Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Enerjide Coğrafi Bilgi Sistemi Dönemi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik üretim ve dağıtımı, madencilik, doğalgaz, petrol, bor, kömür gibi bakanlığın faaliyet gösterdiği alanlara ilişkin ayrıntılı tematik haritalar üreten Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi'ni hayata geçiriyor.

yapi.com.tr / AA
Enerjide Coğrafi Bilgi Sistemi Dönemi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakanlığın 'Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi' ve yeni internet sayfasının tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, bilgiyi en iyi organize eden ve yorumlayan ülkelerin küresel anlamda ön plana çıktığını söyledi. Coğrafi Bilgi Sistemi'nde 15 milyon veriyi kullanacaklarını ve bunların her gün güncelleneceğini bildiren Yıldız, bu rakamların 2015'e kadar daha da artacağını söyledi. Bakan Yıldız, ilgili bakanlıklarla tek dil oluşturacak şekilde verilerin toplamasını hedeflediklerini ifade etti.

Rakamlar konusunda iyi olunmayan bir sektörün yönetilemeyeceğini vurgulayan Yıldız, sistemle, enerjiyle ilgili bütün rakamların olduğu, sistemin tümüne hükmedilebilen bir yapıyı kurguladıklarını anlattı.

Atmosfere açık bir işletmecilikte birçok değişken olduğuna işaret eden Yıldız, güneş 3 derece fazla ısıttığında klimalar dolayısıyla tüketimin değiştiğini, bunun üretime yansıdığını belirtti.  Yaklaşık 1000'e yakın santralde üretim yaptıklarını, 1 milyon 100 bin kilometreye yakın iletim ve dağıtım hattı bulunduğunu dile getiren Yıldız, bunların her birinin nasıl işlediğinin, aktif 29 milyon abonenin nasıl yönetildiğinin görülmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin nüfusunun 77 milyon civarında olduğunu ama enerji iletilen nüfusun yaklaşık 90-92 milyon civarında olduğuna dikkati çeken Yıldız, nüfusu 10-12 katına çıkan turizm alanları bulunduğunu söyledi.

Çalışmaların 2015 sonuna kadar devam edeceğini belirten Yıldız, bakanlık bünyesindeki ilgili ya da ilişkili 28 genel müdürlüğün kendi içinde konuşabildiği, diğer bakanlıklarla yatırım alanlarının çakışıp çakışmadığının kontrol edildiği, hangi yatırımların öncelikli olduğunun görüldüğü bir sistemin ortaya çıkacağını bildirdi.

Genel müdürlüklere görev

Yıldız, "Genel müdürlüklerimize ve mesai arkadaşlarımıza yeni bir hedef veriyoruz, bütün kurumlar kendi içerisinde bütün bu rakamları şeffaf hale getirip havuza aktaracaklar. Bu, havuzun bizler tarafından değil aynı zamanda basın mensupları ve özel sektör mensupları tarafından da izlenebilmesinin yolunu açacak. Bakanlığın sürdürülebilir rakamlarla şeffaf hale gelebilmesi için uğraşıyoruz. Üretici ve tüketiciler, maden ve birçok alanda MTA'nın sismik verileri, fay hatlarına varıncaya kadar her birini rahatlıkla izleyebilme imkanına sahip olacak" dedi.

Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi kapsamında elektrik üretim ve dağıtımı, madencilik, doğalgaz, petrol, bor, kömür gibi bakanlığın faaliyet gösterdiği alanlara ilişkin ayrıntılı tematik haritalar oluşturulmasını içeriyor. Haritada tanımlanan işletmelere ilişkin güncel veriler, rezerv, kapasite ve üretim sistem üzerinden takip edilebiliyor. Sistem üzerinden dünya geneli ve bazı ülkelerde enerji alanındaki gelişmeler ile enerji fiyatları da izlenebiliyor. Haritadaki tüm veriler bakanlığın bağlı, ilgili ve ilişkili kurumları tarafından sürekli güncellenecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/enerjide-cografi-bilgi-sistemi-donemi_121692.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!