Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

FED Başkanları Faiz Artışı Konusunda Kararsız

FED Başkanları Faiz Artışı Konusunda Kararsız

yapı.com.tr
FED Başkanları Faiz Artışı Konusunda Kararsız

St. Louis FED Başkanı James Bullard, küresel hisse senetlerinde yaşanan satış dalgasında FED'in de rolü olduğunu belirterek, ''FED, piyasalardaki satış dalgasından kısmen sorumlu tutulabilir'' dedi. Bullard, CNBC'ye verdiği mülakatta, borsadaki kayıpların bir kısmının FED'in geçmiş yıllarda izlediği faiz artırım politikasından kaynaklandığını belirtti. Piyasa aktörlerinin, Fed'in geçen aralık ayında faiz artışına başlamasının ardından 2004-2006'daki sıkılaştırma dönemini baz aldıklarını öngören Bullard, ''FED, 2004-2006 döneminde her toplantıda olmak üzere 17 faiz artışı yapmıştı. Bu, aralıktaki artışın ardından yatırımcıların FED'in ne olursa olsun daha fazla faiz artışı yapacağına ikna etti'' görüşünü paylaştı. Bullard, FED'in bu yüzden piyasalardaki satış dalgasından kısmen sorumlu tutulabileceğini ancak bunun şu anki yönetimin hatası olmadığını dile getirdi. Yatırımcıların, 2016'da yapılacak faiz artışlarının olumlu ekonomik verilere dayanacağını her fırsatta vurgulayan FED Başkanı Janet Yellen'a inanmadığını düşünen Bullard, piyasaların otomatik olarak bu yıl dört faiz artışı yapılacağı beklentisini fiyatladığını ifade etti.

"Şu an yeni bir faiz artışı mantıklı olmaz"

FED'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) oy hakkı bulunan Bullard, piyasadaki enflasyon beklentilerinin çok düşük olması nedeniyle yeni bir faiz artışını desteklemeyeceği sinyalini verdi. Bullard, ''Şu an başka bir faiz artışının mantıklı olmayacağını düşünüyorum. Çünkü yatırımcılar enflasyonun önümüzdeki 5 yıl boyunca yükselmeyeceğini öngörüyor'' değerlendirmesini yaparken, bunun ABD ekonomisinin Japonya'daki gibi resesyona girme riskine işaret ettiğini kaydetti. Öte yandan, varlık piyasalardaki satışların yeni bir balon riskini azalttığına dikkati çeken Bullard, ayrıca Birleşik Krallığın, Avrupa Birliğinden çıkma ihtimalinin ABD ekonomisini olumsuz etkilemeyeceği öngörüsünde bulundu.

"Kademeli faiz artışından yanayım"

San Francisco FED Başkanı John Williams da New York Üniversitesinde katıldığı bir programda, faiz artışına ilişkin açıklamalarda bulundu. FED'in faiz artışına geçen Aralık ayında başlamasını doğru bulduğunu belirten Williams, kademeli ve yavaş bir faiz artırım politikası izlemesinden yana olduğunu ifade etti. FOMC'nin bir sonraki toplantısı, 15-16 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek. FED Başkanı Janet Yellen, bu toplantının ardından basının karşısına geçerek, alınan kararları değerlendirecek. Analistler, bugüne kadar açıklanan ekonomik veriler ve yetkililer tarafından yapılan açıklamaların, Fed’in küresel piyasalardaki dalgalanma durulana kadar beklemede kalacağına işaret ettiğini kaydediyor. 

http://www.yapi.com.tr/haberler/fed-baskanlari-faiz-artisi-konusunda-kararsiz_143352.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!