Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Doğan Kuban'ın 'Osmanlı Mimarisi' Dünya Kütüphanelerinde

YEM Yayın, önemli bir başarıya imza atarak, bir Türk yazarının kaleminden Osmanlı mimarlığına ilişkin en kapsamlı kaynağın dünya literatürüne kazandırılmasını sağladı. Prof. Doğan Kuban’ın, YEM Yayın tarafından 2007 yılında yayımlanan Osmanlı Mimarisi adlı başyapıtının İngilizcesi, İngiliz ACC Publishing Group tarafından yayımlanarak Ottoman

yapi.com.tr
Doğan Kuban'ın 'Osmanlı Mimarisi' Dünya Kütüphanelerinde

Dünyaca ünlü mimarlık tarihçisi Doğan Kuban’ın 2007 yılında YEM Yayın tarafından yayımlanan Osmanlı Mimarisi adlı kitabının İngilizcesi, İngiliz yayıncı ACC Publishing Group tarafından Ottoman Architecture adıyla yayımlandı.

Yapı sektörünün ve mimarlık alanının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi’nin önemli yapı taşlarından biri olan, kültür ve sanat yayıncılığı alanında uzmanlaşmış YEM Yayın, ülkemizde oldukça sınırlı sayıda telif satışı gerçekleşen bir alanda önemli bir başarıya imza attı ve bir Türk yazarının kaleminden Osmanlı mimarlığına ilişkin en kapsamlı kaynağın dünya literatürüne kazandırılmasını sağladı. Osmanlı mimarlık mirasının belgelenmesi ve tanıtımı konusunda önemli bir adım olarak nitelendirilen çalışma, bugüne kadar bu alanda yapılmış en ayrıntılı ve geniş kapsamlı araştırma olarak kabul ediliyor. Kitap, sadece mimarlık ve mimarlık tarihiyle ilgilenenlere değil, tarih, kültür ve sanata ilgi duyan çok daha geniş bir kitleye hitap ediyor.

Kitapta; erken Osmanlı döneminden Cumhuriyet'e dek Osmanlı mimarlık mirasının en önemli örnekleri özgün fotoğraflar ve Doğan Kuban’ın yorumları eşliğinde sunuluyor. Kuban’ın yarım yüzyıllık birikiminin ürünü olan kitap, Türk ve İslam mimarlık tarihinin genel bir değerlendirmesini, Osmanlı döneminde yaratılan kent çevresi ve mimarlığın dünya mimarlığı ile karşılaştırmalı bir panoramasını ve bu alanda yapılmış en son çalışma ve bulguların verilerini de içeriyor.

Ayrıca, Osmanlı tarihi, kültürü ve sanatına ilişkin önyargıları ortaya koyarak 19. yüzyıldan bu yana kimi Türk ve yabancı tarihçiler tarafından oluşturulan klişelere son veren bu çalışmada, sosyal tarih ve mimarlık tarihi arasındaki ilişkiler de irdeleniyor.

Mimar Sinan öncesi ve sonrası Osmanlı mimarlığını referans almak üzere iki ana kategoriye ayrılan kitap 57 bölümden oluşuyor. Kitapta yaklaşık 200 yapıtın fotoğrafı ve 300 yapıtın özgün kaynaklardan yararlanılarak yeniden oluşturulmuş plan ve kesit çizimleri bulunuyor.

Bilindiği gibi Prof. Doğan Kuban, bu yıl, 30 Ekim - 7 Kasım 2010 tarihleri arasında düzenlenecek olan 29. İstanbul Kitap Fuarı “Onur Yazarı” olarak belirlendi. Fuar süresince Doğan Kuban’ın çalışmaları, projeleri ve eserleri üzerine söyleşi, panel gibi çeşitli etkinlikler düzenlenecek; çalışmalarından ve yaşamından kesitlerden oluşan özel bir sergi kitapseverlerle buluşacak.

Osmanlı Mimarisi - Ottoman Architecture

Mimarlık, şehircilik, kültürel miras, fotoğraf, sanat, endüstri tasarımı, grafik tasarım konu başlıkları altında, sayısı 170’e yaklaşan ansiklopedi, sözlük, kitap, dergi ve katalog vb. ürünleriyle YEM Yayın’ın en önemli çalışmalarından biri olan Osmanlı Mimarisi, alanının en kapsamlı eseridir. 2002-2007 yılları arasındaki uzun soluklu bir araştırmanın ürünü olan bu çalışma, özenle biraraya getirilen 1.000’e yakın fotoğraf, çizim, gravür, karşılaştırmalı tablo ve haritanın yanısıra Osmanlıca-Türkçe Mimarlık Sözlüğü’nü de içeren geniş kapsamlı bir kaynak olma özelliği taşıyor.

Kitapta yer alan tüm fotoğraflar bu kitap için, 2005 yılında altı ay süren bir çalışmayla Mimar-Fotoğrafçı Cemal Emden tarafından çekildi. Başlıca yapıların çizimleri özgün kaynaklarından yararlanılarak yeniden çizilmek suretiyle bilgisayar ortamına aktarıldı.

YEM Yayın, herhangi bir destek almadan kendi öz kaynaklarıyla hazırlık sürecini yürüterek finanse ettiği bu eserle, Osmanlı mimarlık mirasını, bu topraklarda yetişen bir uzmanın kaleminden dünya literatürüne iki ayrı dilde kazandırmayı hedefledi. Böylece, Kuban’ın büyük hayalini gerçekleştirmesine olanak sağlamış oldu.

Yayımlandığı günden bugüne Türkçe baskısıyla kamuoyunda büyük ilgi gören bu çalışma, Osmanlı mimarlığı konusunda bir gündem yarattı ve birtakım tartışmalarla konuya dikkatlerin çekilmesine aracı oldu. Yayımlandığı 2007 yılında içeriğine uygun olarak Topkapı Sarayı’nda düzenlenen bir sergiyle tanıtımı yapılan kitap, Türkiye’nin onur konuğu olduğu 2008 Frankfurt Kitap Fuarı’nda da yayıncılara bu sergi eşliğinde tanıtıldı. Fuarda Avrupa’nın belli başlı yayıncıları tarafından büyük bir ilgi ve beğeniyle izlenen kitap, farklı dillere çevrilmesi konusunda teklifler aldı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/dogan-kubanin-osmanli-mimarisi-dunya-kutuphanelerinde_81761.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!