Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Formula 1'e Tepki: "Seçilen Yer Yanlış"

Aralarında Mimarlar Odası ve öteki meslek odalarıyla TEMA ve ÇEKÜL gibi sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu 11 örgüt tarafından yapılan ortak

Yapı Dergisi



b>Aralarında Mimarlar Odası ve öteki meslek odalarıyla TEMA ve ÇEKÜL gibi sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu 11 örgüt tarafından yapılan ortak açıklamada, Formula 1 Yarışları için tahsis edilen Pendik, Akfırat beldesi sınırları içindeki alanın tamamının Ömerli Barajı su toplama havzası içinde olduğunu belirtilerek bu parseller turizm alanı ilan edilse bile turizm amaçlı tesislerin yapılmasına İSKİ Yönetmeliği'nin ve havza planının olanak vermediği belirtildi.

Ayrıca söz konusu kararın İstanbul'un kuzeyindeki ormanlık şeridin korunması ve kentin doğu-batı yönünde genişlemesi yönünde alınan ilke kararıyla da uyuşmadığı yer alan açıklamada Formula 1 Yarışları dolayısıyla bölgeyi bekleyen öteki tehlikeler özetle şöyle sıralandı:

"* Bu şeridin yaban yaşamı için büyük öneme sahip olduğu bilinmektedir. İstanbul coğrafyasına özgü endemik bitki türleri de elimizde kalan bu kuzey şeridinin önemini ve değerini arttırmaktadır. Söz konusu alanlar, yerleşimlere ve süreklilik arz eden tesislere değil, çevresel işlevlerin sürekliliğine tam olarak izin veren etkinliklere konu edilmelidir.
o Kuzey şeridinde ve bu bağlamda da Ömerli su toplama havzasında yerleşimler, sabit tesisler gibi yeni çekim merkezleri yaratılmamalıdır. Bu etkinliğin bir çekim merkezi yaratacağından kuşku duyulmamalıdır.

* 2250 dönümlük 1092-1093'nolu parsellerin yüzde 2 veya yüzde 6'sının kullanılacağının bazı çevrelerce belirtiliyor olmasına karşın, bu alanın tamamını kullanmak ve dönüştürmek zorunluluğu vardır: Pist alanı (5,5 km uzunluğunda) yaklaşık 1 000 dönüm, otopark (yaklaşık 60 000 araçlık) yaklaşık 1 000 dönüm, Formula 1 yarış ekiplerine lojistik destek alanları, 50 000 kişilik seyirci, 100 000 kişilik ayakta izleme alanı, yeme, barınma, tuvalet gibi gereksinimler için 200-250 dönümlük alan gerekmektedir.
o Gerek hazırlık, gerek lojistik destek, gerekse etkinlik sırasında yoğun bir ulaşım ve yol tesisi veya yol güçlendirmesi gereksinimi ortaya çıkacaktır. Bu da, arazi değerlerinin değişimi ve kullanımların dönüşümü konusunda olumsuz katkı getirecektir.

* Bu etkinliğin yaratacağı olumsuz etkiler içine atıkların, gaz emisyonlarının ve gürültünün sonuçlarının alınması gerekmektedir.

* Doğal kaynakların yönetimi konusunda ulaşılan aşamada ilke, ekosistem yönetimi mantığıdır. Bu havza çerçevesinde düşünüldüğünde, alanı bir ekosistemler bütünlüğünde algılamak ve yönetmek gerekmektedir.

* Söz konusu alanın bitişiğinde bulunan maki ve ormanla kaplı çok büyük bir alanın korunamama ve ranta açılma tehlikesi belirmektedir."

Öte yandan İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Formula 1 yarışlarının yapılacağı Tuzla Tepeören Köyü Karaaliler Çiftliği mevkiinde yer alan 2 milyon 189 bin metrekarelik araziyi yap işlet devret modeline göre kiralamak üzere ihale açtı.
İhale koşulları arasında, kiraya konu alanın 1092 ve 1093 parsellerin tevhit edilmek şartıyla bölgenin turizm alanına alınması, parsellerin turizm alanına alınmasından sonra 1/25000, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarının düzenlenmesi ile yeni imar durumuna göre alınacak turizm imar durumu doğrultusunda 5 km. yarış pisti, otopark, garaj, oteller, konaklama evleri, bakım atölyeleri ve yedek parça üniteleri projelerinin düzenlenerek 30 ay içerisinde parsellerin turizm alanına alınacak imar planına göre projelerin hazırlanarak, ilgili resmi kurumlara onaylatılması sayılıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/formula-1e-tepki-secilen-yer-yanlis_3509.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!