Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Prof. Dr. Ömer Aydan: “İzmir, İstanbul’dan Daha Riskli”

Herkes beklenen İstanbul depremini konuşurken Prof. Dr. Ömer Aydan dikkatleri İzmir'e çekti. “İzmir’in içinden iki tane büyük fay geçiyor” diyen Aydan, Marmara Denizi'nde kırılması beklenen fayın İstanbul'a 15-20 km uzaklıkta olduğunu, ancak İzmir'deki aktif fayların daha büyük bir risk taşıdığını vurguladı.

yapi.com.tr
Prof. Dr. Ömer Aydan: “İzmir, İstanbul’dan Daha Riskli”

Mühendislik Jeolojisi Derneğinin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Ulusal Mühendislik Jeolojisi ve Jeoteknik Sempozyumu (MÜHJEO 2019), Pamukkale Üniversitesi ev sahipliğinde başladı. Sempozyumun açılışına, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdinç Duru, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aydın, Mühendislik Jeolojisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Remzi Karagüzel, jeoloji alanında çalışmalar yapan sempozyum katılımcısı akademisyenler, kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, özel sektörden firma temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Sözcü’de yer alan İHA kaynaklı habere göre; açıklamasında 30 yıl içerisinde Marmara Denizi'nde büyük bir depremin kaçınılmaz olarak göründüğünü de öne süren Prof. Dr. Ömer Aydan, “İstanbul'da 7.2 ile 7.5 arası bir depremin 30 sene içerisinde olacağı söyleniyor. Bunlar istatistiksel değerler. Bazen 10 sene geçer, belki 10 sene evvel olabilir. İstanbul'da böyle bir depremin olması kaçınılmaz. Yani İstanbul demeyeceğim, Marmara denizinde böyle bir depremin olması kaçınılmaz. İstanbul'da oluşabilecek deprem yüklerine karşı yapıların sağlıklı olmaması halinde göçme riski oldukça yüksek. Bir diğer önemli konu fay, Marmara denizinde ve İstanbul'a 10-15, 20 kilometre uzaklıkta. Fakat İzmir'de aktif fayların durumuna bakıldığında İstanbul'dan çok daha riskli. Mesela İzmir'in içinden iki tane büyük fay geçiyor. Bunlardan bir tanesi Balçova fayı diğeri de Doğanbey fayı. Balçova fayı 6.8 civarında Doğanbey fayı da yaklaşık 7 büyüklüğünde bir deprem meydana getirme ihtimali yüksek” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/prof-dr-omer-aydan-izmir-istanbuldan-daha-riskli_175273.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!