirten Mustafa Öz, “Toplam inşaat alanı 1800 metrekare olan bir apartman için test fiyatı 3 bin TL. 1800-2000 metrekare bir alan için 3 bin 500 TL oluyor. Eğer bina 10 katın üzerindeyse, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kapsamına giriyor. Bu durumda her kata ayrı test yapılması gerekiyor ve kat başına fiyat ise 1.350 TL. Bu rakamlara KDV dahil değil” dedi.

Deprem testi yapan bir diğer firmanın Genel Müdürü Tolga Hamat da konu hakkında açıklamalarda bulundu. İnşaat sektörünün son dönemde sıkıntılar yaşadığını belirten Hamat, “Son günlerde çok ciddi bir talep var. Kurumsal şirketler, site yöneticileri, bina sahipleri herkes binalarının sağlamlığını kontrol ettirmek istiyor. Deprem testinde çok sayıda veri inceleniyor. 10 katlı bir binanın deprem testinde yasa gereği her kat için ayrı test yapılması gerekiyor. Bu nedenle maliyet 15 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-testi-maliyeti-ne-kadar_175231.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!