Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

En Verimli Topraklar Sanayiye Kurban Ediliyor

Trakya'da, Türkiye'nin en verimli toprakları çarpık sanayileşme sebebiyle yok oluyor. Fabrikaların boşalttığı kimyasal atıklar nedeniyle Ergene Nehri ile Çorlu Deresi'nin suyu kullanılamaz hale geldi. Bölgeyi bekleyen yeni tehlike İstanbul'dan gelecek 2 milyonluk göç... Birinci derecede tarım arazilerine sahip bölgeye her yıl yeni fabrikalar

CNN Türk
1 En Verimli Topraklar Sanayiye Kurban Ediliyor

Trakya'da, Türkiye'nin en verimli toprakları çarpık sanayileşme sebebiyle yok oluyor. Fabrikaların boşalttığı kimyasal atıklar nedeniyle Ergene Nehri ile Çorlu Deresi'nin suyu kullanılamaz hale geldi. Bölgeyi bekleyen yeni tehlike İstanbul'dan gelecek 2 milyonluk göç... Birinci derecede tarım arazilerine sahip bölgeye her yıl yeni fabrikalar kuruluyor. Hükümet destekli yeni plana göre, İstanbul'un sanayisi de birkaç yıl içinde bölgeye kaydırılacak ve bölge yoğun göç alacak.
 
Ancak Trakya göç ve sanayileşmeyi kaldıracak kaynaklara sahip değil. Bölgenin yeraltı suları çekiliyor, havzaları fabrika atıklarıyla kirletiliyor. Kendi görüşlerinin alınmamasına tepki gösteren belediyeler, "Fabrikasız yaşayabiliriz ancak susuz yaşayamayız" diyor.
 
İstanbul rahatlayacak ama...

İstanbul'un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi ile birlikte İstanbul Metropolitan Planma Merkezi, hükümetin de desteğini alarak kentteki sanayinin Trakya'ya kaydırılmasına karar verdi. Bu proje kapsamında İstanbul'un trafiği rahatlayacak ve nüfus oranında büyük azalma yaşanacak. İki yıl içinde projenin tamamen faaliyete geçmesiyle birlikte İstanbul'daki sanayi Edirne, Tekirdağ, Çerkezköy, Çorlu ve Lüleburgaz'a kaydırılacak. Sanayi ile birlikte ise 2 milyon kişinin 1.5 milyon nüfuslu Trakya'ya taşınması bekleniyor. Bu ani nüfus artışı beraberinde su sıkıntısı ile altyapı ve konut sıkıntısını getirecek.

500'ün üzerinde fabrika var

Şu an Trakya'da irili ufaklı 500'ün üzerinde fabrika bulunuyor. Çerkezköy Organize ve Sanayi Bölgesi'nde (ÇOSB) 200 fabrika bulunuyor. Dünyaca ünlü fabrikaların faaliyet gösterdiği OSB'de 50 binin üzerinde işçi çalışıyor. Çerkezköy'de faaliyet gösteren fabrikaların Çorlu Deresi'ne bıraktığı kimyasal atıklar ise çiftçileri sıkıntıya sokuyor. Türkiye'nin en verimli topraklarına sahip olan Trakya'da, fabrikaların boşalttığı kimyasal atıklar nedeniyle Ergene Nehri ile Çorlu Deresi 'nin suyu kullanılamaz hale geldi. Bu dere ve nehirden su alan çiftçilerin verimleri de düştü.
 
Özellikle Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nden Çorlu Deresi'ne ve daha sonra Ergene Nehri'ne boşalan kimyasal atıklı su zehir saçmaya başladı; etrafa yaydığı ağır kokunun yanı sıra Ergene Nehri'nde canlı türü yaşayamaz oldu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/en-verimli-topraklar-sanayiye-kurban-ediliyor_62777.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Doktor kim şehir ile yapılanma ile ilgili konuşuyor. Herkes kendi işine baksın YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!