Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Dereler Denizlere Kavuşmalı"

Derelerin acil bir şekilde denize kavuşması gerektiğine dikkat çeken Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Mert Güvenç: Herhangi bir şekilde yatağı değiştirilmiş ve önü kesilmiş derelerin önü açılmalı, su toplamayan regülatörler iptal edilmeli

yapi.com.tr
"Dereler Denizlere Kavuşmalı"

Artvin Hopa’da yaşanan sel ve heyelan felaketinin tetikleyicisinin HES ile Karadeniz sahil yolu projeleri olduğuna dikkat çeken Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Mert Güvenç, “Yüzyıllarca özgürce akan derelerin denizle olan irtibatını kestik. HES’ler yaptık. Barajlar yaptık. Regülatörlerle suyun önünü tutmaya çalıştık. Suyun üstüne hakimiyet kurmaya çalıştık. Ama bunu bilimsellikten uzak yöntemlerle yaptık. Onun için bu felaketler sonucu 8 vatandaşımız hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.

Derelerin acil bir şekilde denize kavuşması gerektiğine dikkat çeken Güvenç, “Yani herhangi bir şekilde yatağı değiştirilmiş ve önü kesilmiş derelerin önü açılmalı su toplamayan regülatörler iptal edilmeli. Bu taşkınlar nerden kaynaklandı, neden insanların yaşadığı bölgeye sel suları ve heyelan yönlendirildi? Bu verilerin toplanması gerekir. Tüm Karadeniz benzer tehlikeler altındadır, bu yanlış politikalardan vazgeçilmelidir” diye konuştu.

Güvenç, “Yağışların derelere verdiği debiyi engelleyip önüne set çekip HES’lere yönlendirme fikri akıllıca değildir. Bu sel felaketi birebir HES’ten kaynaklanmamışsa bile en büyük tetikleyicisi HES’lerdir. Su bulduğu yoldan geçmiştir. Bunun sonucunda ölümler meydana gelmiştir” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dereler-denizlere-kavusmali_133699.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!