Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Diyarbakır Valiliği'nden "Tarihi Kilise" Açıklaması!

Diyarbakır Valiliği, 2007 yılında yapılan kazıda ortaya çıkarılan ve Koruma Kurulu tarafından 1'inci derecede tescilli yapı ilan edilen 1600 yıllık Roma mimarisine ait kilise müştemilatının bulunduğu alan üzerine Sultan Sasa Türbesi'nin yapıldığı haberinin doğru olmadığını savundu.

yapi.com.tr
Diyarbakır Valiliği'nden "Tarihi Kilise" Açıklaması!

DHA'nın haberine göre, gazetelerde bugün çıkan haberler üzerine Valilikten yapılan yazılı açıklamada, söz konusu alanın Mazbut Sultan Sasaa Vakfı'na ait olduğu, Koruma Kurulu'nun 14 Aralık 2007 tarih ve 1366 sayılı kararıyla 1'nci derecede tescilli yapı olarak ilan edildiği belirtildi. Aynı tarih ve aynı karar ile alanda konservasyon projesinin yapılması istendiği dile getirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ortaya çıkan kalıntılar neticesinde, Koruma Kurulu 1'nci derece tescilli yapı olarak belirlediği taşınmazın 14.12.2007 tarih ve 1366 sayılı karar ile konservasyon projesinin hazırlanmasını istemiştir. Vakıf kütüklerinde, ilk İslam Valisi Sultan Sasa'ya izafe edilmiş olan bir cami ve türbeden bahsedilmekte olup, türbenin yerinin de 1926 yılına kadar 5 nolu parselde bulunduğu, daha sonra da bulunduğu yerden taşındığı bilinmektedir. Yapının hayrat olması sebebiyle de yapılacak imalatların eski fonksiyonuna ve değerine uygun olması restorasyon ilkelerinin gereği olduğundan, cami ve türbenin modern malzeme ile yeniden inşasına karar verilmiştir. Yapım tarihi ve banisi belli değilse de, halifeler dönemi ilk yapısının Sasa Camisi olduğu kaynaklarda belirtilmekte olup, günümüze ulaşan bir kilise varlığından bahsedilmemektedir. Bu nedenle eski bir kilise kalıntısına mescid inşasının yapıldığı iddiası doğru değildir."

http://www.yapi.com.tr/haberler/diyarbakir-valiliginden-tarihi-kilise-aciklamasi_116650.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!