Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Doğalgazdan Elektrik Enerjisi Üretimine Başladılar!

Kamu üniversiteleri arasında ilk kez Hitit Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu kampüsünde hayata geçirilen trijenerasyon sistemi sayesinde doğalgazdan elektrik enerjisi üretimine başlandı.

yapi.com.tr
Doğalgazdan Elektrik Enerjisi Üretimine Başladılar!

Trijenerasyon sistemi sayesinde üniversite hem Meslek Yüksekokulu kampüsünün ihtiyacı olan elektrik enerjisini üretirken hem de atık gaz ile de ısıtma ve soğutma ihtiyacını da sistemden karşılıyor.Timetürk'ün haberine göre, enerji kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasına olanak sağlayan sistem kendi kendini 4 yılda amorti ederken bir yılda yüzde 40 enerji tasarrufu sağlanmasına katkıda bulundu.

Hitit Üniversitesi Yapı İşleri Teknik Daire Başkanı Hasan Baylavlı, Türkiye'nin özellikle doğalgazda dışa bağımlı olduğunu belirterek, ülkedeki enerji tüketiminin yarısının doğalgazdan üretildiğini söyledi. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'nda enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasının öngörüldüğünü dile getiren Baylavlı, "Meslek Yüksekokulumuzun ısı ve enerji binasında trijenerasyon sistemi adı verilen sistemi kurduk. Bu sistem Türkiye'deki devlet üniversiteleri arasında ilk kez kurulan bir sistem. Şuanda faal bir şekilde çalışıyor. Sistem sayesinde doğalgazdan elektrik enerjisi üreterek atık gazı da ısıtma ve soğutmada kullanıyoruz" dedi.

Enerji tasarrufu sağlanıyor

Trijenerasyon sistemi sayesinde ciddi bir enerji tasarrufu sağladıklarını vurgulayan Baylavlı, "Ülkemizde zaten ısıtma amaçlı doğalgaz kullanılıyor. Eğitim binalarımızda ısıtmak için doğalgaz, aydınlatma, soğutma hatta varsa havalandırma için elektrik enerjisi kullanmamız gerekiyor. Bu durumda biz sadece doğalgaz tüketerek elektrik enerjisi ürettik. Isıtma ve soğutma ihtiyacını karşıladık. Ciddi anlamda enerji tasarrufu sağladık.

Biz bu projeyi 2013 yılında planladık. Devlet kurumlarında enerji verimliliğine yönelik yatırımlar yapılması için genelge yayınlandı. Bu da bir enerji verimliliğine katkıdır. Ülkemizin doğal kaynakların ve dışa bağımlı olduğumuz kaynakların verimli kullanılmasına yönelik bir yatırımdır" ifadelerini kullandı.

Aynı sistemin üniversitenin halen yapım çalışmaları süren Kuzey Kampüs'te kurulacağını anlatan Baylavlı, "Kuzey Kapüsümüzde 1.2 MGW'lık sistemi kuruyoruz. Şuanda kurulma aşamasındayız. Orada da ciddi anlamda enerji tasarrufu sağlanacak. Kuzey Kampüsümüzde ayrıca sadece trijenerasyon değil binaların çatısında güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmek için güneş panelleri için planlama yaptık. Bunun altyapısı da hazır. İleride güneş enerjisinden elektrik üretmek istenirse yerleri hazır. Sadece güneş panelleri getirilerek montajı yapılacak. Bu kamu yararına yapılan bir hizmettir. Enerjinin en verimli şekilde kullanılmasına bir örnektir" ifadelerini kullandı.

Sistem hakkında bilgi veren Hitit Üniversitesi Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı Şube Müdürü Süleyman Altan ise, sistemin 400 kw'lık doğalgaz jenaratörü merkezli çalıştığını dile getirdi. Doğalgazdan jeneratöründen elektrik ürettiklerini, jenaratör eksozundan çıkan atık gazı alarak ısısını suya transfer ettiklerini bu suyu da binalardaki sistemlere taşıyarak buralarda binaların ısıtma ve soğutma işlemlerini gerçekleştirdiklerini anlatan Altan, "Sistemin ana amacı Meslek Yüksekokulu kampüsümüzdeki elektrik ihtiyacını karşılamak bununla beraber binalardaki ısıtma ve soğutmaya destek olmasıdır. Yüzde 40 ile yüzde 5 civarında kazanç sağladık. Tesisin hizmete girdiği günden itibaren yapılan ölçümlerde bu değerleri görmekteyiz. Sistemimizin kampüsteki enerji ihtiyacının karşılayamaması durumunda şebekeden enerji çekiyoruz. Bizim ürettiğimiz enerji fazla olduğunda biz şebekeye enerji veriyoruz. Bu enerjiyi yerel dağıtım şirketiyle mahsuplaşıyoruz. Fazla üretilen elektrik enerjisi bizim için kayıp değil kazanç sağlamış oluyor. Elektrik enerjisi üretiminde birçok kaynak var. Türkiye'de elektrik enerjisi doğalgazdan üretiliyor. Doğalgazdan üretildiği için çevreye verilen zararı minimize etmeye çalışıyoruz. Eksozdan çıkan atık gazın ısısı 430-480 derece civarında. Biz bunun ısısını diğer ekipmanlara aktarıp geri geldiğinde 130 derece seviyesine kadar düşüyor. Bu sayede çevreye de katkı sağlamış oluyoruz" şeklinde konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dogalgazdan-elektrik-enerjisi-uretimine-basladilar-_156332.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!