Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Enerjide Tasarrufun Yolu Teknolojiden Geçiyor

McKinsey Global Enstitüsünün raporuna göre, enerjide teknolojinin daha yaygın kullanılması, verimliliğin artması ve üretim maliyetlerinin düşmesi halinde dünyada 2035 yılına kadar 1,6 trilyon dolarlık tasarruf sağlanacak.

yapi.com.tr
Enerjide Tasarrufun Yolu Teknolojiden Geçiyor

Enerjide teknolojinin daha yaygın kullanılması, tüketimde verimliliğin artması ve yenilenebilir kaynakların üretiminde maliyetlerin giderek düşmesi durumunda, küresel anlamda 2035 yılına kadar 1,6 trilyon dolarlık tasarruf sağlanabileceği tahmin ediliyor.

AA muhabirinin, merkezi ABD'de bulunan McKinsey Global Enstitüsünün enerjide tasarruf olanaklarının araştırıldığı raporundan derlediği bilgilere göre, gelecek 18 yıllık dönemde sektördeki verimlilik yüzde 40 ile yüzde 70 arasında artarken, israf gittikçe azalacak.

Teknolojiden en üst seviyede yararlanılırsa elde edilecek tasarrufun hesaplandığı senaryoya göre, insanların evlerinde, işyerlerinde ve ulaşımda daha verimli politikaları benimseme eğilimleri artacak. Kaynak üreticileri ise gelişen teknoloji sayesinde daha fazla kaynağı daha ucuza mal edebilecek.

Verimli seçeneklerle enerjide talep düşecek

Gelecek 18 yılda teknolojinin gelişmesi ve enerji sektöründe daha fazla kullanılması, yenilenebilir enerji maliyetlerini düşürecek, fosil yakıtların üretiminde ise daha verimli seçenekler sunacak.

Rapora göre, petrolün en çok tüketildiği ulaşım sektöründe, elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması ve yakıt verimli motorların geliştirilmesiyle akaryakıta olan talepte düşüş yaşanacak.

Teknolojiden en üst düzeyde yararlanılması halinde petrole olan küresel talep 2025'te en üst seviyeye ulaşacak ve 2035 yılında, raporda baz yıl olarak alınan 2013'e göre, yüzde 2 düşecek.

Bu varsayıma dayanılarak yapılan hesaplamaya göre, elektrikli araçların ve yakıt tasarrufu yüksek araçların kullanımının artmasıyla ulaşım sektöründe 2035 yılına kadar petrol talebi günlük 4,5 milyon varil azalacak.

Yenilenebilir enerji daha çok tercih edilecek

Depolama masraflarının azalması ve maliyetlerin düşmesiyle yenilenebilir enerjide artan kullanım oranı, kısmen fosil yakıtların kullanımının önüne geçecek. Teknolojik gelişmelerin desteğiyle, küresel elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı 2035'e kadar yüzde 36'ya ulaşacak.

Ülkeler karbon salımını azaltmaya yönelik adımları artırdıkça, kısa vadede doğalgaz ihtiyacında da artış görülecek, ama uzun vadede yenilenebilir enerjiyle rekabet ortamı genişleyecek. 2035 yılında doğalgaz talebi, 2013'e göre sadece yüzde 1 artacak.

Kömür kullanımı ise 2020 yılından sonra düşüşe geçecek ve 2035 yılında talep yüzde 24 azalacak. Buna, dünyanın en büyük kömür tüketicisi Çin'de, elektrik sektöründe kömür yerine yenilenebilir enerji kullanımının artması katkı sağlayacak.

Üretimde verimlilik artacak

Yenilenebilir enerji kullanımının fosil yakıtları gölgede bırakma ihtimaline karşın, petrol, doğalgaz ve kömür sektörlerinde eskiden ulaşılması zor ve masraflı kuyulara ulaşılması ve madenlerin işlenmesi, teknolojik destekler sayesinde kolaylaşacak. Bu da kaynakları yeryüzüne çıkartma işlemlerinde verimliliği artıracak.

Enerji sektöründeki bu değişimler, teknolojik gelişmelerdeki artış ve maliyet düşüşleriyle, dünyada 2035 yılına kadar 1,6 trilyon dolar tasarruf sağlanabilecek. Aynı dönemde dünyada enerji verimliliği yüzde 40 ile yüzde 70 arasında artacak.

Söz konusu tasarrufun 1,2 trilyon dolarlık kısmının, enerjinin günlük hayatta daha verimli kullanılmasıyla talepte yaşanacak yavaşlama sayesinde sağlanacağı, 400 milyar dolarlık kısmının ise üretici şirketlerin kaynak arama, üretim ve işleme aşamalarında teknolojik gelişmelerin desteğiyle daha verimli çalışmalarıyla ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/enerjide-tasarrufun-yolu-teknolojiden-geciyor_156470.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!