Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Deprem Paraları Buhar Oldu

1999’da meydana gelen Marmara Depremi’nin zararlarını gidermek amacıyla alınan 1 milyon 628 bin dolarlık dış proje kredisinin akıbeti bilinmiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, araştırma için 18 yıl sonra komisyon kurdu.

yapi.com.tr
Deprem Paraları Buhar Oldu

Sayıştay, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na “Deprem Zararlarını Giderme ve Yeniden Yapılandırma Projesi” için alınan dış proje kredisinin akıbetini sordu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mali hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri, projeye ait 1 milyon 628 bin doların kullanıp kullanılmadığına ilişkin bilgilere ulaşamadı. Bakanlık yetkilileri, paranın akıbetinin belirlenmesi amacı ile komisyon kurulduğunu, “ilgili idarelerin” de inceleme yapılması konusunda bilgilendirildiğini belirtti.

BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre; Karayolları Genel Müdürlüğü, 17 Ağustos 1999’da yaşanan Marmara Depremi’nde zarar gören yolların onarılması ve depreme dayanıklı hale getirilmesi için 2001 yılında çalışmalar başlattı. Müdürlüğün, “Marmara Deprem Bölgesi Yolları” adını verdiği projenin uygulanması, 2003 yılında Başbakanlığa devredildi. Başkanlık, projenin uygulanması için Proje Uygulama Birimi’ni görevlendirdi.

Deprem bölgesindeki yolların onarılması sorumluluğunu üstlenen birim, 2007 yılında tasfiye edildi. Tasfiyenin ardından, “Marmara Deprem Bölgesi Yolları Projesi”nin yeni yürütücüsü Toplu Konut İdaresi (TOKİ) oldu. Ancak Karayolları Genel Müdürlüğü, projenin Başbakanlığa devri sırasında proje için ayrılan ödeneğe ilişkin belgeleri Hazine Müsteşarlığı’na iletmedi.

Komisyon kuruldu
Sayıştay’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki denetimlerinde, projeye ait 1 milyon 628 bin 337 doların izine rastlanmadı. Denetçiler, Başbakanlık Proje Uygulama Birimi’nin sorumluluğunda bulunan 16 Nisan 2001 tarihli proje parasının kullanıma yönelik bilgi ve belgelere ulaşılamayınca inceleme raporuna, “Projeye ait 1,6 milyon doların kullanım ile ilgili teyit işlemi gerçekleştirilememektedir” yazdı.

Bakanlık, teyit edilemeyen para ile ilgili inceleme yapmak üzere Temmuz 2019’da komisyon kurulduğunu açıkladı. Bakanlık birimlerince yapılan incelemelerin ardından paranın akıbetine ilişkin bilginin idareye ulaştırılacağı bildirildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-paralari-buhar-oldu_175220.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!