Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Göcek Koylarında Tehlike Çanları

Göcek koylarında tehlike çanları

CNN Türk
Göcek Koylarında Tehlike Çanları

at turizminin önemli merkezlerinden Göcek'te yapılan bir araştırma, Göcek körfezindeki 21 koyun ciddi deniz suyu ve kıyı kirliliğiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Araştırmayı, Muğla Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin Müdürü Prof. Dr. Ahmet Balcı ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Muammer Tuna başkanlığındaki 20 kişilik bir ekip yürüttü.

Ekip bir yıl süreyle yaptığı araştırmanın sonuçlarını 'Göcek Koylarında Deniz Kirliliği, Kıyı Yönetimi ve Toplumsal Eğilimler Araştırması' başlığıyla rapor haline getirdi ve ilgili kurumlara gönderdi.

Araştırma 4 farklı dönemde ve 21 koyda gerçekleşti. Ekim 2004, şubat 2005, temmuz - ağustos 2005 ve kasım 2005'te yapılan çalışmalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik ölçümler yapıldı.

Prof. Balcı, Göcek bölgesinin Türkiye'de en yoğun tekne trafiğine sahip bölgelerinden biri olduğunu belirterek, "Yoğun tekne trafiğinin yaşandığı Göcek koyları kirlenme açısından tehlike altında... Ölçümler sonunda su sirkülasyonunun çok yavaş olduğu Göcek koylarında deniz suyu kirliliğinin sınır derecelerde olduğu tespit edildi. Katı ve sıvı atıkların, kimyasal ve biyolojik arıtmaya tabi tutulmadan suya deşarj edilmesi sonucu koylar kirlenmiş veya kirlenme belirtileri göstermeye başlamıştır" dedi.

"Artan yapılaşmaya dikkat"
Doç. Dr. Tuna da, Göcek'te giderek artan yapılaşma yoğunluğunun kıyı kirliliğine yol açtığına dikkat çekti. Tuna, "Göcek'te yaptığımız çalışmada 447 kişiyle yüz yüze görüşerek denizde ve kıyıda oluşan kirliliği araştırdık. Denizdekiler yani yat sahipleri kirliliğin karada yaşayanlar tarafından oluşturulduğunu söylerken, karadakiler ise kirliliğin yatlardan meydana geldiğini söylediler" dedi.

"Göcek'te deniz kirliliği açısından belki de en önemli sorun karasal altyapının tamamlanmamış olması" diyen Tuna, karadan ve yatlardan kaynaklanan atıkların uzaklaştırılması için de yeterli tesis ve donanımlar olmadığını belirtti.

Tuna, "Sonuç olarak Göcek'te kıyıların aşırı kullanımından, deniz turizminden ve giderek artan yapılaşma yoğunluğundan kaynaklanan bir deniz, çevre ve kıyı kirliliğinden söz etmek mümkün. Buna karşın söz konusu sorunun çözümüyle ilgili olarak kıyı yönetimi konusunda yasal ve yönetsel yapı açısından bir koordinasyonsuzluğun olduğu görülmektedir. Kuruluşların görev tanımları, sınırları ve yetkileri tam olarak belirlenmemiştir" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gocek-koylarinda-tehlike-canlari_45651.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!