Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Elektrik-Elektronik Sektöründen Küresel Çapta Bir Marka Çıkabilir"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye Elektrik Elektronik Sektörü Strateji Belgesi ile enerji verimliliğine sahip elektrik motorların, klimaların, buzdolaplarının, ısı pompalarının ve benzeri ürünlerin kullanımının özendirilmesine ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütüleceğini belirtti.

yapi.com.tr / AA
"Elektrik-Elektronik Sektöründen Küresel Çapta Bir Marka  Çıkabilir"

Ergün, "Türkiye Elektrik ve Elektronik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nı tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Elektrik-elektronik stratejisinin vizyonunun, bu sektörde Türkiye'yi Ar-Ge ve üretim üssü haline getirmek olduğunu belirterek, "2016 sonuna kadar uygulanacak bu stratejideki temel amacımız, ana ürün ve temel bileşenlerin ülkemizde tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesidir. Yenilememiz gereken unsurlar olduğunda mekanizma çalışacak ve gereken yenilikleri yapacak" diye konuştu.

Sektörle ilgili birinci hedefin, her sektörde olduğu gibi hukuki ve idari bir engel olmamasını sağlamak olduğunu ifade eden Ergün, şunları söyledi: "Öyle hukuki, idari düzenlemeler var ki kimsenin ilerlemesi mümkün değil. O duvarları kaldırmamız lazım. Çalışmalar sırasında belki yeni engeller de tespit edeceğiz. Eylemler çerçevesinde; yenilenebilir kaynaklara yönelik enerji tesisi kurulması, bu alandaki Ar-Ge çalışmaları ve malzemelerin üretiminin teşvik edilmesi için çalışmalar yapılacaktır”.

"Enerji verimliliğine sahip ürünlerin kullanımı yaygınlaştırılacak"

Ergün, Bakanlığın ve TÜBİTAK bünyesinde sağlanan Ar-Ge desteklerinin artırılacağını ve prosedürlerin kolaylaştırılacağını belirterek, şunları kaydetti: "Yazılım sektörünün rekabet gücünün artırılmasına yönelik çalışmalar yürütülecektir. Bu konuda özellikle Bilişim Vadisi'nin faaliyete geçmesi bir dönüm noktası olacaktır. Bir başka eylemle enerji verimliliğine sahip elektrik motorları, klimalar, buzdolapları, ısı pompaları ve benzeri ürünlerin kullanımının özendirilmesine ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütülecektir. Ar-Ge yapılmış, enerji verimliliği sağlanmış, ama insanlar eski motorlarla çalışmaya devam ediyor. Ülkemizde son yıllarda klima ve buna bağlı olarak enerji kullanımı ciddi şekilde artıyor ve hatta bazı bölgelerde buna bağlı olarak elektrik kesintileri yaşanabiliyor. Bugün ülkemizdeki klimalar, hava sensörlü olsa, yıllık 700 milyon liraya yakın bir tasarruf sağlamak mümkün olacak. Son 5 yıllık klima üretimini düşündüğümüzde, sağlanacak elektrik tasarrufu, Atatürk Barajı'nın yüzde 30'una ulaşabilirdi. Biz bu konuda, TSE bünyesinde bir test merkezi oluşturmayı planlıyoruz. Bu düzenlemeler neticesinde 2016 yılına kadar aşamalı olarak zorunlu hale getirilecek az elektrik tüketen klimaların üretimi ile birlikte Türkiye'de klimaların tükettiği elektriğin yüzde 25 azalacağını öngörmekteyiz. Yine bu eylemle birlikte, sanayide kullanılan elektriğin yüzde 60'ını tüketen elektrikli motorların daha tasarruflu modellerle değiştirilmesini amaçlıyoruz. Bu eylemlerimiz ileride ses getirecektir."

"Enerji konusunda önemli kararlar alınacağını göreceğiz"

Bakan Ergün, gelecek süreçte en büyük zenginlik kaynaklarından birisi, belki de birincisinin enerji tasarrufu olduğunu belirterek, "Hepimiz enerji tüketimindeki tasarrufa odaklanmış durumdayız ve bu iyi bir gelişme. Bakanlık olarak, önümüzdeki süreçte, bu konuyla ilgili çalışmalar yapmayı da planlıyoruz. 6 ayda bir Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu toplanmaktadır. Önümüzde tek bir konu var; enerji. Burada önemli kararların alınacağını göreceğiz" diye konuştu.

Bu belgedeki ikinci hedefin sektörün Ar-Ge, inovasyon ve markalaşma becerisini geliştirmek olduğunu ifade eden Ergün, bakanlığın mayıs ayında bu konu üzerine düzenlenecek uluslararası bir kongreye de ev sahipliği yapacağını söyledi.

Türkiye’de kompakt lamba üretimine henüz başlanmadığını belirten Ergün, LED aydınlatma konusunda yatırımlar çekmenin daha rasyonel olacağını ifade etti. Ergün, bu konuda kamu kurumlarının aydınlatmasında LED aydınlatmanın zorunlu hale getirilmesi gibi çalışmalar yapılacağını söyledi.

"Küresel çapta marka bu sektörden çıkabilir"

Ergün, 2023 yılında küresel çapta en az 10 marka oluşturulacağının ve 500 milyar dolar ihracat yapılacağının hedeflendiğini anımsatarak, şunları kaydetti: "Ben bu markalardan birkaç tanesinin elektrik-elektronik sektöründen çıkması için çok büyük imkan var. 10 markanın 2-3 tanesini bu sektörden çıkarabileceğimizi düşünüyorum. Markalaşma politikalarımızı gözden geçirmeye ihtiyacımız var. Turquality ile markalaşmanın sağlanabileceğini düşünmek eksik bir düşüncedir. Yine sektörün 2023 yılında 45 milyar dolar ihracat yapmasını hedefliyoruz. Bugün açıkladığımız strateji belgesindeki eylemler, bu hedefler için gerekli altyapıyı oluşturacaktır. Biz, bu önemli sektörü geliştirmek adına çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Elektrik ve Elektronik Sektörü Strateji Belgesi'nin başarıya ulaşması için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Belgenin hazırlık aşamasında olduğu gibi, uygulama aşamasında da sektörle işbirliğimizi sürdüreceğiz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/elektrik-elektronik-sektorunden-kuresel-capta-bir-marka-cikabilir_104142.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!