Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ekosisteme Zarar Verecek Plan Değişikliği İptal Edildi

Gölbaşı Kızılcaşar’da, Eymir-Mogan göl ekosistemine ve doğal yaşama zarar verecek rant odaklı nüfus yoğunluğu getiren plan değişikliği, Mimarlar Odası Ankara Şubesinin girişimleriyle istinaftan döndü.

yapi.com.tr
Ekosisteme Zarar Verecek Plan Değişikliği İptal Edildi

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, 5. İdari Dava Dairesi, Gölbaşı Kızılcaşar’daki plan değişikliğine dair istinaf başvurusunu kabul ederek, Ankara 10. İdare Mahkemesi'nce verilen 11/04/2019 tarihli, E:2017/2490, K:2019/742 sayılı kararını kaldırdı.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5.İdari Dava Dairesi, Gölbaşı İlçesi, Kızılcaşar Mahallesi 122763 ile 122788 sayılı imar adaları ve civarında yapılan 1/25000 ve 1/5000 ölçekli nazım ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliklerinin onayına ilişkin 12.05.2017 tarih ve 1014 sayılı Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararını iptal etti.

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu plan değişikliğine dair alan, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi ile bütünleşik Mogan-Eymir Sistemi Havzası sınırı içindedir. Ekolojik olarak hassas bir alana yüksek yoğunluklu yapılaşma getirilmektedir. Rant odaklı politikalar nedeniyle doğal varlıklarımızı bir bir kaybetmekteyiz. Mücadeleyi bırakmadık ve sonunda plan değişikliği istinaf aşamasında iptal edildi. Bu karar kamu yararı adına sevindiricidir.” dedi.

Candan, şunları kaydetti: “Mahkeme gerekçesinde plan değişikliğinin hukuka aykırı olduğu belirtilerek, ‘Çok büyük bir öneme sahip Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi'ne bitişik konumda ve her ne kadar Belediye Meclis kararı ile plan paftasından sınırlarının kaldırıldığı belirtilse de, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi ile bütünleşik Mogan-Eymir Sistemi Havzası sınırı içinde bulunması, ekolojik olarak hassas bir alanda yapılan ve bu denli yüksek bir yapılaşma öngörüsü içeren planlama çalışmaları sırasında kamu kurum ve kuruluşlarından veri, görüş ve önerilerin alınması ve buna göre analiz, etüt, araştırma ve çalışmaların yapılması gerekmekte iken bölgenin hassas özelliği gözetilmeden yapılan nüfus atamasının ve yoğun yapılaşmanın, ekolojik yönden su rejimine, göllere, akarsu ve derelere, sulak ve aküfer alanlara ve hava koridoruna etkisine dair ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınmaksızın planlamanın yapılması sebebiyle, planlama kararının bu yönüyle şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı sonucuna varılmıştır’ ifadelerine yer verilmiştir.’’

Candan, bölgenin önemini ise şöyle ifade etti: “Mogan ve Eymir Gölleri ile gölleri çevreleyen çeşitli ekosistemlerden oluştuğu, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi, içerisinde Mogan ve Eymir gölleri bulunan 4,5 milyonluk bir metropolün içerisinde kalan, ülkemizdeki tek sulak alan ekosistemidir. Ankara il merkezinin güneyinden Tuz Gölü’ne kadar uzanan, yaklaşık 1070 km2'lik bir drenaj alanına sahip olduğu, İmrahor Vadisi, İncesu Deresi, Elmadağ Vadiler sistemi ile birleşip bir başka özel çevre koruma alanı olan Tuzgölü Özel Çevre Koruma Bölgesi ile bütünleşen bölgenin su rejimi dışında Ankara'nın hava koridoru olma özelliğini de içinde barındırır. Endemik bitki türleri ve hayvan ve özellikle kuş türlerini barındıran yaban hayatı yönünden çok değerli bir alan rant hırsına yok edilmektedir. Pandemide en büyük ihtiyaç duyduğumuz doğal yaşam alanlarının yok edilmesine müsaade etmeyeceğiz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/ekosisteme-zarar-verecek-plan-degisikligi-iptal-edildi_183578.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!