Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Erdoğan, Acarkent'e Niye Geldi?

İsmet Acar, Başbakan ve Maliye Bakanı'nın Acarkent'e geldiğini doğruluyor, ancak kendisiyle görüşüldüğü bilgisini yalanlıyor. Erdoğan ve Unakıtan sivil araçla Acarkent'e niçin geldi ve kiminle görüştü acaba? Acar'ın dediği gibi bir milletvekiliyle mi, Cüppeli Ahmet Hoca'yla mı, yoksa İsmet Acar'la mı?

Cumhuriyet Gazetesi/Miyase İLKNUR
Erdoğan, Acarkent'e Niye Geldi? Acarlar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Acar

b>Acarkent son zamanlarda alışık olmadığı türden ziyaretçileri konuk ediyor. İki ay önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Maliye Bakanı Unakıtan sivil bir araçla Acarkent'e gelerek görüşmelerde bulunuyor. Bizim aldığımız bilgilere göre İsmet Acar'la iki saate yakın görüşüyorlar. Konu, Acaristan. İsmet Acar, Başbakan ve Maliye Bakanı'nın Acarkent'e geldiğini doğruluyor, ancak kendisiyle görüşüldüğü bilgisini yalanlıyor. Erdoğan ve Unakıtan sivil araçla Acarkent'e niçin geldi ve kiminle görüştü acaba? Acar'ın dediği gibi bir milletvekiliyle mi, Cüppeli Ahmet Hoca'yla mı, yoksa İsmet Acar'la mı?

Bu arada geçtiğimiz günlerde belediye yetkilileri de Acarkentlilerin konuğu oldu. Site sakinlerinin tarikat bağlantılı olmakla itham ettiği ve sitede olmasına pek de sıcak bakmadıkları Dost Koleji'ndeki toplantıda site sakinleri ile belediye yöneticileri arasında sert tartışmalar yaşandığı söyleniyor. Belediyecilerin "Burada cami de yok" sözlerine tepki gösteren site sakinleri cami istemediklerini belirtince belediyeciler "Leşinizi nerden kaldıracaksınız?" diyor. Bunun üzerine toplantıda karşılıklı atışmalar yaşanıyor.

Acarkent'in son konuklarından biri de bizdik. İsmet Acar'la söyleşimizin kalanını bugün yayımlıyoruz. Ancak dünkü sayfamızda teknik bir hata nedeniyle soru ve cevapların sırası karıştığından o bölümleri yeniden yayımlamak zorunda kaldığımızı belirtir özür dileriz.

Sizi kollama ve kayırma iddiasıyla bir sürü bürokratın başı yandı. Bürokratların, hakkında soruşturmalar, davalar açıldı, görev yerleri değiştirildi. Neden peki?

Acar : Bunu söyleyen kim? Yedi yıl benim şirketlerimde çalışıp zimmetine para geçiren, yapan, hem bizde çalışıp hem de aynı zamanda devletten maaş alıp emekli olan Ahmet Başer.

Peki siz devlette çalışan birine aynı dönemde şirketinizde iş vererek suç ortağı olmuyor musunuz?

Acar: Hayır. Ahmet Başer'in benimle ilgili yaptığı iddiaların tamamının yalan olduğu yargının verdiği kararla da kesinleşmiştir. Bu şahsın 2005 yılında savcılığa yaptığı suç duyurusu sonucunda benim aleyhimde sulh mahkemesinde dava açıldı ve iddiaların doğru olmadığı mahkeme kararında belirtildiği gibi Yargıtay'ca da onaylanmıştır. Benim yüzümden ne bir savcı tayin edilmiş, ne bir hâkim tayin edilmiş. O dönemin başsavcısı 9 sene Beykoz'da kalmış, görev süresi dolmuş başka ilçeye gitmiştir.

Bu, çekilişten araba çıkarttığınız savcı mı?

Acar: Olur mu öyle şey? Bu savcıyı hayatımda bir defa gördüm. 2001 ya da 2002'de bizde yılbaşı balosu düzenlendi. Bu baloya Beykoz'un tüm kamu bürokratları davetliydi. Biz o gün baloya katılan 200 civarındaki insana bilet dağıttık. Biz aynı zamanda Volkswagen bayisiyiz, bir tane Polo araba koyduk ve çekiliş yapıldı, büyük bir tesadüf sonucu benimle hiç tanışıklığı olmayan Cavit Bey'e araba çıktı. Bununla ilgili de o Ahmet Başer, Adalet Bakanlığı'na 1.5 yıl evvel tüm şikâyetlerini yaptı. Soruşturma yapıldı ve yasadışı bir şey olmadığı ortaya çıktı.

Çekilişi noter mi yaptı, yoksa İzmir torba işi mi yaptınız?

Acar: Yok, noter yapmadı ordaki bir kişi yaptı. Tesadüfen çıktı. Ama bu savcının Kadıköy'e tayini kendi talebiydi.

Bir diğer savcının oğlunu da İtalya'ya dil kursuna yollamışsınız?

Acar: Böyle bir şey olabilir mi? Beykoz Başsavcısı Cengiz Bey'in oğlu üniversiteyi bitirmiş. Dört aylığına İtalya'ya gitmek istiyor. Aynı zamanda çalışmak için bir iş bulunabilir mi gayreti içinde. Ahmet Başer de bizim peyzaj bölümünün genel müdürü. Savcı bana telefon edince fidan alımı için İtalya'ya gidip gelen Başer'e söyledim. Ahmet Başer ordakilerle görüşüp böyle bir iş temin edemedi. Olay bundan ibarettir. Sayın savcı sonra çocuğunu nasıl gönderdi ben bilmiyorum.

Savcı niye sizden böyle bir yardım istiyor?

Acar: Nedenini anlattım. Adam bizim peyzaj şirketimin İtalya ile iş bağlantıları olduğunu biliyor.

Nerden biliyormuş allahaşkına? Ben sizin peyzaj şirketinizi biliyorum, ama hangi ülke ile iş yaptığınızı nerden bileyim?

Acar: Yahu ben bunların hepsini tanırım. Yani benim Beykoz'daki bürokratları tanımamda bir mahzur mu var? Acarlar Şirketi'nin yöneticisi olan benim, Beykoz'daki bürokratların yanına zaman zaman gidip çay içmesinde bir mahzur mu var? Konu yargı tarafından araştırılmış kimse de suçlanmamıştır. İsmet Acar'ın bir tane savcıya çekilişten araba çıkartma aczine düştüğünü nasıl düşünebiliyorsunuz?

'Haberler gerçeği yansıtmıyor'

Ben bağlarsam işi yukarıdan bağlarım mı demek istiyorsunuz?

Acar: Öyle işim olmaz hiç. Niçin böyle bir şey yapılabilir? Onunla bir işiniz olur, bir davanız olur da böyle bir iddia ortaya atabilirsiniz. Adamcağızın ömrümde odasına girmedim. Yazılı ve görsel basında günlerdir hak etmediğim saldırılara maruz kalıyorum. Bu konuda resen Cumhuriyet başsavcılığı soruşturma açtı. Sayın Bakan Pepe, herhalde yanlış bilgilendirmeden dolayı Bütçe-Plan Komisyonu'nda söylediği sözleri, manşetlere "İşte devletin gidemediği site Acaristanbul" , "Acaristan Silahlı Kuvvetleri" , "Silah zoruyla talan" başlıklarıyla çıkmasıyla ilgili yapılan soruşturmada 30 Kasım 2006'da verilen kararda gerek orman görevlilerinin gerekse belediye görevlilerinin hiçbir mukavemetle karşılaşmadıkları, tam tersine hoşgörü ve kolaylık gösterildiği, açıkça belirtilmiştir.

Basının kaynağı bakanın sözleri. Koskoca TC'nin bakanı. Yalan mı söyledi?

Acar: Ben sayın bakanın yanlış bilgilendirmeden dolayı bu sözleri söylediğini düşünüyorum. Sayın bakana düşen, "Bana yanlış bilgi verildi. Yanlış beyanda bulundum" demesidir. Bakandan özür beklemiyorum, ama bir düzeltme bekliyorum. Birilerinin suçlanabilmesi için ortada bir suçun olması gerekmez mi? Suç eğer bu yasanın olmasıysa, o yasayı hazırlama suçu da Orman Bakanlığı'na ait değildir. Çünkü bu yasalar 1986 ve 87 yılında milletvekilleri önergeleriyle çıktı.

'Bu, yargıya müdahaledir'

Bu dönemde neden üzerinize gelindi?

Acar: SİT kurulu kararlarına kamu ve tüzelkişiliklerin uyma zorunluluğu var. Ayrıca kesin izin için belgelerim tamam. Zımnen verilmiş sayılır. Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler de bu karara göre ruhsat verdi. Bu konu yargıya intikal ettiğine göre artık konuşmamalıyız. Ben susuyorum ancak hem Orman Bakanı hem de Adalet Bakanı konuşuyor. Bu, yargıyı etkilemez mi? Adalet Bakanı'nın konuşması ibret ve hayret vericidir. Anayasanın 138'inci maddesi alenen ihlal edilmiştir. Sayın Orman Bakanı eski bir müdür muavininin evrak sakladığını, hakkında soruşturma açıldığını ve bu müdür muavininin sonradan bizim şirketimizde çalıştığını söylüyor. Kesinlikle Niyazi Kurtuluş adlı bu kişi bizde çalışmamıştır. Bunu ispat edene yine o söylediğim taahütlerim geçerlidir.

Ama şunu karıştırmayalım. Niyazi Kurtuluş emekli olduktan sonra Sarıyer'de benim yaptığım Uyum Sitesi'nde kiracı olarak oturmuş. Site sakinleri de onu site yönetimine getirmişler. Bir süre görev yapmış. Site yönetiminin benimle ne ilgisi var. Niye bu dönemde üzerime gelindi? 18 yıl süre içinde bu kadar belediye başkanları bu kadar bakanlar geldi geçti. Kıyamet kadar raporlar oluştu. Sayın Orman Bakanı 4 yıldan beri görevde. Kaldı ki, Acarkent'le sayın bakanın uzaktan yakından hiçbir ilgisi yok. Bu süreçte gündem değiştirmek için mi, yanlış bilgilendirildiği için mi, Acarkent ve Beykoz Konakları'nda oturanları hedef alarak fakirlik edebiyatı yapmak için mi bilmiyorum.

Sayın bakan beni bağışlasın, basın özel şahıslara ait 9 bin küsur hektar tapulu mülkten bizimki sadece 455 hektardır. Devlet ormanlarından orman görevlilerin görevini yapmamasından kaynaklanan 2 B ile orman köylerini bıraktılar rant olan yerler çıkarıldı. Ben asla yapılanın yıkılmasını taraftar değilim. Önemli olan onu yaptırmamaktır. Sayın bakanın yaptığı akıl işi değil, mantık işi değil. Televizyon televizyon dolaştı. Biz Türkiye'nin 500'üne değil 1000'ine bile giremeyen bir şirketiz. Mütevazı bir şirketiz. Bizi niye hedef seçiyorlar anlamış değilim.

'Vergi incelemesine alındım'

Acarkent ve Acaristanbul tartışmaları yoğunlaşınca vergi takibine alındınız mı?

Acar: Evet doğru, geldiler. Vergi denetmenleri geldi. Ama her zaman bu denetlemeler yapıldı. Bu Ahmet Başer'in yaptığı ihbar sonucunda 460 milyon dolar vergi borcu 1 milyar dolar olmuştur diye. Acarkent'in tümünü satsan bu kadar para etmez. 1999'dan 2004'e kadar 40 kez inceleme yapıldı. Şimdi yeniden inceleyecekler. Sayın bakan bizim sicilimizin bozuk olduğunu söyledi. 23 yıllık iş hayatımız boyunca hiçbir kamu ihalesine katılmayan, hiçbir özelleştirme ihalesine katılmayan, devlete karşı yükümlülüklerini bir tek gün aksatmayan, kendi tapulu mülklerinde inşaat yapan, hiçbir ruhsatsız ve iskânı inşaatı olmayan bir işadamıyım. Hâlâ sicilim bozuksa kamuoyunun takdirine bırakıyorum.

Bundan iki ay kadar önce Başbakan Erdoğan ile Maliye Bakanı Unakıtan Acarkent'e gelip Acaristan konusunda sizinle iki saate yakın görüştü mü?

Acar: Acarkent'e geldiği doğru ama benimle görüşme olmadı. Burada oturan bir milletvekiline gelmişler galiba.

Başbakan'ın milletvekilinin ayağına gitmesi biraz manidar. Sizinle görüştüğü yolunda iddialar çok ciddi.

Acar: Efendim benimle görüşmediler. Ben de sizin gibi duydum.

http://www.yapi.com.tr/haberler/erdogan-acarkente-niye-geldi_50104.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!