Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

EnerjiSA Çanakkale Rüzgar Enerji Santrali Açıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Mersin Akkuyu'da, Sinop'ta, farklı yerlerde bir nükleer santrali yapıyorsak, mutlaka bu aynı zamanda, şu anda pervanesi altında bulunduğumuz rüzgar santrallerini desteklemektir, aynı zamanda su santrallerini desteklemektir veya tersi; eğer biz rüzgar santralleri yapıyorsak, mutlaka diğer yatırımları

yapi.com.tr / AA
1 EnerjiSA Çanakkale Rüzgar Enerji Santrali Açıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Mahmudiye beldesinde, EnerjiSA Çanakkale Rüzgar Enerji Santralinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin büyüdüğünü, enerji sektörünün, Türkiye'nin bu büyümesini karşılamak için bütün kurum ve kuruluşlarıyla çalıştığını, bunun ayrılmaz bir parçasının da, karşısında gördüğü özel sektör temsilcileri olduğunu vurguladı.

Liberalleşen, özelleşen, serbestleşen ve rekabet ortamında bütün bunları sağlayacaklarını ifade eden Yıldız, ''O yüzden özel sektör bizim ayrılmaz bir parçamız, hatta yeri geliyor kamudan daha önde bunları yapabilme kapasitesine sahip olduğu için de direkt destekleyeceğimiz bir yapı içerisine giriyor'' dedi.

Konuşmasında, Çanakkale'nin, tükettiğinden daha fazla üreten bir il olduğunu dile getiren Yıldız, bununla ilgili olarak Ankara'daki gayretlerinden dolayı Çanakkale milletvekillerine teşekkür ederek, ''Türkiye'den alacağı olan bir ilimizdir Çanakkale. Bazı illerimiz tüketimini ancak karşılar. Bazı illerimiz tüketimini karşılamak için diğer illerden ödünç enerji alır ama Çanakkale tam tersi. O açıdan ben Sayın Güler Hanımı, Sabancı Grubunu tebrik ediyorum. Çanakkale, yatırım yapmak için iyi bir yer'' ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldız, Türkiye'nin, bütün sektörlerinin başına sürdürülebilir siyasi istikrarı koyduğunu belirterek, 2023 senesi için temel vizyonu; yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ön planda tutulduğu bir yapı olarak tanımladı.

Petrolün varilinin 120 dolarlara dayandığı şu günlerde, yapılan açılışla çok daha yerli, çok daha milli bir projenin altına imza atmış olduklarını anlatan Yıldız, ''Ben burada Verbund'u da tebrik ediyorum. Türkiye'nin hem istikrarına olan güvenlerinden dolayı hem de seçtikleri enerji sektöründeki doğru seçimlerden dolayı. İyi bir ortakları var, beraber daha çok proje gerçekleştirebilecekler'' dedi.

Taner Yıldız, enerjide teknik bir konunun da bulunduğunu kaydettiği konuşmasında senenin bütün saatlerinde çalışabilecek bir yapının varlığının önemli olduğunu ifade etti. Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yani Türkiye'nin her tarafını, yeterli olsa rüzgar santralleriyle donatsak, bu sistem çalışır mı? Normalde bu sistem çalışmaz. Bizim bunları nükleer santral gibi, doğalgaz santrali gibi, kömür santrali gibi, senenin hemen hemen bütün saatlerinde çalışabilecek bir yapının üzerine oturtmamız lazım ki, rüzgar olmadığında Türkiye'nin enerji çekim noktaları sıkıntıya düşmesin. Yani, burada yine aynı gruba bağlı çimento fabrikası var, tamamını rüzgarla besleyemeyiz bunun, yeterli olmuş olsa bile. O açıdan şöyle bir gerçeğin altını kalın çizgilerle çizmek istiyorum, o da şu: Eğer biz bir yerde, Mersin Akkuyu'da, Sinop'ta, farklı yerlerde bir nükleer santrali yapıyorsak, mutlaka bu aynı zamanda şu anda pervanesi altında bulunduğumuz rüzgar santrallerini desteklemektir, aynı zamanda su santrallerini desteklemektir veya tersi, eğer biz rüzgar santralleri yapıyorsak, mutlaka diğer yatırımları da yapmak elzemdir, zorunludur.''

Mart ayının sonuna kadar, yaklaşık bin 600, bin 700 megavatlar civarında rüzgar santralinin lisanslanma işlemlerinin tamamlanacağını anımsatan Yıldız, 2013 yılı sonuna kadar Türkiye'de, 12 bin 13 bin megavat civarında rüzgar santrali potansiyeli oluşturmaları gerektiğini bildirdi.

Şu anda, Türkiye'nin kurulu gücünün yaklaşık 50 bin megavatlar civarında olduğunu, lisans müracaatında bulunan ve kurulun önünden geçen 128 bin megavat civarında bir gücün olduğunu, 50 bin megavat civarında da lisanslanmış müracaat bulunduğunu açıklayan Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

''2023 yılına kadar bütün gücümüzü en az iki katına çıkartmamız lazım, bu da yaklaşık yılda 7-8'lik büyüme demektir. O açıdan, ne kamunun özel sektörü oyaladığı, ne de özel sektörün kamuyu oyaladığı bir yapı istemiyoruz. Kamu burada üzerine düşeni yapmak zorunda, özel sektörün önünü açmak zorunda ve biz Enerji Bakanlığı ve EPDK olarak her kurumumuzla beraber özel sektörün yanındayız ve bu yatırımların yanındayız.''

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/enerjisa-canakkale-ruzgar-enerji-santrali-acildi_85996.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Aferin Sabancı Grubu'na, Türkiye bu kadar rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kayakları varken bu alanlara şimdiye kadar yatırım yapılmamış olması büyük bir kayıp. Nükleer teknoloji yerine bu tür bedava kaynaklardan faydalanmak bence çok daha akılcı bir yaklaşım. Sabancı Grubu'nu bu konuda gerçekten kutluyorum ve yenilenebilir enerji kaynaklara yatırımını canı gönülden destekliyorum. Teşekkürler. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!