Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Emine Erdoğmuş'tan A. Misbah Demircan'a Açık Mektup

Ulusal Ahşap Birliği Onur Kurulu üyesi Emine Erdoğmuş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın "Tarlabaşı'nda terk edilmiş, yaşam yoğunluğunun minimumda olduğu, her an çökmeye hazır 278 binayı özellikle seçtik. Her an yok olacak ve bitecek. Onun için bir an evvel kangren bölümü çözelim. Biz burayı çözersek, bundan sonrası kendiliğinden

yapi.com.tr
1 Emine Erdoğmuş'tan A. Misbah Demircan'a Açık Mektup Kepçeler Tarlabaşı'nda

Ulusal Ahşap Birliği Onur Kurulu üyesi Emine Erdoğmuş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın "Tarlabaşı'nda terk edilmiş, yaşam yoğunluğunun minimumda olduğu, her an çökmeye hazır 278 binayı özellikle seçtik. Her an yok olacak ve bitecek. Onun için bir an evvel kangren bölümü çözelim. Biz burayı çözersek, bundan sonrası kendiliğinden bir ivmeyle bir heyecanla döner diye bu bölümü seçtik" sözleriyle gerekçelendirdiği Tarlabaşı yenileme projesi için bir açık mektup kaleme aldı. Erdoğmuş'un mektubunu okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Sayın Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a Açık mektup

Anadolu Ajansının Tarlabaşı Yıkımları ile ilgili haberine dayalı olarak aşağıdaki 26 adet soru ve düşüncemi sizinle paylaşmak istedim.
Demircan, yaptığı açıklamada, yıllardır ihmal edilen, yok olmaya yüz tutan Beyoğlu'nun Tarlabaşı semtini yeniden ayağa kaldırmak için “Tarlabaşı Yenileme Projesi”ni hazırladıklarını ve projenin 213'ü tescilli olmak üzere toplam 278 yapıyı kapsadığını kaydetti.

1. AYAĞA KALDIRMAK AYAKTA DURAMAYANA YARDIM ETMEKTİR, TEKRAR AYAKTA DURABİLSİN DİYE, ONU YOK ETMEK DEMEK DEĞİLDİR. BU AYAKTA DURAMAYAN HASTALARI ÖLDÜRELİM ANLAMINA GELMEZ Mİ?

2. KİM HAZIRLADI BU PROJEYİ: ŞARTNAME BELEDİYE TARAFINDAN HAZIRLANDI, BAZI İYİ NİYETLİ MİMARLAR DA, “BEN İŞİN İÇİNE GİRMEZSEM DAHA KÖTÜ OLACAK” DİYE, YA DA BAHANESİYLE KABUL ETMEDİ Mİ BU PROJEDE YER ALMAYI? SİZİ UYARMADILAR MI? 

3. 213 ADET TESCİLLİ BİNA YIKACAĞINIZI KABUL EDİYOR MUSUNUZ?
 
Tarlabaşı'nda 5 bine yakın bina bulunduğunu, kendilerinin sadece yüzde 5'lik kısmı oluşturan 278 bina ile ilgilendiklerini anlatan Demircan, “Neden bu 278 bina? Çünkü Tarlabaşı'nda terk edilmiş, yaşam yoğunluğunun minimumda olduğu her an çökmeye hazır 278 binayı özellikle seçtik. Her an yok olacak ve bitecek. Onun için bir an evvel en kangren bölümü çözelim.

4. BU ÇOĞU BOŞ OLAN 278 BİNANIN SEÇİLME NEDENİ DAHA AZ İNSAN BAĞIRSIN DİYE Mİ?

5. ÇÖKMEYE HAZIR BİNALARIN HEPSİ BİR İKİ YERDE Mİ YOĞUNLAŞMIŞ YOKSA BÜYÜK BİNALAR YAPILSIN DİYE Mİ GRUP GRUP YIKILACAKLAR?

6. KANGREN DE TEDAVİSİ OLAN BİR HASTALIKTIR, AYAĞI KANGREN OLAN İNSANIN BELDEN AŞAĞISINI MI KESERSİNİZ, SİZİN YAPTIĞINIZ HASTAYI KITIR KITIR KESMEK DEĞİL Mİ?
Biz burayı çözersek, bundan sonrası kendiliğinden bir ivmeyle bir heyecanla döner diye bu bölümü seçtik.

7. YIKIM İŞİNİN YÜZDE 5 İLE BİTMEYECEĞİNİ Mİ SÖYLÜYORSUNUZ?
Bu alanda yaklaşık 500 mülk sahibi var. Ancak 278 binanın yüzde 70'i boş. Geriye kalan yüzde 30'un bir bölümü de ticaret erbabına ait” dedi. Mülk sahiplerinin yüzde 70'i ile anlaştıklarını, anlaşmaya varamadıkları yüzde 30'una da kamulaştırma davası açıldığını belirten Demircan, mülk sahipleriyle kat karşılığı anlaşma ya da satın alma şeklinde anlaşanların olduğunu söyledi.

8. ACİL KAMULAŞTIRMA NE DEMEK? HARP ZAMANLARINDA UYGULANMAK ÜZERE HAZIRLANMIŞ KANUN KAPSAMINDA MI KAMULAŞTIRMA YAPILACAK?
 
Demircan, kamulaştırma sürecinde de anlaşmaların devam ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Amacımız yüzde 100'ü anlaşsın. Kamulaştırma süreci başladığı halde 'tamam anlaşalım' diyenlerle anlaşma yapılıyor. El sıkışan var. Ok yaydan çıktı, davalar açıldı, ödemeler yapılmaya başlandı. Bir yandan da anlaşanlar için sökümler başladı. Bazı binalar var tamamı kaldırılacak. Sökülmesi gereken tarihi vasfı olmayan, tamamen dokusu bozulmuş ve betonarme binalar var. Anıtlar Kurulu nasıl karar vermişse o şekilde olacak. Sökümler başlayacak, hep birlikte devam edecek. Her bir binayla ilgili Anıtlar Kurulu karar verecek. Adım adım gidilecek. Tescilli yapılar tescile uygun şekilde yapılacak.”

9. ANITLAR KURULU (YANİ YENİLEME KURULU) DAHA KARAR VERMEDİ Mİ?

“DEPREM İÇİN DE YAPILAN BİR PROJE”

Demircan, “Tarlabaşı Yenileme Projesi”nin kültür mirasını koruyan bir proje olmanın yanı sıra deprem için de yapılan bir proje olduğunu söyledi.

Belediye olarak bölgeyle ilgili bir proje geliştirme zorunluluğunda olduklarına işaret eden Demircan, getirecekleri çözümün de devleti zarara uğratmayacak, mümkün mertebe kamu kaynağını kullandırmayacak ve vatandaşın hukukunu koruyacak bir çözüm olması gerektiğini belirtti.

Demircan, “Tarlabaşı'nın bugünkü halinin bir değeri var. Bir de yapıldıktan sonraki değeri var. Vatandaşımız bugünkü haliyle binasını teslim ediyor ama sonuçta bunun yerine aldığı mal, bugünkünün kat be kat üzerinde bir değerle geri dönüşü var.

Kurulan mekanizma bir kazan kazan mekanizması

10. KURULAN MEKANİZMANIN BİR KAZAN KAZAN MEKANİZMASI OLDUĞUNU SÖYLÜYORSUNUZ, EN AZINDAN DURUMU KABUL EDİYORSUNUZ, DOĞRUYU SÖYLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
Burada hem kent, hem yatırımcı, hem mal sahibi kazanıyor. Neticede kamu da çevresini güzelleştirdiği için kazanmış oluyor” diye konuştu.

11. SAYIN BAŞKANIM, BIRAKIN DA GÜZELLEŞME NE DEMEK BUNA İSTANBULLULAR KARAR VERSİN, TALİMHANE’NİN NE KADAR GÜZELLEŞTİĞİNİ (!) HEP BERABER GÖRMEDİK Mİ?

İşin uzmanları tarafından hazırlanan projelerin Anıtlar Kurulunda tasdik edildiğini ve bu avam proje üzerinden mekanizmanın yürüdüğünü bildiren Demircan, “Burada bir hukuksuzluk, keyfilik, vurdumduymazlık, tarihi mirası yok etme gibi bir şey söz konusu değil

12. YIKMAK YOK ETMEK DEĞİL MİDİR YOKSA YENİ BİR DİL Mİ İCADEDİYORUZ?
Bilakis sürekli teker teker yok olan, çöken, giden kültür mirasını belli bir konsept içinde belli bir proje içinde korumak var” dedi.

13. YANİ SİZ DE YENİ TARİHİ BİNA YAPAN SİHİRBAZLAR ARASINA KATILMAYI MI AMAÇLIYORSUNUZ?
 
“TARLABAŞI'NA GÖKDELEN TALEBİ VARDI”

Projeye karşı çıkan ve durdurulması için UNESCO'ya başvuran İstanbul Tarlabaşı Mülk Sahipleri ve Kiracıları Kalkındırma ve Sosyal Yardımlaşma Derneğinin kurucu 7 yöneticisinden 4'ünün kendileriyle anlaştığını bildiren Demircan, geri kalanların da kamuoyu önünde bu işi sanki “kültür mirasına yönelik bir duyarlılık” gibi takdim ettiklerini kaydetti.

“Oysa kapalı kapılar ardında bizden gökdelen dikmemizi talep ediyorlar” diye konuşan Demircan, kendi haklarına böylelikle daha fazla bir şeyler kazanmak istediklerini savundu.

14. MALSAHİBİNİN DE SİZİN KADAR SUÇLU OLDUĞU ANLAŞILIYOR – MAL SAHİBİNİN SUÇLULUĞU BENİ İLGİLENDİRMEZ AMA SİZİN SUÇLULUĞUNUZ İLGİLENDİRİR. İLGİLENDİRMESİ GEREKİR, DEĞİL Mİ? 

Bu durumun hoş olmadığını anlatan Demircan, niyetlerinin ne olduğunun ortada olduğunu söyledi.

15. SİZ DE BU DURUMUN HOŞ OLMADIĞINI SÖYLEYEREK, BU DURUM KARŞISINDA BİRŞEY YAPMAKTAN ACİZ OLDUĞUNUZU MU İMA EDİYORSUNUZ?

16. BU KADAR ACİZSENİZ, BU İŞİ YAPAMIYORSANIZ, NEDEN GÖREVİNİZDEN İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNMÜYORSUNUZ?
Buldukları çözümün, belediyenin tek başına ortaya koyduğu çözüm olmadığını ifade eden Demircan, şöylde devam etti:
“Burada insanlarla yapılan istişarenin neticesidir. 5-6 yıl önce buradaki insanlar 'Sayın başkanım biz buradaki binaları tek tek restore etmekten uzaktayız. Zaten bizim yaptığımız restorasyon yerini bulmaz. Harcadığımız paranın karşılığını alamayız. Sen bu işi projelendirmelisin. Hepsine birden bir yatırımcı gelmeli ki biz kurtulalım' dediler. Vatandaşların yüzde 80'i bundan yana bize taahhüt verdi, bundan yana tercih kullanmamızı istedi. Bunun üzerine biz de bu kanunun çıkması için başbakandan ricada bulunduk. Hükümetimiz bu kanunu çıkardı. Rakamlar da bunu teyit ediyor. Yüzde 70 anlaşma sağlandı. Demek ki burada bir konsensüs var. Geri kalan yüzde 30'un da projeye karşı duruşu hiçbir zaman olmadı. Ne oldu? Daha fazla bir imkan alabilir miyim derdi oldu.”

17. YÜZDE YETMİŞ KONSENSUS MUDUR? SAYIN BELEDİYE BAŞKANIM, OFİSİNİZDE BİR TÜRK DİL KURUMU SÖZLÜĞÜ VARDIR HERHALDE, 3-5 DAKİKANIZI AYIRIP, O SÖZLÜKTEN SÖKME, KORUMA, KALDIRMA, AYAĞA KALDIMA, TARİH, MİRAS KELİMELERİNE BİR BAKTINIZ MI HİÇ?

3 AYRI PROJE YAPILDI

Demircan, proje kapsamında 278 binanın tek tek rölöve, restitüsyon ve bunlara dayanarak restorasyon projelerinin yapıldığını ve bunların da kültür mirası adına var olan bir değeri kaybetmemek  adına yapıldığını söyledi.

18. “DEĞERİ KAYBETMEMEK”: SAYIN BAŞKANIM, YENİ BİR KELİME DAHA ÇIKARDINIZ ORTAYA, BU BANA ÇOK ÜZÜLDÜĞÜM BİR OLAYI HATIRLATTI: GEÇEN GÜN DEDEMDEN KALMA ALTIN SAAT ZİNCİRİMİ KAYBETTİM, ÇOK ÜZÜLDÜM. BANA ÇOK İYİ BİR FİKİR VERDİNİZ, ŞİMDİ HEP BOYNUMA TAKTIĞIM O ZİNCİRLE BİR RESMİMİ BULUP, AYNISINI (NASIL AYNISI OLURSA) YAPTIRACAĞIM, ALTINDAN OLMASINA DA GEREK YOK, ALTIN SUYUNA BATIRTIRIM. SORUM ŞU, BÖYLECE O ZİNCİRİ BULMUŞ OLURUM DEĞİL Mİ?
 
"Tarlabaşı Projesi, tesadüflerin cirit attığı bir proje değil"

19. BAKIN BU KONUDA SİZİNLE TAM BİR KONSENSUS İÇİNDEYİM.
3 yıldır sadece proje çalışması yapılıyor. 15'den fazla bu konuda deneyimli mimar ekiple bu iş çalışılıyor” diyen Demircan, “Bu kent hepimizin. Beyoğlu hepimizin. Eksiğimiz de olabilir, yanlışımız da olabilir ama yapıcı bir şekilde insanlar gelip bizlere söylemeli, tartışmalı. Bu devletin kurumları ve kuralları vardır. Bu kurum belediyedir, Anıtlar Kurulu'dur. Burası SİT bölgesidir. Anıtlar Kurulunda bu projelerin her biri ayrı ayrı onaylanır” dedi.

20. YAPICI KELİMESİNİ DE NE ANLAMLA KULLANDIĞINIZI MERAK EDİYORUM. SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZİ ONAYLAMAK ANLAMINDA KULLANIYORSUNUZ DEĞİL Mİ?

21. BU PROJE YERİNE TEK TEK YAPILARI ONARMANIN DOĞRU OLDUĞUNU KİMSE SÖYLEMEDİ Mİ SİZE?

22. KENTSEL KORUMAYA ÖRNEK OLSUN DİYE 7 MİLYON DOLARLIK FENER BALAT PROJESİNİ KİMSE SİZE ANLATMADI MI?

23. BEYOĞLU BELEDİYESİNE AÇILAN DAVALARIN FARKINDA DEĞİL MİSİNİZ?

24. TARİHİ BİR ALANIN YÖNETİCİSİ OLARAK TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN DE İMZALAMIŞ OLDUĞU ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERİN VE BU SÖZLEŞMELER KAPSAMINDAKİ ULUSLARARASI KORUMA KRİTERLERİNİN FARKINDA DEĞİL MİSİNİZ?

Demircan, Tarlabaşı'nın bu haliyle durmasından kimin gönlünün, vicdanının rahat olduğunu sorarak, “Bugün İstanbul'da bir deprem olsa, burada taş üstünde taş bulabilir miydik?

25. BU BİNALARIN 4 SENEDE ELİNE DİPLOMA ALMIŞ HERHANGİ BİR MÜHENDİSTEN DEĞİL, HAKİKİ DEPREM MÜHENDİSİ OLAN, TARİHİ YAPILARI ANLAYAN, ULUSLARARASI KİMLİĞE SAHİP KİŞİLERDEN, DEPREME DAYANAMIYACAK OLAN BİNALARI SAĞLAMLAŞTIRMAK İÇİN NELER YAPILABİLECEĞİ HAKKINDA DÜŞÜNCELERİ İLE BİRLİKTE, ALINMIŞ DEPREM RAPORLARINI, TEKER TEKER,  ORTAYA KOYABİLİR MİSİNİZ?
 Bugün en azından buranın rölöveleri, restitüsyon projeleri cebimizde duruyor Bunlar Beyoğlu'nun kazanımları. Hepsi bir aşama. Hukuk içinde kalarak bu çalışmaları yapıyoruz” diye konuştu.

26. TIPKI BENİM KAYBETTİĞİM DEDEMDEN KALMA SAAT ZİNCİRİ İLE ÇEKİLMİŞ RESMİM GİBİ DEĞİL Mİ?

http://www.yapi.com.tr/haberler/emine-erdogmustan-a-misbah-demircana-acik-mektup_82443.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Tarihi koruma anlayışı bir kere daha ticari ranta karşı yenik düşüyor. Bir kentin tarihi yapılarını koruma bilincine sahip çıkmak en başta bölge belediyesinin en önemli vazifelerinden biri olmalıdır. Öğrencilik yıllarımın geçtiği İtalya'nın Floransa'sında bu bilinçlenmeyi yaşayarak öğrendim. Bu kuşaktan kuşağa aktarılan, adeta genetik kodlara işlenmiş bir dürtü gibi olmalıdır. Görünen o ki Beyoğlu Belediye Başkanı ne bu tür bir bilince sahip ne de bu kültüre. Sayğıdeğer Duayen Emine Hanım'ın çabalarını ve katkılarını gönülden destekliyorum. Belediye Başkanının bir daha düşünmesini ve telafisi olmayacak adımları atmamasını temenni ediyorum. Tarihi yapıların gelecek kuşaklara aktarılması bu ülkenin her bireyi için bir sorumluluktur. Tarlabaşı Tarihi Binalarının aslı korunarak ruhuna uygun olarak restore edilmelidir. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!