Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Kent Suçlarını Savunamazsınız”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Demir Kafes alanı plan değişikliğine açtığı davada Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı savunmaya, “Kent suçlarını savunamazsınız, Belediyede başkan değişti. Hukuk biriminin dili neden değişmiyor? Gökçek hukukuna son verin.” diyerek tepki gösterdi.

yapi.com.tr
“Kent Suçlarını Savunamazsınız”

Yapımı da sökümü de ciddi kamu israfına yol açan Demir Kafes alanına, YDA Center yapılmasına ilişkin 7 plan değişikliğini de açtığı davalar sonucu iptal ettiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 8. plan değişikliğini de yargıya taşımıştı.

Davada, Ankara Büyükşehir Belediyesi savunmasını Ankara 4. İdare Mahkemesi Başkanlığına sundu. Belediyenin, 7 kez planı iptal edilen plana ilişkin yaptığı savunma tepki çekti.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin “Demir Kafes davası haksız ve yersizdir. Demir Kafes davasını açmaya Mimarlar Odası yetkili değildir, dava açma hakkı yoktur. İdarenin (belediyenin) yaptığı işlemler idare usul hukukuna uygundur. Plana itiraz etmeden dava açmak usule aykırıdır. Oda, kuruluş amaç ve görevlerine aykırı faaliyette bulunuyor.” şeklindeki savunmasına tepki gösterdi.

Candan, “Haklıyız bu kent suçunu 7 kez mahkeme iptal etti. Anayasal suç işleniyor, ehliyeti ve yetkiyi anayasadan aldık, Açtığımız bin 400 dava, Demir Kafes’e açtığımız 7 dava bunun kanıtıdır. Kent suçu olarak 7 kez tescillenmiş bir alanın Anayasa ortadayken 8. planını savunmak, hangi idare ve usule uygundur? Bu bir zorunluluk değil, itiraz etmeden dava açma hakkımız var. Demir Kafes’in 7 planına da itiraz etmeden dava açtık. Kuruluş görevlerimiz arasında, kamu yararını savunmak ve halkın hakkını korumak vardır.” diye konuştu.

Alan AOÇ alanıdır ve telafisi mümkün olmayan zararlar ortadadır
“Kent suçlarını savunamazsınız, Belediyede başkan değişti. Hukuk biriminin dili neden hala değişmedi?” diyen Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Öte yandan Büyükşehir Belediyesi savunmasında, dava konusu işlemin hukuka aykırı olmadığını ifade ederken, telafisi mümkün olmayan zararlar yaşanmadığını ve alanın AOÇ arazisi olmadığını da iddia etmiştir. Bu alan (2096 Ada 30 parsel), Atatürk Orman Çiftliği arazisi iken Gazi Üniversitesi’ne Tıp Fakültesi yapılması için verilmiş, sonra hülle yoluyla tıpkı ABD Büyükelçiliği arazisi gibi YDA Center'a peşkeş çekilmiştir. Hukuksuz, Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine aykırı şekilde Atatürk Orman çiftliği alanına Demir Kafes (YDA Center) inşa edilmiştir. Bu rant heyulası nedeniyle Eskişehir Yolu trafiği tam bir keşmekeşe dönüşmüştür. Öte yandan ciddi altyapı sorunları da yaşanacaktır. Telafisi mümkün olmayan zararlar ortadadır. Altyapının ve trafiğin kaldırmayacağı yapılaşma söz konusudur. 7 kez planı iptal edilen kamu yararına aykırı dava konusu işlemin hukuka aykırı olmadığını söylemek ise akla ziyandır.”

“Haklılığımız defalarca yargı kararlarıyla tescillenmiştir.” diyen Candan, şunları kaydetti: “Plan değişikliği yapmak yargının arkasını dolanmaktan ibarettir. Ankara’nın kent suçu olan Demir Kafes alanındaki rant ısrarına karşı, biz de kamu yararı ısrarımızı sürdüreceğiz. Bilim ve teknikten aldığımız güçle 8. plan değişikliklerine karşı da kamu yararı için mücadeleye devam edeceğiz. Şimdi Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden beklenen, bu akla ziyan savunma değil, 7 planı da iptal edilen kent suçu haline gelen Demir Kafes alanındaki plan değişikliğini geri çekmesidir. Demir kafes arazisi olan 29096 ada 10 parselde, YDA İnşaat tarafından yapılan yüksek yoğunluklu rezidans kaçak yapı konumuna düşmüştür. Bu yapının Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ivedilikle mühürlenmesi gerekirken, hukuka aykırı davranılmaktadır. Gökçek yargılanana ve Gökçek politikalarına son verilene kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/kent-suclarini-savunamazsiniz_183866.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!