Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'Elektrik Piyasası Kanunu' Telaşlandırdı!

Enerji yatırımlarıyla ilgili kamulaştırma görevi Maliye’ye devrediliyor. Sektör, bürokratik işlemlerin yatırımlara darbe vuracağını belirtiyor.

yapi.com.tr
'Elektrik Piyasası Kanunu' Telaşlandırdı!

14 Mart’ta TBMM’de kabul edilen ve onay için Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen yeni ‘Elektrik Piyasası Kanunu’ yatırımcıları telaşlandırdı. Vatan Gazetesi'nden Ufuk Şanlı'nın haberine göre, yapılan değişiklikle enerji yatırımlarıyla ilgili kamulaştırma görevi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) alınarak Maliye Bakanlığı’na devrediliyor.

Enerji sektörü temsilcileri düzenlemenin bürokratik işlemleri daha da zorlaştıracağı görüşünde. Bu nedenle yeni kanun Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girene kadar EPDK’ya tanınan muafiyetten yararlanmak için zamana karşı büyük bir yarış veriyor. Kanun çıkmadan EPDK’dan karar aldırarak en az iki yıl avantaj sağlamak isteyen şirketler Üst Kurul’a akın etti. EPDK da dosyası hazır olan yatırımcıları geri çevirmedi. Normalde haftada 15 civarında dosyayı karara bağlayan Üst Kurul, son 3 hafta içinde 379 proje için kamulaştırma kararı alındı. EPDK’nın bu yüksek performansı yatırımcıların da yüzünü güldürdü.

Yeni yatırımlar riske girdi Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Önder Karaduman, düzenlemenin yeni yatırımlara büyük darbe vuracağı uyarısında bulundu. Karaduman, “Elektrik talebinin karşılanabilmesi için her yıl 4.000 MW’lık yeni yatırım yapılması gerekiyor. 10 yıl içinde 50 milyar dolarlık yeni yatırım yapılması hedefleniyordu. Ancak yeni düzenleme ile bu hedefe ulaşmak mümkün olmayacak” dedi ve ekledi: “Yeni yatırımların önünü ciddi şekilde tıkayacak bir düzenleme oldu.” Yeni dönemde süreç şöyle işleyecek: - Elektrik üretimi yapmak isteyen yatırımcı önce Mal Müdürlüğü’ne başvuracak.

- Mal Müdürlüğü yetkilileri durumu Kaymakamlık’a iletecek.

- Kaymakamlık’tan onay çıkması halinde dosya Valilik oluruna sunulacak.

- Dosyayı inceleyen Valilik makamı konuyu Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne intikal ettirecek.

- Milli Emlak Genel Müdürlüğü görüş almak için EPDK’ya başvuracak.

- Daha sonra aynı silsile ile yatırımcıya geri dönülecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/elektrik-piyasasi-kanunu-telaslandirdi_106440.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!