Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Duygu Erten




Ekolojik parametrelerin yanısıra yine asıl amacımız olan çevreye az zarar vermeden yapılaşma hedefine odaklı olarak ekonomik değerlerin ve sosyo-kültürel ve işlevsel değerlerinde içinde olduğu ve entegre tasarım tabanlı bir sistem Türkiye’ye değer bir çalışma olacaktır.

Çevre Dostu Binalar Derneği’nin bu süreçteki yeri ve Türkiye için bir YEŞİL BİNA sertifika sistemi geliştirme üzerine öneriler

Ekim 2007’de kurulan Çevre Dostu Binalar Derneği, Dünya Çevre Dostu Binalar Derneği (www.wgbc.org) şemsiyesi altında bir konsey olma amacıyla kurulmuş ve Türk sertifika sisteminin oluşturulmasında iş dünyasına odaklı, yeşil bina uzmanlarını bir araya getiren ve bu alanda bir yönetim organı olmayı hedefleyen kâr gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür. Yeşil bina pazarı henüz çok yenidir ve konsey olma yolundaki derneğin öncelikli amacı ulusal ve uluslararası STK’lar, akademi, kamu ve özel sektör ortaklıklarıyla yeşil bina uzmanlarının sayılarının artışına olanak verecek çalışmalar yapmaktır. Türk Tesisat Mühendisleri Derneği, İMSAD ve Mimarlar Odası bu sertifika sistemi oluşumunda derneğin fikir ortakları olmalıdır. Ocak 2009’da, Türkiye’de 4 LEED AP ve 2 BREEAM denetçi Türk profesyonel bulunmaktaydı (5).  Uluslararası sertifika sistemlerini bilen, kullanan Türk profesyonellerin sayısı arttıkça, Türk sertifika sistemini oluşturacak bilgi ve uzman grubunun da büyüyeceğini göz önüne alan dernek, ilk yılını bu alandaki uluslararası "know-how"ı Türkiye’ye aktarma misyonu ile çalıştı. Türk sertifika komitesi çalışmalarına önümüzdeki ay başlayacaktır. Bu sertifikanın Türkçe olması da yaygın kullanıcı için en büyük engel olan yabancı dil sorununu da ortadan kaldıracaktır.

Son olarak, şunuda belirtmem gerekir ki, Türk sertifika sistemi tamamlanıp, uygulamaya geçse de, Avustralya ve Almanya’da olduğu gibi bazı şirketlerin binalarını LEED ya da BREEAM kullanarak yapmaya devam edecekleri kaçınılmaz bir gerçektir. Günün sonunda aslında önemli olan binanın hangi sertifika sistemine göre çevre dostu bina yapıldığı değil, çevre dostu olup olmadığıdır.

Referanslar
1.McKinsey&Company; Global Greenhouse Gas Abatement Data, 2009.
2.Duygu Erten, Kirk Henderson, Bilge Kobas: Uluslararası Yeşil Bina Sertifikalarına Bir Bakış: Türkiye için bir Yeşil Bina Sertifikası Oluşturmak için Yol Haritası, Proceedings of Fifth International Conference on Construction in the 21st Century (CITC-V) "Collaboration and Integration in Engineering, Management and Technology" May 20-22, 2009, Istanbul,Turkey.
3.Fowler K.M. and Rauch E. M. Sustainable Building Rating Systems: Summary, Pacific Northwest National Laboratory, July 2006.
5.www.cevredostubinalardernegi.org
6.www.usgbc.org
7.www.bre.org
8.www.casbee.org
9.www.sbtool.org
10.www.gbca.org

*Duygu Erten, Dr.
Çevre Dostu Binalar Derneği, Başkan Yardımcısı


TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
http://www.yapi.com.tr/haberler/duygu-erten_96010.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!