Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Estetik Komisyonu" Tepkisi: Projeler Kimliksizleşecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın TOKİ eliyle başlattığı 'yöresel mimari' hamlesi, belediyelere tanınan yeni yetkiyle hız kazandı.

yapi.com.tr
"Estetik Komisyonu" Tepkisi: Projeler Kimliksizleşecek!

Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, bakanlığın yönetmelik değişikliğiyle belediyeler, yapıların inşasında yöresel mimarinin dikkate alınması ve yöresel malzeme kullanılmasını zorunlu tutabilecek. Bu kapsamda belediyeler bünyesinde kurulacak 'mimari estetik komisyonları' mimari eserlerin ve projelerin estetik olup olmadığına karar verebilecek. Proje hazırlama ve ruhsat verme işlemi estetik komiyonların kararına bağlanacak. Komisyonlar tarafından 'özgün' kabul edilmeyen eserlerde ise ilk müellif görüşü alınmadan değişikliğe gidilebilecek. Mimarlar düzenlemeyi, Osmanlı Selçuklu mimarisini canlandırma girişiminin bir parçası olarak değerlendirdi.

"Mimarlık mesleğine hakaret"

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Ersen Gürsel, estetik değerlendirmenin belli kriterlere dayandırılamayacağını belirtti. Belediyeler bünyesinde kurulacak estetik komisyonlar tarafından mimari projeler üzerinde verilecek kararların projelerin özgün yapısına müdahale olacağını belirten Gürsel, “Düzenlemeyle mimari projeler kimliksiz bir hale gelecektir. Bunu çağdışı bir hareket olarak, mimarlık mesleğine yapılmış bir hakaret olarak görüyorum” dedi. Uygulamanın Osmanlı Selçuklu mimarisini canlandıracak bir adım olabileceğini belirten Gürsel, “Siyasi iktidar belli bir ideolojinin ve inanç dünyasının değerleri üzerine kurulu bir fiziki çevre yaratmak istiyor. Bakırköy, İncirli, Merter'e gittiğinizde yeni belediye binalarına, adalet saraylarına, kamu binalarına baktığınızda bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Yerel değerleri standart kalıplara değil, mimarların tasarımlarına bırakalım” dedi.

Mimar Korhan Gümüş ise “Estetik olan hangi hakla bir komisyon tarafından belirlenebilir? Dünyanın hiçbir yerinde herhangi bir kent yönetimi böyle bir saçmalıktan söz etmiyor. Bu abesle iştigaldir. Yerele benzemeye çalışmak çok sorunlu ve bunu sorgulamak lazım. Bugün kamu yapılarına baktığınızda Osmanlı-Selçuklu mimarisiyle yapılan uyduruk binalar görüyorsunuz. Bunların hiç mimari değeri yok ve hepsi çöp. Bu estetik kurullardan geçmeyen binalar ancak özgün olabilir” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/estetik-komisyonu-tepkisi-projeler-kimliksizlesecek_112350.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!