Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Gaziantep'e 50 Bin Konutluk Yeni Bir Kent

2023 yılına kadar aşamalı olarak tamamlanması hedeflenen 50 bin konutluk 'Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nin tanıtımı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in katılımıyla yapıldı

yapi.com.tr
Gaziantep'e 50 Bin Konutluk Yeni Bir Kent

'Gaziantep Kuzey Şehir Projesi' tanıtım toplantısında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, dünyada artık sürdürülebilir kalkınmadan bahsedildiğini vurgulayarak; toplumların yalnızca ülkeleriyle değil, şehir, birey ve odalarıyla da büyük bir rekabet içerisinde olduğunu belirtti. Projenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Şahin, yerel yöneticilere çok iş düştüğüne işaret etti ve 1970-1980’li yıllardaki şehirleşmeleri örnek vererek sağlıklı büyümenin önemini anlattı. Bugün büyükşehirlerdeki en büyük sorunun bireyselleşme ve mutsuzlaşma olduğunu ifade eden Şahin, “Öyle bir şehir kuracaksınız ki, bugün insan ilişkilerinin maksimum olduğu bir altyapı size verecek. Bu yalnızca ekonomik bir mesele değil. Ama aynı zamanda kültürel bir mesele. Geçmişi bu kadar kimlikli ve kültürlü olan bir şehrin mutlaka yeni bir şey söylemesi lazım” dedi.

Ergün Turan: Proje ülkemizin mimarlık ve mühendislik dünyası açısından da bir ilk

Yıllık ortalama 50 bin konut üreten bir yapıya sahip olduklarını, konut üretimindeki yüksek tecrübelerini yeni bir safhaya taşıdıklarını söyleyen TOKİ Başkanı Ergün Turan da bundan böyle idarenin sadece bina inşa etmekle yetinmeyeceğini ve yeni yerleşim alanları kuracağını vurguladı. Gaziantep'te hayata geçirilecek projenin, 8,5 milyon metrekarelik alanda 50 bin konutluk bir çalışmayı içerdiğine işaret eden Turan, bu projenin adeta yeni bir kent inşası anlamında geldiğini vurguladı.

Gaziantep'te hayata geçirilen çalışmayı çok önemsediklerini dile getiren Turan, şöyle devam etti:

"Bu büyüklükteki bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen bir proje olma özelliğiyle, ülkemizin mimarlık ve mühendislik dünyası açısından da ilktir ve bugüne kadar planlanmış en büyük yeni yerleşim projesidir. Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'ni sürdürülebilir şehircilik anlayışıyla tasarımcılar, şehir plancıları, sosyologlar, mimar ve mühendislerce çok boyutlu olarak planladık. Fiziki nitelikleri kadar ekonomik, kültürel ve sosyal ölçeklerini inceleyerek projelendirdik".

Turan, "Doğa ve çevreden mimariye, sosyal altyapıdan ulaşım ağlarına, nüfus artış hızından yıllık konut ihtiyacına kadar pek çok parametreyi, 50 bin konutluk alanda eşzamanlı üretilmiş bir çalışma planında buluşturduk. Her profilden ve her yaş grubundan insanımızın, eğitimden sağlığa, sosyal yaşamdan ulaşıma, tüm fiziki ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak kaliteli bir yaşam alanı kurguladık" diye konuştu.

2023 yılına kadar aşamalı olarak tamamlanacak

300 bin nüfuslu Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nin 2023 yılına kadar aşamalı olarak tamamlayacağını belirten Turan, projenin kentin mevcut yerleşimleriyle güçlü bağları olacağını bildirdi. Ticari, sosyal ve kültürel yapısıyla kendi içinde merkez niteliğine sahip olacak projenin sıcak, samimi, insan ilişkilerinin ön planda olduğu 300 bin nüfusu barındıracak yeni bir yerleşim bölgesinin olacağını belirten Turan, projenin ilk etabında 3 bin konut üretimi yapılacağını kaydetti.

Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nde, dar ve orta gelir grubu vatandaşların yanı sıra, konut ihtiyacı bulunun Organize Sanayi Bölgesi çalışanları için özel kontenjan ayrılacağını dile getiren Turan, projenin geleneksel mahalle kültürü ve komşuluk ilişkileriyle toplumun tüm demografik zenginliklerini bir arada barındıracağını sözlerine ekledi.

Projenin aynı zamanda, şehirlerin yerel dokusunu sosyal konut üretimlerine yansıtma hedefiyle "TOKİ Yerel Mimari Uygulama" konsepti geliştirildiğini hatırlatan Turan, şunları kaydetti:

"Gaziantep için kurgulanan modelde, geleneksel Antep Evi’nin bir avlu etrafında şekillenmiş mimari unsurlarına yer veriliyor. Bir mahalle kurgusu içinde, mahallenin yeşil alanla çevrelenmesi, farklı ölçeklerde meydanların oluşturulması, araç yollarının sınırlandırılması, engellilerin kullanımını da içeren otoparklarla, ulaşım ağının ağırlıklı olarak yaya öncelikli ele alınması, projenin temel tasarım ilkelerini oluşturuyor. Cami, mahallenin merkezinde ticari ve diğer fonksiyonlarla ilişki içinde kurgulanırken, zemin katlarda manav, kasap, bakkal gibi esnafın hizmet vereceği geleneksel sokak yaşamından esinlenilen alışveriş alanları da proje tasarımı içinde yer alıyor".

http://www.yapi.com.tr/haberler/gaziantepe-50-bin-konutluk-yeni-bir-kent_137650.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!