Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Doğayı Katledecek İnsanları Kanser Edecek

Nilüfer’de yapımı planlanan ve doğayı katlettiği gibi kanser de yayacak olan katı atık toplama ve yakma merkezine tepkiler büyüyor. DOĞADER Başkan’ı Murat Demir: Bu çağda çöp yakmak ilkelliktir.

yapi.com.tr
Doğayı Katledecek İnsanları Kanser Edecek

Birgün Gazetesi'nden Demet Sargın'ın haberine göre, Bursa’nın merkez ilçesi Nilüfer’e bağlı Kayapa Mahallesi’ne AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından katı atık toplama ve yakma merkezi yapılmasına karşı yurttaşlar ayakta. Yurttaşlar, yerleşim alanları içerisinde yer alan ve günde 5 bin ton atığın yakımının planlandığı projenin hayata geçirilmesinin mahallenin yıkımı olacağı görüşünde. Hava kirliliğini ciddi şekilde artıracak tesisin zararları bununla da sınırlı değil. Tesis doğayı kirleteceği gibi kanser de yayacak.

Küçük bir termik santral!

Kayapa’da yaşayanları tedirgin eden proje sadece bu mahelleyi değil etraftaki diğer mahalleri de yakından ilgilendiriyor. Günde beş bin ton atığın yakılması planlanan merkezde, atıkları tutuşturmak için de günde bin 300 ton kömür yakılacak. Kömür ve atıklar yandığında ortaya çıkacak olan kimyasal gazın kanserojen madde taşıyacak oluşu insan sağlığı açısından büyük tehlike barındırıyor. Uzmanlar, ortaya çıkacak olan bu gazın yaklaşık olarak bin km yayılmasının söz konusu olduğunu söyleyerek kanser ihtimallerinin artacağının altını çiziyor.

Doğayı da katledecek

Atık merkezi, yaktığı çöp ve kömürler sebebiyle hava kirliliğine yol açmasının yanında, yapımı planlanan alan itibariyle de tam anlamıyla bir doğa katliamı yapacak. Hazine arazisine dâhil olan ormanlık alan içerisine yapılmak istenen çöp merkezi için yüzlerce ağacın kesimi söz konusu.

Bölgede bulunan Kayapa ve Hasan Ağa barajlarının da ortasında kalan alan, uluslararası sözleşmelerle korunan Ulubat Gölü’ne de oldukça yakın. Bu yakınlık, yer altı suları baz alındığında Ulubat Gölü’nün kirlenmesi tehlikesini de açığa çıkıyor.

Kararı belediye aldı

Büyükşehir belediye meclisi tarafından, Nilüfer Belediyesi’nin ve muhtarların fikri alınmadan bir çırpıda alınan karara karşı, halk da bir platform oluşturarak onaylanan projeye karşı mücadele başlattı. ÇED sürecinin başlayacağı projeye karşı oluşturulan komisyonda, meslek odalarından, Bursa Barosu’ndan ve DOĞADER’den temsilciler bulunuyor. Muhtarların ve çevre halkının da yer aldığı komisyon geçtiğimiz günlerde, atık toplama ve yakma merkezine karşı bir de eylem yaptı.

Çöp yakmak ilkellik

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz DOĞADER Yönetim Kurulu Başkan’ı Murat Demir, projenin ilkel olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Türkiye’nin genelinde bir çöp sorunu var. Biz diyoruz ki evsel atıklar çöp değildir. Bunların yüzde 90’ına yakını geri dönüştürülebilir. Türkiye ne yazık ki, geri dönüşüm konusunda binde 11 buçuk oranıyla geri noktada. Atıklar doğaya zarar vermeden dönüştürülebilir, ülke ekonomisine katkı sunabilir. Bahsi geçen ve yapımı planlanan proje, insan sağlığını ve doğayı ciddi şekilde tehdit ediyor. Tam anlamıyla ilkellik.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/dogayi-katledecek-insanlari-kanser-edecek_144624.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!