Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

GHE Başkanı Ali Yüksel: Gayrimenkul Fiyatlarında Balon Yok

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı 2012 yılı Haziran ayı Türkiye Konut Fiyat Endeksi sonuçlarını değerlendiren Gayrimenkul Hukuk Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel, "İnşaat maliyetleri arttığı için gayrimenkulün fiyatına yansıması lazım, bu doğaldır. Balonluk bir fiyat yok ortada'' dedi.

yapi.com.tr / AA
GHE Başkanı Ali Yüksel: Gayrimenkul Fiyatlarında Balon Yok

p>Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı 2012 yılı Haziran ayı Türkiye Konut Fiyat Endeksine göre, TKFE 2012 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,14 oranında artarak 123,22 olmuştu. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,50 oranında artan TKFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 2,42 oranında artış göstermişti. Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar, 2011 yılı haziran ayında 994,4 lira/metrekare iken, 2012 yılı Nisan ayında 1108,7 lira/metrekare olmuştu.
    
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ali Yüksel, ''Konut satışlarına ve tüketici fiyatlarına ters olmayan bir fiyat artışı gerçekleşti'' dedi. İşçilik maliyetlerinin Haziran ayında önceki döneme göre yüzde 16 arttığını belirten Yüksel, şu tespitlerde bulundu:
    
''İstihdam yüzde 4 artmıştı. İşçilik maliyetlerinin ortalama yüzde 9'luk kısmı konut fiyatlarına yansıdı. Bu da yüzde birler seviyesine denk gelir. Yapı ruhsatlarında adetsel olarak yüzde 8 artış vardı. Yüzölçümüne göre 2011'de önceki yıla nispetle bir artış oldu. 2011'e göre ise 2012'de azalış var. 2011'de inşaat sektörü daha iyiydi. İnşaat başvurusu ve metrekare anlamında 2011'e göre düşüş var. Satış bakımından yükselme var.''

2011'de başlayan konutların büyük oranda satıldığını ifade eden Yüksel, ikamet edilen yani bitmiş yapı kullanımı bakımından yüzde 5 düşüş olduğunu bildirdi. Yüksel, ''Bu da şu anlama geliyor; devam eden bir çok inşaat var. TÜFE ve ÜFE anlamında da artış var'' ifadelerini kullandı.

''Alt yapısı oluşan henüz gerçekleşmeyen talepten dolayı daire fiyatlarında bir artış var''
   
Fiyatların yükselmesinin yerli ve yabancı tüketicilere olan etkisine değinen Yüksel, sözlerine şöyle devam etti:

''Ben İngiltere'de bazı konularda yatırımcılarla görüştüm. İşbirliği yapacağımız konulardan bahsettim. Onların fikrini sordum. İngiltere'de bir düşüş var. Oradaki yatırımcılar da Türkiye'deki kanun değişikliğini nispeten izlemişler. Yani konut satışının kolaylaştığını düşünüyorlar, fakat şu anda fiilen konut satışları artmış değil. Çünkü bunun alt yapısı sağlanmadı. Bu konuda henüz pazarlıklar sürüyor.''

Fransa'nın Cannes şehrinde yapılan ve gayrimenkulün ana fuarı olarak kabul edilen MIPIM Fuarı'na katıldıklarını anlatan Yüksel, ''Oraya büyük projeler geliyor ve beğeniye sunuluyor. Dubai'de büyük gayrimenkul fuarı oluyor ve Dubai'ye katılım oluyor. Bunlar yabancı yatırımcıya yönelik yapılan çağrılar. Burada şöyle projeler var, gelin yapın deniliyor. Bunları da büyük ortaklıkların olduğu yatırımcı gruplar beğenirlerse toptan alıyorlar. Özellikle kıyı illerindeki emlakçılar vasıtasıyla yurt dışına İngiltere'de yasanın kazandırdıklarıyla ilgili propaganda var. Yani fiyatlar uygun, satışlar kanuni hale geldi, kolaylaştı, gelin alın diye. Şimdi bu alt yapısı oluşan henüz gerçekleşmeyen talepten dolayı daire fiyatlarında bir artış var'' bilgisini verdi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/ghe-baskani-ali-yuksel-gayrimenkul-fiyatlarinda-balon-yok_102042.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!