Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Duygu Erten




Türkiye için yeşil bina sertifikası ve çözüm önerileri

Duygu Erten*

Dünya liderleri küresel ısınmayla mücadele etmek ve sera gazı salımlarını düşürmek için ülkeleri için ciddi hedefler koymaya başladılar. Bazı ülkeler düşürme hedeflerini kesin olarak saptarken, ötekileri hâlâ bu alanda çalışıyor. Birçok bilim adamı ve bu alanlardaki politikaları düzenleyenler, dünya ısısını endüstri dönemi öncesi ile karşılaştırmalı olarak 2 derece daha yükseltmemeye çalışmanın önemli bir hedef olduğuna inanıyorlar (1). İklim değişikliğinin yarattığı olumsuz etkiler ve insanların bu alanda bilinçlenmesi her sektörü sera gazı salımlarını düşürmek için yaratıcı çözümler üretmeye itiyor. İnşaat sektörü iklim değişikliğiyle mücadele için küresel olarak yeşil dönüşüme girmiştir.

Bina endüstrisinin bütün paydaşları çevre sorunlarını çözme yoluna baş koyduklarını, binalarını daha çevre dostu yaparak ve gönüllü başvurdukları sertifika sistemleri aracılığıyla bu sertifikaları alarak, çevre dostu standartlara uygunluklarını ilan ediyorlar. Yapı sektörünün sosyal sorumluluk anlayışı, sektörde bütün paydaşların; binaların çevresel standartları kullanarak yapılmasını talep etmesine neden oluyor. Bu çevresel standartların yaklaşımlarını incelendiğimizde, Türkiye’de bu sistemlerin en etkin biçimde kullanılması için gerekli azami koşulların eksiklerle var olduğudur.

Dünyada gönüllü olarak kullanılan birçok yeşil bina standartı ve sertifikası vardır. Bunlardan en fazla kullanılanlar  BEES (Building for Environmental and Economic Sustainability), BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), CASBEE (Japonların devlet destekli oluşturulan sertifikası), ECO-QUANTUM (simülasyon bazlı bir model), ECOPROFILE (var olan büro binaları için), GBC (Green Building Challenge), GREENSTAR (LEED ve BREEAM ölçütleri incelenerek, Avustralya Yeşil Bina Konseyi tarafından oluşturuldu), LCAid (Yaşam döngüsü analizine dayalı), LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) ve SBtool’dur (Sustainable Building Tool-Canada) (3).

Kuzey Amerika’nın soğuk bölgelerinden Doğu Avrupa’ya, dört mevsimi yaşayan Akdeniz ülkelerinden, Japonya’nın değişken iklimine kadar bu sertifika sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Uluslararası şirketler bu sertifika sistemlerini şirketlerin çıkış kültürlerine bağlı kalarak yaygınlıkla kullanmaktadır. Çeşitli değil, küresel bir standart dünyanın her yerinde tasarımcıları arasında koordinasyon ve rotasyon yapan şirketlerin çok daha işine gelecek ve daha etkin olacaktır. Ancak, yeşil küresel bir standart şu anda her bir ülke gerçeğine bakıldığında, iklim farklılıklarından, malzeme yeterliliği ve coğrafya farklılıklarına, enerji üretiminden, kültürel adaptasyona ve hukuki altyapıya kadar farklılıklar göstermektedir. Bu nedendendir ki, bu sertifika sistemleri farklı bölgeler ve ülkelerde kullanılmak üzere tasarlanmamıştır ve önkoşul ölçütleri yerel durumları temsil etmemektedir (2).

Dünyada en yaygın kullanılan sertifika sistemleri olan BREEAM, CASBEE, GREENSTAR, LEED ve SBtool’un ayrıntılı bir karşılaştırmasını yaptığımızda bunların birbirine temelde benzerlik gösterdiğini ancak bazıları bütün ülkelerde kullanılırken, bazılarının yerel olarak kullanıldığını görürüz. Buradan yola çıkarak, dünyada en yaygın olarak kullanılan LEED ve BREEAM sertifikalarına yoğunlaşarak bunların Türkiye’de uygulanırken nasıl değişikliklere uğramaları gerektiğinin çalışması yapılmalıdır. Bu tür çalışmalar birçok ülkede (Hindistan, İtalya, Kanada, Almanya, İsrail, Meksika) paralel olarak yapılmaktadır. Örneğin, BRE-Global 2008’de PAN-EU BREEAM adında yeni bir sertifika sistemi oluşturmuştur. Bu sertifika, İngiliz kökenli BREEAM sistemini birçok ülkenin yerel parametrelerine adapte ediyor. (Sistemin yeniliği bu sertifikanın ne kadar etkin olduğu konusunda herhangi bir yorum yapamamaya neden olmaktadır).

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
http://www.yapi.com.tr/haberler/duygu-erten_96010.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!